Чи варто довіряти невдалому "перебіжчикові"?

Один з ваших підлеглих подав заяву про звільнення, але незабаром передумав і вирішив залишитися. Чи можна покластися на такого працівника?

Насамперед, корисно запитати втікача, який не відбувся, чому він спочатку вирішив звільнитися, а потім передумав. Не варто очікувати, що вам назвуть всі справжні причини. Можливо, людина дотримується невисокої думки про особистісні якості своїх колег, але навряд чи вона скаже про це керівникові. Однак вона може надати корисну інформацію. Наприклад, що вона давно готова піднятися на новий посадовий щабель, стати керівником, але ніхто не пропонував їй підвищення. У такому випадку варто подумати, чи можна задовольнити запити співробітника. Якщо він дійсно «дозрів» для більш високої посади, можна запропонувати співробітникові щось ніби місяця стажування з новими умовами роботи. А після закінчення домовленого часу зустрітися з ним ще раз і обговорити подальші плани. Треба розуміти, що працівник біг від певних умов праці. Якщо керівник залишить їх колишніми, то просто відстрочить звільнення людини з компанії.

Приймати «перебіжчика» назад, насамперед, варто в тому випадку, якщо на даний момент є комусь замінити. Але паралельно треба шукати людину на його місце. Керівник повинен подбати про те, щоб добробут компанії не постраждав у випадку, якщо перелітний співробітник знову вирішить звільнитися, а це, швидше за все, відбудеться.

Головне - треба розуміти, що людина вже готова була попрощатися з компанією, дозволила собі піти. Нехай вона передумав, але внутрішній бар'єр, що не дозволяв їй звільнитися раніше, тепер зруйнований. Із цього моменту співробітникові психологічно легше буде зважитися на звільнення з цієї компанії, адже вона одного разу так і зробила. Тому не варто харчувати ілюзій, що вона повернулася надовго.

Коли людина залишає компанію, це означає, що вона чимсь незадоволена. Неважливо, чи знайшла вона більш привабливу вакансію, у якій їй потім відмовили, або просто вирішила відпочити вдома. Важливо, що, порівнюючи подальшу роботу в цій компанії з якоюсь іншою перспективою, вона віддала перевагу другій. Швидше за все, співробітник просто вимушений був повернутися. Не перейнявся ж він раптовою любов'ю до роботи, від якої ще недавно хотів втекти! Невдоволення заразливе - «перебіжчики» можуть скаржитися на роботу своїм колегам і вселяти зневіру, а то й зачинати бунт у рядах своїх колег.

Допустимо, керівник бачить, що співробітник повертається до компанії від безнадійності (розірваний договір з потенційним роботодавцем, сімейний бюджет виявився недостатнім), і розмова про перспективи в цій компанії не викликає в нього натхнення. Тоді краще відразу відмовити. Такий співробітник буде малоефективним і звільниться з першою ж нагодою.

Підіб'ємо невеликий підсумок. Насамперед, потрібно зрозуміти причини, через які співробітник намагався звільнитися. Вони можуть бути переборними та непереборними. Наприклад, якщо людина незадоволена зарплатою, а ви можете її збільшити - це переборна причина. Якщо співробітник «перегорів», як, наприклад, часто буває в менеджерів з продажу, і це завжди видно, то причина непереборна. У такому випадку потрібно відмовлятися від працівника. Приймати назад доцільно лише в тому випадку, якщо зник негативний фактор, що послужив причиною звільнення. Після повторного прийому на роботу варто додатково контролювати настрій і роботу співробітника. Дати йому зрозуміти, що довіру керівника він втратив і її знову треба заслужити. І, звичайно, подумати, що робити, якщо він знову надумає піти, щоб не постраждали інтереси бізнесу.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад