Дев’ять факторів, які псують співбесіду

Ви активно шукаєте роботу, вас запрошують на співбесіди у різні компанії, а ви щоразу відчуваєте себе, наче на допиті? Це поширена ситуація.

Рон Фрай – відомий американський письменник, автор бестселерів з підвищення ефективності роботи та навчання, у своїй книзі «Як пройти співбесіду в компанію мрії. Ілон Маск, я той, хто вам потрібен» зазначає, що більшість кандидатів неправильно уявляють співбесіду та наголошує, що саме кандидат здебільшого відповідальний за неї.

Ви, напевне, знаєте, що існують правила, яких потрібно дотримуватися під час співбесіди. Але існує список правил, які ні в якому разі не можна порушувати, інакше приречете себе на відмову ще до початку інтерв’ю.

Запізнення

Для багатьох рекрутерів запізнення кандидата є вагомою причиною для скасування співбесіди та відмови у прийнятті на роботу. Ви спізнилися, тому що не змогли знайти адресу з першого разу, спустило колесо в автомобілі, відводили дитину в дитячий садок тощо. Можливо, причини запізнення дійсно є вагомими, проте подробиці та виправдання нікого не цікавлять. Намагайтеся спланувати свій день так, щоб у вас був запас часу перед співбесідою, краще прийдіть раніше.

Неохайний зовнішній вигляд

Причиною відмови у прийнятті на роботу може стати і зовнішній вигляд.  Звичайно, в салон краси перед співбесідою йти не обов’язково, але охайна зачіска справить гарне враження на рекрутера. Якщо ви полюбляєте наносити багато парфумів, краще залиште це для вечірок у неформальній обстановці. Для першої зустрічі з представником компанії краще обрати нерізкий аромат і в розумних кількостях. Щодо макіяжу – віддайте перевагу мінімальним штрихам, без яскравих тіней та червоної помади, не надівайте занадто багато аксесуарів та коштовностей. Що стосується вбрання – жінкам підійдуть костюми стриманих кольорів і туфлі, чоловікам – біла або світло-блакитна сорочка, класичний костюм, краватка (можна без неї) і туфлі (футболки, сланці, шорти прибережіть для відпочинку на пляжі).

Паління

Заходити в приміщення одразу після того як покурили не потрібно. Серед присутніх представників компанії можуть бути люди, які не курять, вагітні, алергіки, вони одразу відчують різкий запах. До того ж багато компаній пропагандують здоровий спосіб життя, тому можете отримати мінус до своєї кандидатури. Також краще не виходьте курити під час самої співбесіди, наприклад, коли попросили когось зачекати.

Ексцентрична поведінка

Аби сподобатися рекрутеру та справити на нього враження, кандидати можуть поводити себе, м’яко кажучи, дивно. Через напруження та знервованість претенденти починають сміятися, кричати, розповідати анекдоти, лаятися тощо. Деякі кандидати приходять на співбесіду у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння, засинають, беруть із собою матерів, виходять у вбиральню і не повертаються.

Пам’ятайте, що така поведінка говорить про вас більше, ніж рекомендації з минулого місця роботи, роки досвіду та інші досягнення. У рекрутера може виникнути думка: якщо ви так себе поводите під час співбесіди, що буде, коли працюватимете в компанії? Контролюйте свої емоції, стежте за словами.

Увімкнений телефон

Під час співбесіди він відриватиме вас від розмови. Відповідати на телефонні дзвінки або здійснювати їх, постійно переписуватися у месенджерах протягом співбесіди не потрібно. У рекрутера може скластися враження, що під час роботи ви теж будете постійно розмовляти, переписуватися, вирішувати особисті питання.

Під час зустрічі поставте телефон на беззвучний режим та не перевіряйте, хто та що вам написав. Взагалі не беріть телефон у руки, не дивіться на годинник, все вирішіть після зустрічі.

Брехня

Не брешіть про те, де, коли та ким працювали, чим займалися або де і коли навчалися. Рано чи пізно правда випливе на поверхню, а ви осоромитеся. Не має значення, на яку посаду претендуєте, представники компанії знайдуть час, щоб перевірити всі рекомендації. І чим вища посада, тим ретельнішою буде перевірка.

Не важливо – ви збрехали про щось глобальне чи просто не договорили якусь дрібницю, сам факт того, що ви збрехали, зіграє не на вашу користь. Брак певних навичок або досвіду, можливо, не позбавить вас ймовірності отримати роботу. Але збрехавши, ви будете виключені зі списку кандидатів на займану посаду. Зовсім не обов’язково розповідати абсолютно все рекрутеру, ви не на сповіді. Приватне життя не повинно обходити представників компанії, поговоріть краще про ваш досвід, знання, вміння та навички, які знадобляться в роботі.

Мова вашого тіла

Недооцінювати її вплив – помилково. Те, що ви не дивитеся рекрутеру в очі, надмірна метушливість або знервованість означає, що ви щось приховуєте. Привітайте співрозмовника міцним рукостисканням, подивіться в очі. Але не забувайте, що пильно розглядати рекрутера теж не потрібно, все повинно бути невимушено.

Байдужість

Рекрутери шукають людей, в яких горять очі, кандидатів, відданих своїй справі, ентузіастів. Тому зітхати, нудитися, дивитися у вікно, постійно поглядати на годинник або телефон під час співбесіди не рекомендовано. Так ви показуєте, що не зацікавлені у роботі. Кандидатам потрібно бути впевненими у собі, натхненними та веселими, але не перебільшуйте.

Намагайтеся зберігати спокій у відповідь навіть на прості питання рекрутера. Якщо вам нічого приховувати, не поводьте себе так, наче виправдовуєтеся за щось.

Співбесіда під час обіду

Також може закінчитися провалом. Можливі два сценарії співбесіди, наприклад, у ресторані. Перший – ви будете соромитися та боятися щось з’їсти чи випити, другий – з повним ротом їжі відповідатимете на запитання, що не дуже привабливо. До того ж вибір страви теж може викликати сумніви: замовлення найдорожчої або найдешевшої страви з меню посилає небажаний сигнал рекрутеру.

Рон Фрай зазначає: «Якщо ви не можете уникнути співбесіди під час прийому їжі (а я б точно спробував це зробити), користуйтеся своїм здоровим глуздом. Замовте що-небудь легке і за розумною ціною – ви ж тут не для того, щоб поїсти, чи не так?» Перед зустріччю пригадайте правила етикету за столом, краще не замовляйте алкоголь, не паліть та не критикуйте страви, не забувайте, що це не приватна зустріч з друзями, а співбесіда.

Один із зазначених факторів деякі рекрутери можуть і не помітити – люди різні. А от сукупність декількох може змусити їх задуматися про вашу придатність.

Здоровий глузд, впевненість у собі та професіоналізм ще нікому не нашкодив під час співбесіди, пам’ятайте про це.

https://thepoint.rabota.ua/#mce_temp_url#

Підготувала Тетяна САЦЮК

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад