Помилки в резюме: як зіпсувати враження про себе

Над "ляпами" в резюме сміються всі, крім тих, хто їх допускає. Мало того, що такий шукач здається тим, хто читає резюме, м'яко кажучи, дивним, так ще й можливість перспективного працевлаштування може втратити. Про те, чого ні в якому разі не слід допускати у своєму резюме, розповіли експерти ринку праці.

Безграмотність, відсутність чіткості, фамільярність

Для того, щоб резюме шукача напевно досягло своєї мети, йому необхідно виконати низку умов.

По-перше, написаний текст має відповідати всім правилам граматики, орфографії та пунктуації. Неграмотність - це одна з основних помилок при складанні резюме.

Коли кандидат пише, що він "освоів", "відповедальний", "камунікабельний", "квалефікований", "чаревлива", "підпреємливий", "врівноважиний", "понктуальний", "задвинутий користувач", роботодавець, швидше за все, не візьме його до штату, незважаючи на всю його "задвинутість".

Друга помилка - це неправильна хронологія в переліку робочих місць. Їх необхідно вказувати в зворотному порядку. Тобто останнє місце роботи потрібно вказувати з самого початку.

Складаючи резюме, необхідно точно вказувати свою професійну сферу і бажану посаду в компанії. Список професійних навичок слід публікувати тільки в тому випадку, якщо він прямо чи опосередковано відповідає професійній сфері та досвіду роботи кандидата.

Резюме має бути максимально коректним й інформативним. У ньому мають бути виключені сленгові слова.

Неактуальність особистої інформації. Дивацтва

Ще одна помилка при складанні резюме - невірно зазначені особисті дані. Щоб роботодавець напевно міг зв'язатися з претендентом, в резюме необхідно вказувати актуальні телефони і адреси електронної пошти. При цьому бажано вказувати e-mail, назва якого відповідає імені та прізвищу шукача. Роботодавець може насторожитися, якщо в резюме шукач вкаже свою поштову адресу в стилі "porno_star_88" або "svetochka_konfetochka". Це свідчить про те, що шукач не досить серйозно поставився до питання пошуку роботи.

Фотографія в резюме повинна бути в діловому стилі. Знімки в бікіні на пляжі чи з друзями на шашликах варто залишити для домашнього перегляду. Важливо розуміти, що резюме - це документ, який є обличчям шукача для роботодавця.

Крім того, не варто захоплюватися в розділі "Хобі", тому що занадто довгий список захоплень відволікає увагу від головного - професійної історії здобувача.

Шаблонність. Зайва інформація

Консультант компанії "Хадсон" в Україні Уляна Мороховська акцентує, що грамотно складене резюме - це одна з основоположних складових успішного пошуку роботи. "Ваше резюме - це ваше життя, ваша кар'єра, відображена на папері. Хіба не варто витратити трохи часу і зробити його якісно?", - задає вона риторичне запитання.

За словами У. Мороховської, при підготовці резюме не рекомендується:

- Використовувати банальні, шаблонні фрази для опису вашого досвіду. Просто копіювання вашої посадової інструкції не завжди передасть зміст вашої роботи. Чим більш індивідуалізованим буде опис ваших обов'язків в резюме, тим більш професійно ви будете виглядати. Окремий розділ "досягнення" по кожному з місць роботи зроблять ваше резюме більш переконливим і допоможе рекрутеру/менеджеру з персоналу зрозуміти саме ваш внесок, вашу здатність досягати мети.

Якщо особливих досягнень немає, краще їх не вигадувати, щоб не виглядати як кандидат, який написав: "Вінцем всіх своїх здібностей і діянь вважаю здоровий глузд".

- Занадто короткий або довгий виклад інформації в резюме. Важливо дотримуватися золотої середини, для того щоб опис ваших основних завдань відображав суть вашої роботи, але не містив непотрібні деталі. Оптимальний розмір резюме 1-2 сторінки формату А4. Резюме довжиною 6-7 сторінок зазвичай не дочитують до кінця.

- Використовувати абревіатури і професійний жаргон. Те, що може здаватися абсолютно очевидним і зрозумілим для вас, не обов'язково є таким для інших. Для того, щоб зробити зміст вашого резюме більш доступним для розуміння іншими людьми, постарайтеся "розшифрувати" абревіатури та професійні терміни.

- Для кандидатів, які претендують на вакансії середньої та вищої ланки, не завжди доречним буде включення в резюме детального опису хобі та інформації особистого характеру, якщо вона не має відношення до розглянутої вакансії.

Наприклад, навіщо кандидату на пост генерального директора писати про себе: "Дуже смачно готую, вмію робити масаж"?

- Легковажно ставитися до назви файлу з резюме. Трапляються різні варіанти назв, але оптимальний варіант: "Прізвище, ім'я, CV, дата".

Якщо підсумувати, то ключові рекомендації при підготовці резюме - це:

- діловий стиль,

- стислість і змістовність,

- увага до деталей, що можуть зіграти не на вашу користь

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад