6 ознак вакансій мережевого маркетингу

За вакансіями "помічник керівника", "консультант" або "організатор бізнесу" нерідко ховається робота в мережевому маркетингу. Це специфічний вид діяльності, який підходить людям з певним складом характеру - товариським, наполегливим, ініціативним. Більшість шукачів такі вакансії не влаштують.

Однак нерідко безробітні витрачають дорогоцінний час і сили на дзвінки до фірм, які працюють за системою МЛМ. Роботодавець запрошує їх до офісу, і тільки там вдається з'ясувати гірку правду. Чи можна швидко, вже за текстом оголошення, відсіяти ці невідповідні вакансії? Можна. Ось за якими ознаками їх можна розпізнати:

1. Вік

У звичайних вакансіях роботодавці пред'являють досить чіткі вікові вимоги. І хоча це суперечить нормам Трудового кодексу, практично не зустрічаються вакансії для кандидатів, старших за 50 років.

"Мережевики" намагаються залучати до своїх лав людей практично будь-якого віку: "від 21 року", "25-60 років", "вік не обмежений". Найчастіше оголошення взагалі не містять вказівок щодо віку шукача.

2. Освіта

Для більшості спеціальностей обов'язковою є наявність профільної освіти. Для елітних, високооплачуваних вакансій (юрист, аудитор, директор) нерідко вказується, якому вузу надається перевага.

У вакансіях мережевого маркетингу освіта або не вказується взагалі, або наводиться широкий діапазон: "вища, середня, спеціальна". Часто запрошуються педагоги та військові (існує думка, що вони добре вписуються в МЛМ-структуру).

3. Досвід роботи

У звичайних вакансіях серед вимог роботодавця, як правило, зазначається досвід роботи (у середньому, від 2 років).

А для "мережевиків" досвід роботи не є важливим, його замінюють особистісні характеристики шукача: "потрібен чесний, енергійний, самостійний співробітник".

4. Посадові обов'язки

У звичайних вакансіях чітко вказується сфера діяльності фірми, посадові обов'язки співробітника, його графік роботи, наявність соціального пакета.

З тексту вакансії від мережевого маркетингу не зрозуміло, чим конкретно вам потрібно буде займатися. Це таємниця. Роботодавець повідомляє нечітко: "робота в офісі", "робота з документами", "робота з персоналом", "гарні перспективи", "гнучкий графік".

5. Зарплата

В оголошеннях мережевого маркетингу зарплату пропонують завжди високу, завжди в доларах - нерідко зустрічається обіцянка платити "до $2700".

У звичайних вакансіях розмір зарплати реальніший, у половині випадків він зазначений у національній валюті. Якщо роботодавець пропонує від $1000 на місяць, то це обумовлено серйозними вимогами до шукачів.

6. Контактна інформація

У звичайних вакансіях зазначено номер факсу або адресу електронної пошти, за якими шукач може відправити своє резюме.

"Мережевиків" ваше резюме взагалі не цікавить. Якщо ви подзвоните за вказаним в оголошенні номером телефону, монотонний голос одразу запропонує приїхати на фірму - "на співбесіду". Деякі чесно попереджають: "Візьміть із собою гроші". Дуже часто замість телефону просто пишуть адресу, куди шукачам і варто прямувати. Природно, не забувши прихопити із собою гаманець.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад