Як не опинитися в розбитому човні?

Праця можна розділити на два види: горизонтальний (коли для кожного виду діяльності виділяються конкретні задачі) і вертикальний (коли з'являються ролі керівника і підлеглого). У будь-якій організації є поділ праці, інакше вона просто не може функціонувати. Про це треба пам'ятати багатьом роботодавцям, які намагаються звалити на одного співробітника тягар різноманітних завдань, і ось він, немов загнаний кінь, намагається скрізь встигнути і в результаті приходить на фініші останнім. А якщо в компанії програють працівники компанії, вона незабаром піде на дно, немов дірява човен. Ви ж не хочете, щоб Ваша фірма повторила сумний досвід розбитого судна? 

Щоб здійснити горизонтальне розподіл праці великі організації створюють відділи і підрозділи, наприклад, функціональна структура передбачає наявність наступних блоків: продаж, маркетинг, фінанси, виробництво. У кожному відділі може бути начальник, який наділяється певними повноваженнями і відповідальністю. Чим менше відповідальності у начальників відділів, тим більш стає централізованої влада у фірмі й тим менше можливостей для її розвитку і розширення, захоплення нових територій і нових груп споживачів. Щасливе майбутнє в бізнесі можливе, якщо він націлений на децентралізацію і глобалізацію. 

Яка функція є в управління? Перш за все, це координація тих завдань, які стоять в "червоному" вугіллі кожного відділу. Без грамотного управління вся структура зруйнується в одну мить. Можна виділяти і кілька функцій управління, наприклад - мотивація, організація, контроль і планування. Без цих функція фірма буде нагадувати величезного кита, волею долі потрапив на гарячий пісок. Ви ж не хочете, щоб Ваша організація виглядала і плачевно, і комічно?

Всім удачі!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад