Працюєте в нічний час - ризикуєте занедужати

Лише одна безсонна ніч на рік може в п'ять разів підвищити ризик розвитку психосоматичних захворювань, таких як гіпертонія, цукровий діабет і виразкова хвороба шлунка.

Про це повідомив керівник Сомнологічного центру Міністерства здоров’я та соцрозвитку РФ, президент Національного суспільства з сомнології та медицині сну, професор Яків Левін.

"Якщо людина протягом року один раз на тиждень працює вночі, то ймовірність розвитку так званих психосоматичних захворювань збільшується в п'ять разів", - сказав він. До таких психосоматичних захворювань, за словами професора, можна віднести артеріальну гіпертонію, виразкову хворобу шлунка, цукровий діабет.

Левін також повідомив, що краще лягати спати до опівночі. Якщо ж люди в цей час працюють, то їм краще вибирати певний час для сну та вставати також у певний час, навіть у вихідні.

"Виявилося, що після лише однієї ночі без сну у людей серйозним чином змінюється біохімія, у тому числі й мозкова біохімія. Мозковий метаболізм знижується на 6% після однієї ночі без сну. Для того щоб ліквідувати негатив однієї ночі без сну, потрібні дві повноцінні ночі сну", - сказав професор. А якщо не вдається відіспатися дві ночі поспіль, то з'являється "глобальний дефіцит сну або недосипання", зазначив Левін.

Холерикам вистачить і нетривалого часу на сон, а сангвінікам або флегматам потрібні 8-10 годин, щоб відновити сили.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад