Як часто потрібно змінювати роботу?

13% менеджерів вищої та середньої ланки у віці до 26 років встигли змінити вже 6-10 місць роботи, з'ясувало рекрутингове агентство Penny Lane Personnel. Опитані RB.ru рекрутери зауважують, що оптимально, якщо в резюме кандидата зазначене, що він змінив 2-3 компанії та пропрацював у кожній з них по 3-5 років. Однак нинішній менеджмент перероджується, втрачаючи в умовах динамічного Інтернет-ринку свій звичний вигляд. Сучасного менеджера потрібно мотивувати та вкладатися в його розвиток, запевняють експерти. 

Рекрутингове агентство Penny Lane Personnel з'ясувало в рамках дослідження, як часто нинішні менеджери вищої та середньої ланки змінюють місце роботи. З'ясувалося, що 23% встигли змінити за період своєї робочої діяльності 4 місця роботи, при цьому більшість з них - кандидати у віці 22-26 років. У 21% працівників у професійному багажі налічується 3 місця роботи. 20% працевлаштовувалися 5 разів і 15% працювали заради добробуту двох компаній-роботодавців. Лише 8% кандидатів мали досвід роботи на одному місці й всі вони - молодь у віці 22-26 років. 13% працівників змінили 6-10 організацій.

Рухливий бізнес - рухливі кадри

На тривалість роботи людей на одному місці впливає сфера бізнесу, говорить директор з персоналу ІД Sanoma Independent Media Олена Виноградова. Так, у консервативних металургійних, нафтогазових компаніях люди традиційно зберігають робочі місця протягом 5-10 років, а то й більше. Така лояльність пояснюється широкими можливостями кар’єрного зростання, високою компенсацією та великими витратами на мотиваційні програми, охорону здоров'я. «Деякі компанії будують дитячі садки та житло. Все це впливає на те, як довго людина готова не розлучатися з роботодавцем», - зауважує співбесідниця.

Однак у більш сучасному, рухливому бізнесі, до якого відноситься медійний, рекламний, Інтернет-ринок, зміна команди навіть вітається. «HR дивляться на це з розумінням», - зауважує Олена Виноградова. За її словами, сьогодні в людей набагато більше можливостей для кар'єрних змін. «З розвитком соціальних мереж і сайтів з пошуку роботи можна не встаючи зі стільця за допомогою однієї галочки заявити про свою готовність змінити роботу», - говорить співбесідниця RB.ru. На думку Олени Виноградової, менеджмент зараз трошки перероджується. «Менеджер як такий втрачає свій звичний вигляд, стає більш мобільним, може працювати в декількох організаціях одночасно, вести свій блог і займатися паралельно іншими справами. Це абсолютно здорова тенденція», - зазначає експерт.

Інша тенденція - 70% молодих людей сьогодні налаштовані на відкриття власного бізнесу. «Проблема роботодавців у рухливих секторах (медійный ринок, реклама, Інтернет) у тому, що молоді талановиті зірочки йдуть з компанії, поєднуються та відкривають свій - найчастіше успішний - бізнес. Сучасний роботодавець повинен бути до цього готовий і повинен вкладатися в розвиток своїх людей, мотивувати їх», - зауважує Олена Виноградова.

Скільки робіт треба змінити для ідеального резюме?

У традиційних галузях часта зміна роботи «псує» резюме шукача, говорить Марія Сіліна, менеджер по роботі з клієнтами «Агентства Контакт». «Для західних компаній оптимальний кандидат - той, який працює від 3 до 5 років в одній компанії. У російських компаній дещо м'якіші вимоги, але в цілому тенденції такі ж. Ніхто не хоче брати людину на рік, тому що півроку займає лише процес адаптації, а віддача від людини починає надходити саме під кінець року», - зазначає співбесідниця RB.ru.

При цьому, на думку Марії Сіліної, не дуже гарний і варіант, коли людина працює 10 років в одній компанії. Правда, є роботодавці, які хочуть бачити в себе саме таку людину, розглядаючи це в якості критерію підвищеної лояльності, стабільності та грамотної роботи. Ті ж компанії, які навідріз відмовляються від таких співробітників, говорять, що людина звикла до однієї корпоративної культури і їй буде складно адаптуватися. «На мою думку, найкраще виглядає шукач, який змінив 2-3 компанії та пропрацював у кожній по 3-5 років», - резюмує співбесідниця RB.ru.

«Job-seekers» нікому не потрібні

Жодному роботодавцю не подобаються кандидати, які часто змінюють роботу, так звані job-seekers, вважає Марта Годзвна, консультант з підбору персоналу напрямку «Маркетинг, реклама та PR» кадрового холдингу «АНКОР». «У такому шукачеві рекрутери бачать нестабільну та незрілу людину, яка не зуміла визначитися, чого вона хоче досягнути в житті і як цього домогтися», - пояснює співбесідниця RB.ru. За її словами, для роботодавця більш приваблива людина, яка зросла в одній компанії та змінила декілька позицій: це говорить про те, що компанія його цінує та вкладає кошти в її розвиток.

«Якщо ж кандидат декілька років працює на одній і тій самій посаді без підвищення, то, як правило, тут простежується два варіанти: або людина не амбіційна і сама компанія не бачить у ній потенціалу для росту та розвитку, або це дуже вузький фахівець, і іншого розвитку для цієї спеціальності немає. Але існують ринки, де робота на одній позиції протягом декількох років вважається нормальним явищем, наприклад, в індустріальному секторі», - говорить Марта Годзіна.

Джерело: http://rb.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад