Жінка. Робота. Стрес. Дослідження

У сучасному суспільстві знайдеться чимало жінок, з головою йдуть в роботу, причому наповнену стресовими ситуаціями. 
У подібних умовах, як з'ясували дослідники з медичної школи Гарварду, інформує спеціалізоване інтернет-видання Health.com, жінки, на жаль, стикаються з ризиком виникнення серцево-судинних захворювань майже в два рази частіше в порівнянні з тими, чиї функціональні обов'язки на роботі не вимагають високого напруги і нервових витрат. 

До такого висновку Гарвадської медики прийшли після вивчення протягом 10 років відомостей і медичних даних про більш ніж 17 тис. жінок, зайнятих у системі охорони здоров'я.

Всі потрапили в поле зору дослідників з Гарварду жінки на момент початку широкомасштабного дослідження знаходилися у віковій групі від 50 років до середини сьомого десятка.

Так, ось, з'ясувалося, що у тих жінок, чия робота, за їхніми словами, вимагала "дуже великих зусиль", або доводилося працювати "дуже швидко", але хто фактично не розпоряджався собою і не міг впливати на перебіг виконання роботи - такі умови фахівці характеризують "робочою напругою" - шанси отримати серцевий напад підвищувалися на 88% в порівнянні з більш везучими ровесницями не на таких стресових робочих позиціях.

Цим же нещасним трудівницям на 43% частіше "світила" перспектива операції на серці.

На додаток до цього жінки, постійно переживали стрес на роботі або стурбовані можливою її втратою, відрізнялися меншою фізичною активністю в порівнянні з більш врівноваженими "подругами".

У них також спостерігалися вищі рівні холестерину.

Висновки, отримані в рамках проведеного дослідження, його автори представили на щорічній конференції американської асоціації з проблем серця (AHA) в Чикаго, зауважує Health.com.

Між тим, як підкреслюють деякі медики, людям ніколи не вдасться повністю позбавитися від стресу.

Втім, у цього, здавалося б, негативного явища є і своя позитивна сторона, додають вони.

Іншими словами, стрес може бути і не так шкідливий, особливо, якщо ви знаєте і вмієте, як отримувати з нього користь.

У той час як хронічний стрес може викликати серцеві напади та підвищення тиску, легкі періодичні "струсу" можуть лише сприяти зміцненню здоров'я.

Вчені вважають, що позитивний вплив стресу на організм у даний час недооцінюють.

Коли людина знаходиться в стані стресу, організм виділяє гормони - адреналін і кортизол, які частішають серцевий ритм і сприяють сплеску енергії.

Якщо стрес носить перманентну основу, то під впливом гормонів організм швидше зношується.

Однак короткочасний стрес може додати організму енергії, а розуму - гостроту.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад