11 речей, які варто знати про людей «Типу А»

 Змарнований час –найлютіший ворог людей «Типу А».
Існує теорія про особистості типу А і Б, яка описує два протилежні типи індивідуальності. У цій теорії особи, які є конкурентоспроможними, нетерплячими, високоорганізованими, амбітними та агресивними – це «A-тип» особистості, а ті, хто є більш спокійними, належать до «Б-типу».


Особистості «Типу А» вирізняються скутою поведінкою, проте, як і кожна інша особливість характеру, вона приховує в собі більше, ніж те, що помітно зовні.

Знати людину «Типу А» означає любити її – з перевагами і недоліками.

Нижче перелічені лише декілька особистих рис, про які людина «Типу А» хоче розповісти світові.

1. Ми – не нетерплячі. Ми – раціональні.

Довгі черги? Затори? Особи «Типу А» їх ненавидять. «Річ у тім, що ми відчуваємо, ніби такі ситуації уповільнюють наш прогрес у досягненні певної мети, — стверджує Джон Шаубрек, професор психології та менеджменту Університету штату Мічиган, — навіть якщо ця мета – просто покласти гроші на депозит у банку».

2. Запізнення – нестерпні.

Якщо ви скажете нам прибути кудись о 6:30, найімовірніше, ми тинятимемось десь на стоянці вже о 6:25. Люди «Типу А» надчутливі до часу, адже їм не подобається відчувати, як він спливає марно.

3. Список справ –  це для нас.

А як інакше відстежити, чи все йде за планом?

4. Кожне завдання, за яке ми взялися – негайне.

Саме тому ми цінуємо членів команди, які працюють з таким же запалом і в такому ж темпі.

Адже змарнований час – наш найлютіший ворог.

«Працівники «Типу А» цінують співрозмовників, які висловлюються чітко, зрозуміло й лаконічно, – писав психолог та менеджер з управління проектами Бернардо Тірадо у блозі «PsychologyToday» («Психологія сьогодні»)».

5. Ми надзвичайно цілеспрямовані.

Коли ми обрали собі ціль, то намагаємося обов’язково її досягнути, байдуже, чи це робочий проект, чи плани на вечір. «Люди «Типу А» зазвичай докладають більше зусиль на шляху до успіху»,  – казав якось Шаубрек у «Гафф Пост Гелсі Ливін». – І оскільки вони максимально зосереджені на досягненні своєї цілі, то зростає ймовірність, що вони її досягнуть.

6.Нам важко розслабитися.

Саме тут і проявляється надчутливість до часу. Нам не подобається, коли час минає, а справи не вирішуються. Відпочинок посеред робочого дня для нас схожий на випробування (хоч він і необхідний, як показують дослідження). Зупинка в роботі для людей «Типу А» – це непродуктивно проведений час, хіба що вона запланована.

7. Нас легко вивести з рівноваги.

За словами Фрідмана, певні типи особистості – як-от «Тип А» – більш чутливі до стресу (який, як відомо, надзвичайно шкідливий для нашого здоров’я). Коли ми вирішуємо якусь проблему, то часто розглядаємо найгірший наслідок з можливих.

8. У нас є нервові звички.

«Я, наприклад, накручую волосся на палець. Інші – гризуть нігті або цокотять зубами. Така поведінка властива особистостям «Типу А», – стверджує кардіолог та дослідник особистостей Маєр Фрідман.

9. Ми – емоційні.

Наша поведінка саме така, оскільки ми дійсно стурбовані тим, що робимо (іноді нам кажуть, що це надмірна стурбованість).

Дослідники стверджують: люди «Типу А» – надзвичайно сумлінні.

Може видатися, що ми надто стривожені організацією дня народження нашого товариша,  хоч це лише прагнення зробити свято незабутнім. Адже він цього заслуговує.

10. Ми постійно у роздумах.

Пригадуєте такий стан, коли  вкотре в думках прокручуєте якусь помилку? Таке часто трапляється з людьми «Типу А». Нас впізнають за звичкою довго зациклюватися на власних хвилюваннях, особливо, коли це заважає нам спати ночами.

11. Нам подобається витримувати конкуренцію.

Це, мабуть, один із наших найяскравіших недоліків. Люди «Типу А» докладають максимум зусиль, щоб стати найкращою версією себе, що часто сприймається як бажання стати «кращим з-поміж інших». Байдуже, чи це стосується робочого завдання, чи настільної гри, для особистостей «Типу А» правила завжди однакові.  

Кожен має свої переваги та недоліки. Люди «Типу А» – не виняток. Та, повірте, наші наміри – хороші.

mizky.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад