Дев’ять порад: як правильно попросити про допомогу і не здатися некомпетентним

Ваше прохання не повинне бути двозначним: сформулюйте його якомога точніше.
Часто нам потрібна чиясь допомога — у веденні соціальних мереж, документації або просто друга пара рук, щоб встигнути все. Проте важко її попросити. Але давайте цьому вчитися! Ось кілька порад, як коректно попросити допомоги у різних людей:

1. Будьте конкретні

Неважливо, ідеться про суму грошей, рекомендацію або виконання якогось завдання. Ваше прохання не повинне бути двозначним: сформулюйте його якомога точніше, щоб у іншої людини не залишилося простору для власного мозкового штурму. Таким же правилом керуйтеся, коли інвестор або кредитний фахівець хоче дізнатися деталі — ви повинні докладно і чітко розповісти, що збираєтеся робити, і чому це буде успішним.

Уникайте: «Ви не заперечуєте, якщо я відрепетирую свій виступ на вас?»

Говоріть: «Чи можу я прийти в середу вранці на 15 хвилин приблизно о 8:00, щоб обговорити мою промову з вами? Я сподіваюся, ви можете дати мені кілька порад, щоб я міг подати заявку на виступ на конференції».

2. Проаналізуйте ваші попередні спроби

Людям подобається допомагати іншим, особливо якщо вони демонструють таким чином свої здібності до якоїсь діяльності. Розкажіть співрозмовнику, що ви вже робили і як діяли. З ваших слів повинно бути зрозуміло, що ви вже докладали зусиль.

3. Залишайтеся скромним

Не просіть маєток, коли все, що вам потрібно, – це машина. Навіть якщо людина, до якої ви звертаєтеся, готова зробити для вас більше.

4. Будьте відверті

Не маніпулюйте фактами. В іншому випадку людина, яку ви просите, може відчувати, що ви хочете її дезінформувати, щоб вона прийняла рішення на вашу користь.

5. Додайте трохи похвали

Ні, вам не потрібно підлизуватися. Просто дайте людині зрозуміти, чому саме до неї ви звернулися. Тут важливо говорити тільки правду і тільки щиро, щоб ваші слова не звучали як лестощі.

6. Виберіть правильний час

Людина, до якої ви звертаєтеся, теж має свої власні цілі та обов’язки, тому для вас важливо постукатися, коли це не стане для неї великим навантаженням. Це стосується і проміжку часу: якщо знаєте, що вона дуже зайнята вранці, запропонуйте обговорити справи за обідом або пізніше.

7. Викличте емпатію

Вам не потрібно, щоб вас жаліли. Вам потрібно, щоб люди побачили, що у вас є загальний досвід, і що вони допомагають комусь, хто схожий на них. Мова йде про створення певного зв’язку, який викликає почуття захищеності та доводить, що ви – не загроза.

8. Будьте впевнені

Не ставтеся до цієї людини так, ніби вона краще за вас.

9. Подякуйте

Це може стати найважливішим кроком: якщо люди не відчувають вдячності, вони, ймовірно, більше не допоможуть вам у майбутньому. Просте «я дійсно ціную вашу допомогу» особисто або в невеликій записці — це все, що вам дійсно потрібно.
anywellmag.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад