Корпоративна етика, або Як не стати «героєм» корпоративу

Ви залишаєтеся перш за все співробітником солідної компанії, тому  виглядати необхідно відповідним чином.

Корпоративні вечірки співробітникам не рекомендується ігнорувати, якщо вони не хочуть, щоб колектив дивився на них, як на білих ворон.

Але, відвідавши корпоратив, можна удостоїтися ще гіршої реакції. Можна занадто розслабитися, сказати комусь зайве, зробити дивний натяк красуні з сусіднього відділу або в розпалі веселощів на автоматі випалити шефу, який подивився з докором: «Не парся, друже!». На наступний день після такого «уявлення» починаєш шкодувати, що не став білою вороною... А колеги потім ще цілий рік будуть обговорювати ваші «подвиги» і уїдливо посміхатися кожен раз, коли ви з'являєтеся в офісі.

Однак корпоративні святкування не повинні закінчуватися таким чином! Більш того, вони ніколи не зашкодять вашій репутації, якщо ви будете тримати в голові основні правила поведінки на подібних івентах.

   1. Керівник – завжди ваш керівник

Незважаючи на те, що неофіційна обстановка передбачає рівність усіх присутніх, начальник і на корпоративі залишається перш за все начальником. Тому уникайте фамільярності зі своїм шефом, навіть якщо він налаштований до неформального спілкування з вами. Не треба обніматися з ним, робити селфі, та й взагалі крутитися весь час біля нього. І ні за що не намагайтеся використовувати гарний настрій керівника заради того, щоб домогтися підвищення зарплати або випросити більш престижну посаду. Часто такі спроби призводять до протилежних результатів.

   2. Будьте обережні з алкоголем

Зрозуміло, що на корпоративі п'ють не сік і не дитяче шампанське. Як правило, спиртне можна знайти на кожному кроці, але це не означає, що вам треба спустошувати кожен келих, який потрапив в поле вашого зору. Ви знаєте можливості свого організму, тому перед початком свята встановіть для себе сувору дозу, після якої вам стане весело, але не занадто. Припустимо, якщо це три келихи вина, то пийте потроху весь вечір, розтягуючи задоволення. І пам'ятайте, що краще образити одну людину, відмовившись піднімати з ним зайвий келих, ніж образити весь колектив після того, як розв'яжеться ваш язик.

  3. Не об’їдайтеся

На корпоративній вечірці їжі буде не менше, ніж алкоголю, але це не означає, що вам неодмінно треба з’їсти все. Не будьте людиною, яка першою проривається до столу і їсть все підряд тільки тому, що їжа безкоштовна. І ніколи не просіть загорнути їжу з собою, якою б привабливою вам не здавалася «та незаймана пляшечка французького вина» або «он той апетитний біфштекс».

А взагалі, щоб уникнути спокуси переїсти, на корпоратив краще приходити ситим.

   4. Ні слова про колег та роботу

Як би вам добре не було і з ким би ви не спілкувалися, уникайте розмов, пов'язаних з вашими колегами. Не варто говорити про недоліки і помилки боса, не можна сміятися над співробітниками компанії. Плітки можуть не тільки вплинути на ставлення колективу до вас, але і пустити під укіс вашу кар'єру.

На таких івентах слід говорити про захоплення, кулінарні вподобання, сім'ю, спорт, моду, технології, розваги, в принципі, про що завгодно, але тільки не про роботу. По-перше, ви прийшли на корпоратив, щоб відпочити від роботи. По-друге, в такій атмосфері виникає загроза сказати не те, що потрібно.

   5. Не треба демонструвати свою майстерність у флірті

Алкоголь і хороша компанія на корпоративі у своєму розпорядженні до більш душевного спілкування, ніж у робочому процесі. При цьому представники протилежної статі здаються неймовірно красивими, та й себе ви уявляєте красунчиком або міс Всесвт. Але спроби зав'язати стосунки в таких умовах не закінчаться для вас нічим хорошим. Хіба тільки колеги будуть ще довго згадувати ваше занадто тепле спілкування з об'єктом вашої симпатії прямо у них на очах.

Також не варто говорити колегам або начальству, як сильно ви їх любите і чому. Корпоратив і святковий настрій пройдуть, а з цими людьми вам потрібно і далі обговорювати звіти, затверджувати бюджети, встановлювати дедлайни і робити безліч інших речей, якими буде незручно займатися разом, якщо ви скажете щось не те.

  6.  Подбайте про зовнішній вигляд

Корпоратив – це не робота в офісі, але і не похід у нічний клуб. Тому забудьте про відверті і надмірно креативне вбрання. Кращий вибір – класичний костюм для чоловіків і сукня для жінок. Звичайно ж, якщо вам доведеться йти на костюмовану вечірку, то ви маєте право проявити свою багату фантазію. Але в інших випадках ви залишаєтеся перш за все співробітником солідної компанії, тому  виглядати необхідно відповідним чином. Так, і не намагайтеся затьмарити своєю красою начальника. А то як би на наступний день не довелося звітувати у нього на килимку.

  7.  Приходьте одні

Корпоратив – це не сімейне свято, тому відмовки типу: «У мене дуже ревнивий чоловік, який нікуди не відпускає мене одну» тут не пройдуть. Не беріть з собою дітей, братів або сестер, друзів або подруг, навіть якщо не бачили їх кілька років. Коротше, не беріть нікого, хто не має відношення до вашої компанії. Якщо вам прийшло запрошення тільки на ваше ім'я, значить на корпоративі не чекають нікого іншого.

   8. Танці – так, але не дикі

На корпоративі неодмінно буде музика, через яку вам захочеться потанцювати. Це цілком нормально, і 90% ваших колег навіть не стануть боротися з подібним бажанням. Втім, тут головне не перестаратися. Не варто показувати свою здатність станцювати нижній брейк або запальну ламбаду. Якщо, звичайно, у вас немає мети стати зіркою YouTube. На корпоративі ви перебуваєте під пильною увагою колег і начальства, озброєних смартфонами. Тому будь-яке ваше незручний або смішний рух миттєво зробить з вас героя фото- і відеокамер.

   9. Відмовтеся від пісень

Новоспечені співаки і співачки – найнебезпечніші люди на корпоративі. Спочатку вони поводяться як всі, але ближче до закінчення свята починають демонструвати свої музичні надздібності, від яких учасники вечірки тверезіють на очах. Якщо ви не хочете зіпсувати свято – не намагайтеся завоювати мікрофон. Тим більше, якщо за вами ніколи не помічалось вражаючих вокальних даних. Караоке теж знаходиться під забороною. Не забувайте, що жахливий спів у караоке зруйнував не менш кар'єр, ніж всі світові кризи разом.

   10.  Не треба вимагати продовження свята

Ну ось, корпоратив добігає кінця. Не потрібно вимагати продовження банкету, напрошуватися в гості до колег або кричати на весь зал: «Хто ще не нагулявся, вирушаємо зі мною в нічний клуб!». В іншому випадку наступного ранку здасться вам жахливим, а нічні пригоди ще довго будуть викликати почуття сорому.

Корпоратив – це чудове свято, яке дозволяє відволіктися від нудних робочих буднів і провести час зі своїми колегами у невимушеній атмосфері. Не потрібно відмовлятися від такої можливості тільки тому, що ви боїтеся на наступний день стати об'єктом для розмов в офісних кабінетах. Більш того, якщо ви будете пам'ятати про правила поведінки на корпоративі, то станете героєм зі знаком «плюс» і колеги будуть ставити вас у приклад.

Бажаємо весело і приємно провести корпоративну вечірку в чудовій компанії. Але ніколи не забувайте, що навіть на святі ви в першу чергу залишаєтеся співробітником!

https://hyser.com.ua



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад