Список офісних "заборонених тeм"

Яким би гарним і прихильним не здавалося начальство і як би щиросердечними не виглядали колеги, є маса тем, думки про які краще залишати при собі завжди.

Тримайте розмір зарплати в секреті

Опитування показують, що найбільше співробітників дратують плітки та порожні розмови в офісі. При цьому, значній частині респондентів найбільше не подобається інтерес товаришів по службі до рівня доходу колег. Не в захваті від обговорення теми зарплат і роботодавці. Відомості про заробітну плату співробітників, як правило, відносяться до розряду конфіденційних. Нерідко заборона на розголошення виплачуваної за роботу суми прописана у договорі, який шукач підписує при працевлаштуванні.

Причина даної заборони досить проста та лежить на поверхні. Справа в тому, що співробітники, які виконують однаковий обсяг обов'язків, нерідко одержують зовсім різні зарплати, і, щоб не нарватися на вимоги «защемлених» працівників підняти їм оклади, роботодавці воліють не афішувати ці дані. Крім того, «оприлюднення» окладів співробітників компанії могло б значно полегшити роботу конкурентів щодо переманювання особливо цінних кадрів.

Не дивно, що начальство припиняє всі «грошові» розмови на корені. Мою знайому звільнили в лютому нинішнього року за те, що вона похвасталася перед колегами своєю премією! Події розвивалися швидко - як у кіно: у вівторок увечері їй виплатили досить значні преміальні, а в середу вона розповіла про них у курилці. Озвучена сума викликала серед скривджених колег такий резонанс, що вже в п'ятницю директор запропонував їй написати заяву «за власним бажанням».

За недоречний жарт можна поплатитися

Чимало конфліктів в офісі викликані нетактовінстю окремих співробітників. Якщо людина має звичку постійно критикувати колег і начальство, якщо вона висловлює свою думку, коли її не запитують, якщо лізе зі своїми коментарями з будь-якого приводу, можна з великою часткою ймовірності затверджувати, що довго вона на своєму місці не затримається.

Не потрібно привселюдно оцінювати особисті та ділові якості інших людей і тим більше не варто критикувати колег «позаочі». Можна не сумніватися, що невтішні оцінки дуже швидко дійдуть до адресата, причому в перекрученому вигляді. Людині прийдеться виправдуватися за те, чого вона не робила і не говорила, але звинувачути в цьому потрібно лише себе - за невміння тримати язикза зубами.

Також експерти не радять обговорювати з колегами рішення керівництва, причому навіть у тому випадку, якщо вони стосуються особисто вас. Якщо начальник вщент розкритикував вас на планерці, якщо вас несправедливо оштрафували, якщо в день зарплати ви одержали меншу (або більшу) суму, не варто з'ясовувати, що думають колеги із цього приводу. Тому що все сказане та подумане товаришами по службі так і залишиться їхньою особистою думкою, а от керівництву може не сподобатися, що його розпорядження та дії стали предметом для обговорення. Тому всі виниклі питання потрібно вирішувати безпосередньо з шефом.

Навіть якщо ви вважаєте себе дуже дотепною людиною, тримайте свої жарти при собі, якщо мова йде про особисті якості й - тим більше! - про якісь зовнішні особливості колег, радять психологи. За такі речі можна дорого поплатитися...

Жодного слова про особисте життя

Психологи не радять розголошувати на роботі інформацію особистого характеру - про своє здоров'я, подробиці сімейного життя й тим більше про інтимні нюанси. Не варто ділитися інформацією й про власний статок, особливо якщо він значно перевищує статок колег. У протилежному випадку найбільше радикально налаштовані товариші по службі постараються донести до відомості начальства думку, що ви не занадто бідуєте не тільки в стабільній зарплаті, але й у самому робочому місці.

Не потрібно розповідати «праворуч і ліворуч» про свої помилки в роботі, пробіли в освіті й про те, де ви були насправді в той день, коли керівництво думало, що ви вирішуєте питання в податковій. Навряд чи має сенс повідомляти колегу, що справжньою причиною відсутності на робочому місці в понеділок був не грип, а головний біль після перепою, і краще промовчати, що, взявши лікарняний, ви полетіли до Єгипту, навіть якщо вас із головою видає прекрасна рівна засмага. Не варто затівати обговорення з колегами службового роману (як чужого, так і свого власного), у тому числі й у тих випадках, коли вам здається, що про нього й без того всі знають.

Обережно варто ставитися та до випадкової інформації. Кожна людина може мимоволі стати свідком конфіденційної телефонної розмови або неприємної сцени між колегами. Щоб уникнути неадекватної реакції та скандалу краще назавжди забути про почуте.

І, нарешті, не потрібно хвастатися, що ви вже практично знайшли роботу з гарною перспективою та високою зарплатою - така відвертість цілком може закінчитися звільненням. Опитування показують: тільки кожен третій український роботодавець уважає припустимим пошук нового місця роботи без звільнення з попереднього.

Даючи поради про небажані теми для обговорення на роботі, психологи рекомендують не впадати в крайнощі, сприймаючи навколишніх як лютих ворогів і постійно думаючи про те, що кожне сказане слово рано або пізно обернеться проти вас. Але й уважати всіх колег апріорі друзями не варто. Переважна більшість співробітників - сторонні люди, з якими ви просто працюєте в одному місці. І поводитися з ними потрібно відповідно.

КОРИСНО ЗНАТИ. Майже безпечні теми.

Психологи переконані: якщо взяти собі за правило спілкуватися з колегами винятково на виробничі теми, можна уникнути багатьох проблем. Адже приводом для грандіозного скандалу може стати навіть безневинне зауваження щодо зіграного напередодні футбольного матча. Якщо ж у курилці або за чашкою кави дуже хочеться поговорити не про роботу, краще вибирати ні до чого не зобов'язуючі теми:

· погода,

· телебачення,

· книги,

· автомобілі,

· національні кухні,

· мода й т.д.

Як уникнути неприємної розмови:

· послатися на зайнятість,

· повідомити, що не хочете говорити про свої проблеми,

· у відповідь на критику на свою адресу сказати, що всі люди різні й обговорювати чужі недоліки безглуздо,

· у відповідь на критику на адресу колеги повідомити, що у вас самого є недоліки, але в навколишніх вистачає такту ставитися до них терпимо.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад