«Платне» працевлаштування: як не попастися на вудку шахраїв

Ви вже якийсь час сидите без роботи і готові влаштуватися кудись, аби заробити. Стоп! На вашому бажанні швидше знайти роботу можуть заробити інші, ви ж, навпаки, – втратите гроші.
1. Платні телефонні номери
У безкоштовних газетах, на стовпах розміщуються оголошення про популярні вакансії для працівників: деякі компанії шукають охоронців, вантажників, реалізаторів, кур'єрів, причому з хорошою зарплатою і офіційним оформленням. Прохання звертатися за телефоном... А телефон є платним! Зателефонувавши на нього з мобільного, можна «виговорити» від 30 до 50 гривень за хвилину. Це стосується номерів, що починаються на 070, 080, 090. Хоча останнім часом шахраї вдосконалили цей вид відбирання грошей. В оголошенні про вакансію може бути розміщений звичайний «безкоштовний» телефон, по якому навіть може відповідати приємний жіночий голос. Ви нібито успішно проходите співбесіду, після чого вас пропонують переключити на відділ кадрів, де розкажуть про подробиці працевлаштування. А ось телефон так званого відділу кадрів – вже платний. Тому якщо ви побачите незнайомого оператора, перевірте вартість дзвінка через довідкову службу.
2. «Робота на дому»
Цей вид шахрайства існує з 90-х років, однак на цю вудку продовжують попадатися довірливі здобувачі. В оголошеннях, які розміщуються в газетах, на стовпах або в Інтернеті, повідомляється про якусь дуже легку роботу на дому – збірці ручок, клеєнню конвертів, пакуванні насіння, обробці електронної пошти тощо – з дуже хорошим заробітком. Але перед початком роботи потрібно зробити невеликий внесок «на товар» – 40, 50, 60 гривень. А після перерахування цієї суми «роботодавець» випаровується. Що характерно – телефон у такій вакансії зазвичай не вказується, свої дані просять надсилати на емейл, а гроші – переказом до запитання.
3. Недобросовісні роботодавці. Вони діють по-різному:
1. Одні не вимагають передоплат, лише пропонують перед початком роботи пройти курси підвищення кваліфікації, тренінг або придбати навчальну літературу на 200, 300 або 500 гривень, обіцяючи, що все окупиться сторицею з першої ж зарплати. Як тільки ви заплатите гроші, – про вас тут же забудуть.
2. Вас просять написати тестове завдання, після чого повідомляють, що ви не підходите. Результатами вашої праці користуються.
3. Вам повідомляють, що випробувальний термін 2 тижні, і він не оплачується. Природно, що після двох тижнів з вами прощаються і беруть іншого претендента на таких самих умовах. Таким чином вакансію можна не закривати роками.
Як захистити свій час і гроші:
1. Ніколи не перераховуйте ніяких передоплат «за роботу» і не беріть товари під реалізацію за гроші.
2. Не погоджуйтеся виконувати великий обсяг роботи у вигляді «тестового завдання» або працювати безкоштовно більше двох днів.
3. Промоніторте зарплати на ринку, щоб переконатися: не можуть за збір ручок на дому платити 500 у.о. в місяць.
4. «Прогугліть» роботодавця: назва фірми, номер телефону, емейл, почитайте відгуки. Можливо, в першому ж посиланні ви дізнаєтеся, що маєте справу з шахраями.
https://khmelnitsky.hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад