Супровідний лист, або чому я хочу у вас працювати

Для успішного працевлаштування повинні бути задіяні всі інструменти та використана будь-яка можливість показати себе потенційному наймачеві в максимально вигідному світлі. Одного резюме для цього часом буває недостатньо.

Перевага такого послання в його дещо вільній формі. Стиль презентаційного есе дозволяє авторові відійти від сухого перерахування організацій, де він працював, і живою літературною мовою пояснити майбутньому босові причину свого бажання зайняти місце в його компанії.

Право на коментарі

Як ви вже зрозуміли, супровідний лист - це документ, що доповнює обов'язкове для пошуку роботи резюме. Вітчизняні менеджери з персоналу по-різному ставляться до такого паперу: одні ігнорують подібні послання, інші ж, навпроти, воліють ще до очної співбесіди отримати якнайбільше корисної інформації про фахівця. Що ж стосується західних фірм, то, як правило, подання шукачем рекомендацій і супровідного листа є обов'язковою умовою розгляду його кандидатури.

У переважній більшості випадків такий підхід до справи досить вигідний обом сторонам трудових відносин. Для компанії знижується ризик не розпізнати в потоці майже однотипних анкет сигнал від дійсно цінного працівника, відкинути його кандидатуру через непорозуміння. А претендент на вакансію одержує можливість прокоментувати етапи свого кар'єрного шляху.

Якщо ви поки не встигли зарекомендувати себе в професійному середовищі, такий лист - ідеальний спосіб зробити акцент на тих деяких козирях, що у вас є. Тут ви зможете послатися на досвід, отриманий під час проходження виробничої практики або стажування після закінчення вишу, розповісти про участь у конкретних проектах, зазначити перспективні ідеї, здатні зацікавити роботодавця. Дуже багато чого залежить від вашого розуміння насущних потреб організації та від уміння скласти такий текст, після прочитання якого в менеджера з персоналу не виникло б сумнівів, дзвонити молодому фахівцеві, який стільки обіцяє, чи ні.

На замітку

Як уже було сказано, стиль листа може бути вільним. Проте у ваших інтересах продумати структуру документа та зробити його максимально зручним для читання. Крім того, важливо дотримуватися прийнятих у діловому середовищі правил гарного тону. Насамперед зазначте прізвище, ім'я, по батькові та посаду співробітника, якому адресуєте послання, а також напишіть, звідки довідалися про відкриту вакансію. Далі коротко розповідайте про себе й повідомте, на яку позицію претендуєте. Не витрачайте дорогоцінне місце на дублювання вже наявних у резюме відомостей, ваша мета - пояснити, чим ви будете корисні цьому підприємству й чому роботодавець повинен вибрати саме вас. Постарайтеся дати зрозуміти наймачеві, що досить поінформовані про діяльність його компанії.

Для кожної фірми необхідно складати свій лист, а не займатися розсиланням одного й того ж. Певні стандартні блоки припустимо копіювати зі зразків, що нескладно знайти в Інтернеті, але в цілому ваша праця не повинна залишати в читача відчуття шаблонності.

Фахівці також рекомендують не перевантажувати розповідь деталями. Треба розуміти, що на ознайомлення з об'ємним текстом у представника відділу кадрів просто бракуватиме часу або терпіння. До того ж відповідальну за ухвалення рішення людину в будь-який момент може відволікти телефонний дзвінок або чиєсь звернення, і якщо вам відразу не вдасться її зацікавити, навряд чи лист буде дочитаний до кінця. Тому з тактичної точки зору вірніше за все з перших же рядків перейти до найголовнішого.

Як і при складанні резюме, бажано дати почитати результат своєї творчості експертові, який підкаже вам, якої інформації бракує, а які факти краще пропустити. Природно, граматичні та стилістичні помилки в подібному документі є неприпустимими. І, звичайно ж, не забудьте підписати своє послання та залишити контактну інформацію!

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад