Як не загубитися у світі професій?

Перед кожним з нас у свій час постає запитання «Ким бути?». Дуже важливо при виборі професії орієнтуватись у процесах, що відбуваються на ринку праці, обирати фах, який користується попитом у сучасних роботодавців.

Будь-який фахівець скаже, що надавати довгострокові прогнози стосовно тієї чи іншої професії – справа ризикована. Разом з тим, можна стверджувати, що у найближчі 5 років дефіцит на представників робітничих професій лише зростатиме. Як свідчать результати опитування представників великого та середнього бізнесу регіону, яке провів відділ організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості, незмінним попитом як на Черкащині, так і за її межами, у перспективі користуватимуться електрогазозварники, верстатники, водії, механізатори, підсобні робітники, кухарі, продавці, слюсарі, трактористи, швачки. Перевагу роботодавці надаватимуть висококваліфікованим працівникам, які хочуть працювати і вдосконалювати свої знання та вміння.

Якщо вищий навчальний заклад не зможе дати студенту необхідній для працевлаштування рівень знань, йому доведеться самому потурбуватись про підвищення власної конкурентоспроможності на ринку праці: закінчувати додаткові курси, працювати за фахом у вільний від навчання час. Обираючи вищу освіту, необхідно бути готовим до конкуренції при працевлаштуванні - країні бракує робітників, а переважна більшість безробітних, які звертаються до служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, - саме з вищою освітою. Напевне, мудрим рішенням було б здобути робітничу професію або спеціальність, а за нею – вищу освіту в тій самій галузі. Принаймні, за таких умов залишитись без роботи шансів точно не буде, а працевлаштуватись за фахом стане набагато легше.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад