Гра на два фронти

Навіть маючи стабільну роботу, можна поглядати ліворуч, точніше, на вакансії інших компаній. Але як організувати пошуки нової роботи, будучи працевлаштованою штатною одиницею?

Перевірка на рішучість

Насамперед, потрібно чітко відповісти самому собі, чи остаточно ви вирішили йти зі своєї роботи. А головне - чому ви хочете це зробити. Можливо, ситуація може змінитися та зовсім не обов'язково потрібно буде шукати кращої долі на чужині. Для вірності підніміть хвилююче питання (про підвищення окладу або зміну посади) у бесіді зі своїм керівником. Якщо він не піде назустріч, можете з чистою совістю починати пошуки компанії, яка оцінить вас.

Намагайтеся не хвилюватися через те, що «змінюєте» рідній фірмі. «Риба шукає, де глибше, а людина - де краще». Пошуки роботи необхідно розпочинати з почуттям власної значимості та впевненості у своїх силах.

Складання резюме

Заздалегідь повідомляти керівника про свої пошуки небажано. Ринок праці може виявитися не таким динамічним, як вам би того хотілося. Або пропозиції роботодавців не порадують умовами. Тобто залишити шлях до відступу - можливість затриматися на нинішньому місці роботи - варто. У зв'язку з цим краще відкрито не розміщувати резюме на сайтах працевлаштування.

Функції сучасних Інтернет-ресурсів дозволяють приховувати ім'я та прізвище шукача, тобто робити резюме анонімним. Однак видати вас можуть і контактні дані. Відповідно, у них не повинні фігурувати телефони та e-mail, відомі вашим колегам. Цілком можлива ситуація, що на резюме потрапить фахівець з підбору кадрів вашої ж компанії, і тоді неприємностей не уникнути. Заведіть окремий електронний ящик і, якщо є можливість, додатковий мобільний номер.

Найбільш хвилююче запитання - що писати в резюме про останнє місце роботи. Повідомляти назву нинішньої компанії та свою посаду досить ризиковано, однак неминуче. У протилежному випадку доведеться робити пропуск (а переривання стажу викликає підозру) або ж вказувати недостовірну інформацію, яка спливе на співбесіді та викличе питання в потенційного роботодавця.

Можна не розміщувати своє резюме на сайтах, а лише переглядати вакансії та самостійно відправляти запити. Шанси на швидке працевлаштування зменшуються, проте зникає ризик бути пійманим на «зраді».

Залізні правила пошуку роботи

Мінімально використовуйте ресурси офісу для пошуку нової роботи. Не варто шукати вакансії в робочий час, телефонувати роботодавцям з робочого телефону, відправляти резюме з корпоративної електронної адреси. Всі згадані засоби зв'язку можуть перебувати під спостереженням служби безпеки компанії, у якій ви ще працюєте. Якщо начальник довідається про ваш підступний задум через доповідну, скандал і супутні проблеми гарантовані.

Якщо принтер перебуває поза полем вашого зору або ви перебуваєте в кабінеті з колегами, не варто роздруковувати резюме. Варто йому лише потрапити комусь на очі, і таємне може стати явним раніше, ніж ви очікували.

Відповідати на дзвінки роботодавців, перебуваючи в офісі, - погана ідея. Щоб уникнути подібного, у резюме зазначте час, зручний для розмови (наприклад, «прохання телефонувати після 19:00»), або вкажіть кращим (або єдиним) засобом зв'язку електронну пошту.

Займаючись пошуками, продовжуйте працювати. Не просто відбувайте робочий час, а будьте фахівцем. Людина, яка збирається звільнятися, вже не так переймається справами компанії, і це можуть помітити ваші усе ще колеги. Відповідальне ставлення до своїх обов'язків аж до останнього робочого дня зіграє на вашу користь, зм'якшить можливий гнів начальника й зробить вам честь як професіоналові.

Час співбесід

В ідеалі шукати нову роботу без відриву від нинішньої краще, перебуваючи у відпустці або на лікарняному. Тоді багато хитрувань, описаних вище, не знадобляться. Але якщо такої можливості немає, потрібно подумати про логічний наслідок пошуків - запрошення на співбесіди.

Більшість зустрічей призначається на денний час, коли рекрутери та керівники перебувають на робочих місцях і можуть приділити шукачеві достатньо часу. За обідню перерву ви можете не встигнути з'їздити в призначене місце, а щоб вибратися з офісу серед робочого дня, знадобиться правдоподібне пояснення для шефа (якщо ваша нинішня посада не припускає роботи «у полях»). Зважаючи на те, що перша ж співбесіда не часто стає останньою, відпрошуватися доведеться регулярно.

Оскільки ви не приховуєте від потенційного роботодавця свою ситуацію з наявністю роботи, то цілком можете домовитися про співбесіду в ранковий або вечірній час. В окремих випадках (припустимо, ви дуже коштовний кадр) припустима зустріч у вихідний день.

Заздалегідь підготуйте відповідь на запитання про причини, що спонукали вас до зміни місця роботи. Воно пролунає серед перших і може визначити результат всієї бесіди. Звичайно, причина повинна бути поважною, коректною та такою, котра представить вас у вигідному світлі як фахівця (говоріть про прагнення до розвитку, одержання нових знань і досвіду).

З боку потенційного роботодавця можлива умова: звільняєтеся з роботи - продовжуємо діалог. Імовірно, у компанії вважають, що з погляду ділової етики така вимога закономірна. На таку альтернативу погоджуватися не варто, інакше ризикуєте залишитися біля розбитого корита. «Продовження діалогу» ще не гарантує того, що вас візьмуть на нову роботу.

Напуття шукачеві

На відміну від шукачів, вимушених шукати роботу через відсутність її взагалі, ви маєте надійний тил і стабільність, що дозволяє вибирати з переліку вакансій, не погоджуючись на першу ж пропозицію. Використовуйте цей шанс сповна й обережно!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад