Вісім правил гарного боса від Google

Яким повинен бути гарний начальник? В Google провели широкомасштабне дослідження в рамках власної компанії. З'ясувалося, що головне для менеджера - уважно ставитися до своїх співробітників, піклуватися про їхню кар'єру та бути послідовним. В отриманому списку лише вісім правил, які аж ніяк не вражають оригінальністю, однак, як показав досвід впровадження, непогано працюють.

Як і навіщо

Робота над проектом під кодовою назвою Oxygen була розпочата в 2009 році. Ціль - з'ясувати, що робить менеджерів гарними. Як зазначає керівництво компанії Google, метою виконаної роботи було не створення алгоритму успішного керування, а одержання результату, який показав би менеджерам, що працює й - не менш важливо - що не працює.

За всю свою історію, особливо в перші роки, Google використовувала вкрай простий підхід до менеджменту: дайте людям спокій, дозвольте інженерам займатися своєю справою. Якщо вони зайдуть у глухий кут, то звернуться по допомогу до своїх босів, які вибилися в начальство завдяки високій технічній компетентності.

Однак, як з'ясувалося, компетентність у професійній сфері, скажімо, здібність написати комп'ютерний код уві сні, займає останнє місце в списку якостей керівника. Вище ж за все співробітники оцінили врівноважених начальників, які знаходять час для зустрічей віч-на-віч, допомагають розбиратися з проблемами, ставлячи запитання, а не нав'язуючи відповіді, і цікавляться життям і кар'єрою співробітників.

Працюючи над проектом, статистики компанії зібрали понад 10 000 відгуків про менеджерів з більш ніж 100 показників. Джерелом стали результати атестацій (вони в Google проходять раз на квартал), відгуки колег і клієнтів і інші звіти. На підставі цих даних була побудована модель. Як тільки з'явилися робочі теорії, була розроблена система опитування менеджерів з метою збору додаткових даних і уточнення гіпотез. На останньому етапі всі результати - понад 400 сторінок опитувань - були закодовані й оброблені, а потім протягом року доводилися до співробітників і впроваджувалися в різні програми навчання.

Вісім правил гарного керівника:

1. Будьте гарним наставником.

Ваші оцінки дій підлеглих повинні бути конкретними та конструктивними.

Дотримуйтеся балансу між критикою та похвалою.

Регулярно зустрічайтеся зі співробітниками віч-на-віч, пропонуючи рішення проблем з урахуванням сильних сторін конкретного працівника.

2. Довіряйте своїй команді та не докучайте дріб'язковою опікою.

Давайте своїм підлеглим свободу, але будьте доступними, щоб до вас могли звернутися за порадою.

Довіряєте підлеглим вирішення серйозних завдань, щоб вони «росли над собою».

3. Виявляйте цікавість до успіхів співробітників і їхнього особистого добробуту.

Цікавтеся, чим живуть люди, у тому числі й поза роботою.

Допомагайте новачкам освоїтися.

4. Не будьте «добреньким». Будьте вимогливим у досягненні результату.

Зосередьтеся на тому, до яких колективних результатів прагнуть співробітники і як вони можуть їх досягнути.

Допомагайте розставляти пріоритети та використовуйте владу для усунення перешкод.

5. Умійте слухати.

Спілкування - двосторонній процес: ви обоє слухаєте та ділитеся інформацією.

Стежте, щоб загальні збори були спрямовані на досягнення цілей команди.

Заохочуйте відкрите обговорення та прислухайтеся до того, що хвилює ваших співробітників.

6. Сприяйте кар'єрному зростанню співробітників.

7. Не забувайте про стратегію: завжди пам’ятайте, «куди пливе пароплав».

Навіть під час авралів не забуваєте про цілі та стратегії.

Залучайте членів колективу до формулювання цілей і способів їхнього досягнення.

8. Опануйте основними технічними навичками, щоб мати можливість допомогти, коли буде потрібно.

Якщо потрібно, підключайтеся до загальної роботи.

Розберіться, які труднощі можуть бути в тій або іншій конкретній роботі.

Скотт Дерю, професор менеджменту школи бізнесу Росса при університеті Мічигану, схвалює заснований на даних метод Google. Він говорить, що, хоча підхід Google може здатися незвичайним, його результати співвідносяться з результатами досліджень, проведених в інших компаніях. «Незважаючи на те, що люди завжди намагаються знайти щось нове в області лідерства, - розповідає професор Дерю, - результати Google показують, що з погляду ефективності керівника жодних значних змін не відбулося».

За словами Боку, він був уражений простотою правил і тим, що їхнє застосування не вимагає ламати менеджерів через коліно. «Немає потреби змінювати характер людини, - говорить він. - Якщо ви хочете стати краще як керівник, хочете домогтися більшого від своїх співробітників, зробити їх більш щасливими, то потрібно лише приділяти їм час і бути послідовним. І це важливіше за все інше».

Джерело:rb.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад