Навчаємося правильно звільняти

Більшість начальників, якщо це не Дональд Трамп, говорять, що звільняти людей - одне з найбільш складних завдань, з якими їм доводиться стикатися. А вони змушені робити це все частіше й частіше. У надії допомогти й звільненим, і тим, хто звільняє, ми поспілкувались з фахівцями в області HR і психотерапії. Вони дали поради тим, хто вирішує, стратити або милувати.

Правило номер один: повідомляючи неприємну новину, переходьте до суті швидко, викладайте її чітко та виразно. Джефрі Гарбер, засновник сайту з працевлаштування, розповідає, як звільняв графічного дизайнера, який ніяк не бажає зрозуміти, що його звільняють. «Дівчина повторювала: «Я змінюся», - згадує він. - Я півгодини їй не міг пояснити, що моє рішення остаточне».

Говоріть те, що збиралися сказати, але не користуйтеся заготівлями, радить Девід Ноер, автор книги «Заліковуємо рани: подолання травми звільнення та відродження скорочених організацій». Занадто часто молоді менеджери намагаються справлятися зі стресом від звільнення співробітників, використовуючи шпаргалки департаменту HR або фірми з працевлаштування звільнених.

Необхідна емпатія, радить Джейн Прегер, нью-йоркський медіаінструктор. «Справа не у вас, а у вашій аудиторії», - говорить вона. «Думайте про те, що потрібно іншій людині». «Будьте готові, - додає вона, - сидіти мовчки та співчувати. Перше, що потрібно опанувати для того, щоб добре говорити, - це вміння слухати».

Психіатр Пол Броуді з цим згоден. «Одна з якостей начальника - вміння приймати людський гнів», - говорить він. «При звільненні людини дуже допомагає здатність реагувати на її гнів спокійно».

Броуді консультував і начальників, і їхніх звільнених співробітників. Він помітив, що працівники, отримуючи новину про звільнення, звичайно не відчувають сумнівів перед тим, як повідомити своєму босові, наскільки вони пригнічені. Босові потрібно навчитися слухати, не віддаляючись. «Це майже як бути доктором, який повідомляє погані новини», - говорить Броуді. «Потрібно співчувати людині, навіть якщо ви цього не показуєте».

А що якщо потрібно звільнити велику кількість людей? Броуді говорить, що керівникові важливо перегрупуватися між зустрічами, щоб мати можливість зосередитися на кожному співробітнику особисто. Знайдіть когось за межами компанії, з ким можна говорити по душах. Швидкий дзвінок співчуваючому другові дуже допомагає.

Звільняючи невелику кількість співробітників, скористайтеся свіжою ідеєю від манхеттенського консультанта з працевлаштування Ейлін Фолькстайн: використовуйте зустріч, на якій ви звільните працівника, в якості можливості розповісти про його сильні сторони. «Я знала людей, які, виходячи з кабінету, де їх тільки-но звільнили, дякували», - зауважує Фолькстайн. У ситуації, коли сильний співробітник звільняється тільки через скорочення витрат, особливо важливо підкреслити, що він відмінно працював. Можна також запропонувати свої зв'язки, порекомендувати співробітника на інші посади.

А як щодо юридичної сторони справи? Катаріна Паркер, юрист з працевлаштування в області менеджменту юридичної фірми Proskauer Rose, говорить, що найважливіше для начальника – протягом усього часу тримати в голові легітимну причину звільнення. Цю причину необов'язково називати під час звільнення, але потрібно бути готовим зробити це, якщо знадобиться. Законні причини для звільнення можуть бути різними - від невиконання обов'язків до скорочення витрат і реструктуризації менеджменту

Можна тільки сподіватися, що незабаром потреба в таких порадах стане меншою.

Джерело: http://www.forbes.ru

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад