Як керівникові навчитися самостійно оцінювати підлеглих?

Самостійна оцінка персоналу - складне завдання навіть для досвідченого керівника. Як цьому навчитися?

Одним з найбільш ефективних інструментів в сфері оцінки персоналу є інтерв'ю. Особиста бесіда зі співробітником дозволяє оцінити не лише якість його праці, але й ступінь залученості. Крім того, це відмінний спосіб визначити мотивацію конкретного працівника. Індивідуальний підхід допомагає підібрати ті стимулятори ефективності, які найкраще підійдуть у цьому випадку.

Керівник повинен чітко визначити для себе критерії оцінки підлеглих. Найпростіший критерій - строк виконання завдання. Більшість керівників схильні оцінювати своїх підлеглих за тим, наскільки оперативно вони виконують поставлені завдання.

Також у ролі традиційних критеріїв виступають якісні та кількісні показники. При цьому неважливо, у якій сфері задіяний співробітник. Наприклад, роботу дизайнера можна оцінити за кількістю виконаних ним замовлень.

З іншого боку, начальник при оцінці своїх підлеглих може керуватися критерієм результативності їхньої праці. Тоді якість і кількість відійдуть на другий план, а на першому плані опиниться отриманий ефект. Той же дизайнер міг не виконати норму по замовленнях на місяць, але при цьому здійснив багатомільйонний проект, що просунув його як фахівця на новий рівень.

Кожний керівник сам для себе вирішує, чи оголошувати критерії оцінки співробітників або ж розробити їх винятково для себе. У випадку якщо критерії є публічними, бажано, щоб вони були простими та зрозумілими для підлеглих. Працівник повинен усвідомлювати, що критерії оцінки спрямовані на результат його праці, а не на процес. Так, якщо робота оцінюється за кількістю виконаних співробітником дзвінків, то це повинні бути результативні дзвінки.

Однак якщо критерій ускладнити, ввести велику кількість нюансів, то працівник може заплутатися. Співробітники можуть просто не зрозуміти, як зробити так, щоб начальник оцінив і винагородив їхню працю. Плюс критерії повинні бути реальними.

Якщо начальник виділяє занадто багато показників або надто ускладнює їх, йому самому буде важко оцінювати роботу підлеглих за настільки складною схемою. Виникне ситуація взаємного нерозуміння. Керівникові увесь час буде здаватися, що його оточують некомпетентні працівники, а співробітники будуть висловлювати невдоволення причепливістю шефа.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад