Поради батьків: дослухаємось і обираємо професію

Близько 90% дорослих людей говорять про те, що на їхній вибір професії так чи інакше вплинули батьки. Одні з образою розповідають про те, як їм довелося витратити багато років на навчання і роботу «для мами». А лише потім, нарешті, узяти на себе сміливість повернутися до того, чим так хотілося займатися самому. Інші ж говорять, що вдячні батькам. Що лише згодом усвідомили, наскільки близькою і «своєю» стала для них обрана професія.

Чи треба слухати батьків, коли обираєш професію і учбовий заклад? Чим найчастіше аргументують свою позицію батьки і як на це реагувати?

«У цій професії грошей ніколи не заробиш»

Ви обрали одну професію, а батьки радять інші варіанти, більш грошові, на їх думку. Перш за все, задумайтеся, наскільки важливим моментом для вас є фінансова незалежність, достаток. Важливо об'єктивно оцінити необхідний вам рівень доходу. Саме тому тут варто прислухатися до думки дорослого, самому буває важко оцінити свої потреби, якщо раніше їх забезпечували батьки. Але потрібно мати на увазі, що батьки не завжди володіють правильною інформацією з цього питання, хоча і мають життєвий досвід. Все ж перевірте ще раз інформацію, ви можете, наприклад, зайти на сайти з пошуку роботи і з’ясувати затребуваність професії на ринку праці і рівень пропонованого доходу.

«Мені не вдалося «піти» в цю професію, проте у тебе вийде»

Інколи буває так, що з різних причин людина не змогла реалізувати свою мрію і хоче, щоб цю мрію реалізувала її дитина. Дуже хочеться виправдати очікування батьків. Але потрібно серйозно ставитись до цього рішення. Одна справа, коли ви, і справді, отримали в спадок від батьків здібності та інтерес до цієї професії. Зовсім інша справа – намагатися бути не собою, а іншою людиною. Це може мати серйозні наслідки, особливо якщо очікування виправдати не вдасться. Поговоріть серйозно з батьками. Спробуйте з'ясувати, чому вони радять цю професію, поясніть свою позицію.

«Ти не зможеш»

Батьки переконують, що професія, навчання, на обраному факультеті дуже складні. Вважають, що ви переоцінюєте свої сили, не розумієте, що на вас чекає. Варто прислухатися до цих аргументів і розібратися, що на вас чекає, які предмети будуть основними під час навчання. Але може бути і таке, що батьки недооцінюють ваші сили.

«Я ж краще знаю, ця професія ідеальна для тебе!»

Напевно, в перший момент такі заяви батьків викликають лише протест, але не поспішайте відвертатися від цієї поради. Попросіть батьків навести аргументи. Можливо, вони помічають у вас якісь якості, які ви самі не бачите. Особливо це актуально в тій ситуації, якщо ви самі ще не визначилися остаточно з вибором професії. Задумайтеся, наскільки добре знають вас батьки, наскільки у вас близькі стосунки. Або у них в голові все ще образ тієї дитини, якою ви вже перестали бути?

Буває, що батьки наводять аргументи, що, взагалі, не можна залишати без уваги. Найяскравіший приклад – якщо батьки не можуть оплатити навчання у обраному вами учбовому закладі. У такому випадку слід намагатися знайти компроміс. Або пошукати учбовий заклад, в якому навчання за цією ж або близькою спеціальністю буде дешевше (або є шанс вступити на бюджетне відділення). Інший варіант: домовитися з батьками, що частину коштів за навчання ви вноситимете з власних грошей.

Інколи батьки відмовляють дітей займатися тією професією, якою займаються самі. Безумовно, їх думці тут варто вірити, адже вони добре знають ситуацію зсередини, позбавлені ілюзій. Попросіть батьків описати всі плюси і мінуси їх професії. Та не слід забувати, що і в рамках однієї професії є спеціальності дуже різні, багато що залежить і від безпосереднього місця роботи. Якщо мінуси, названі вам, пов'язані, перш за все, з цим, то у вас є шанс пройти тією ж професійною стежкою зовсім іншим шляхом.

Інколи ж, навпаки, батьки пропонують своїй дитині «легкий шлях». Пропонують піти вчитися туди, куди легко вступити, або на професію, за якою потім влаштують на роботу. Та чи готові ви заради такої «легкості» відмовитися від власних бажань та прагнень? Тут все залежить від того, чи відчуваєте ви вже в собі досить сил та упевненості для самостійних рішень.

Часто професія оточена для батьків міфами, що представляють її як важку, невигідну, незатребувану. Влаштуйте батькам «знайомство» з вашою майбутньою професією. Розкажіть, в чому полягає щоденна робота, де можуть працювати такі фахівці і скільки заробляти. Тоді більше шансів, що батьки підтримають вас у вашому виборі.

Всі поради батьків слід сприймати, як ще одне джерело інформації. Важливо спокійно, серйозно поговорити з батьками, з'ясувати всі причини і аргументи, за якими вони дають ту або іншу рекомендацію. Але як будь-яке джерело інформації, воно не має бути єдиним. Важливо вивчити думку самих фахівців у обраній професії, почитати статті про неї, дізнатися як можна докладніше про учбовий заклад і факультет, на який збираєтеся вступати. І вже після цього слід зважувати всі «за» та «проти».

Джерело: Харківський обласний центр зайнятості.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад