Коли обманює керівник

Уміння визначати, коли керівництво намагається вам брехати, досить корисне. Як показали результати нещодавнього дослідження, боса для цього навіть не обов'язково бачити - достатньо прислухатися до того, що він говорить.

Обмануті інвестори

Те, що начальникам брехати простіше - науково підтверджений факт. Але ось робити це зовсім непомітно, на щастя, навчитися не так вже й просто - потрібно контролювати занадто багато факторів. Наприклад, мову.

Про результати досить цікавого дослідження повідомив минулого тижня журнал The Economist. Девід Ларкер і Настасія Заколюкіна зі Стенфордської школи бізнесу проаналізували стенограми 30 000 телефонних конференцій за участю американських генеральних і фінансових директорів за період з 2003 по 2007 рік.

За даними психологів, говорячи правду та прибріхуючи, люди розмовляють по-різному. Тому Ларкер із Заколюкіною і вирішили простежити, які слова вибирав кожен з босів і як їх вимовляв, зокрема, коли обговорювалися прибутки компаній, що згодом були «істотно переглянуті».

Свідчення обману

У мові босів, які прагнули ввести співрозмовників в оману, дослідники зазначили наступні загальні риси:

- Вони частіше зверталися до загальновідомих фактів, вживаючи вирази типу «як ви знаєте», і рідше згадували про вартість акцій (можливо, щоб мінімізувати ризик звернення до суду, припускають автори).

- Для висловлення позитивної оцінки або емоції вони часто використовують перебільшення. Наприклад, замість слова «гарний» говорять «фантастичний». Завдання - «виглядати більше переконливим».

- Прагнуть не використовувати першу особу («я»), надаючи перевагу третій.

- У їхній мові рідше можна зустріти різноманітні паузи.

- Вони частіше використовують лайку.

Перспективи застосування

Очевидно, що отримані результати можуть стати у нагоді інвесторам, як додаткова інформація до розмірковування. Хоча їх навряд чи вдасться довго використовувати - напевно найдеться безліч бажаючих заробити на тому, щоб навчити босів брехати.

Чи можуть використовувати дані дослідження уважні підлеглі - неясно, але це ще одна причина уважніше прислухатися до всього, що висловлює начальство.

Джерело: http://www.rb.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад