Меню для роботи: як правильно харчуватися

Уранці – кава, протягом дня – сухарики, декілька цукерок, чай з цукром і булочкою, сендвіч, 3 чашки кави з вершками, ввечері – вечеря від душі. Знайоме «меню» для більшості офісних працівників. Якщо робота сидяча, яка не передбачає постійного руху і фізичної активності, а якщо при цьому харчуватися поспіхом, фаст-фудом, напівфабрикатами, то є ризик не тільки набрати зайві кілограми, але і можна шкодити здоров'ю.
Харчування може бути 5-разовим: сніданок вдома, кава-брейк на роботі, повноцінний обід на роботі, полуденок-перекус на роботі і домашня вечеря. При зовсім щільному робочому графіку сніданок і вечеря також можуть бути «робочими», головне – корисними. Перерви між прийомами їжі повинні бути не більше 3-х годин. Великі проміжки можуть викликати почуття голоду, а в офісі велика спокуса «навантажитися» висококалорійними солодощами або снеками. Не нехтуйте прийомами їжі, посилаючись на зайнятість! Голод – не найкращий помічник у роботі, якщо ви будете думати тільки про їжу, продуктивність праці знизиться в рази.
Якщо на обід ви ходите в кафе або їдальню, обирайте страви з мінімальною кількістю масла, без жирного бульйону і білого хліба. Ніяких сендвічів за робочим столом. Кращими будуть тушковані овочі або овочі на грилі, парова котлета, м'ясо. А ось від супу краще відмовитися на користь салату з свіжих овочів. Суп, безумовно, корисний, проте найчастіше в кафе і столовах супи містять жир, а крем-супи – картопля, плавлений сирок, манку і борошно. Це точно не найпотрібніші продукти. Виняток – овочевий або томатний суп. Майте також на увазі, що після калорійного обіду вас може «потягнути в сон», і чи буде тоді до роботи?
Брати з собою їжу на роботу – вдалий варіант. Так ви точно будете знати, що саме будете їсти. Буде краще якщо половина порції овочі: свіжі, тушковані, на грилі, на другому місці – білок (м'ясо/риба, морепродукти, сир) і на третьому – макарони/хліб або каша. У термостакані зручно брати крем-суп, який можна приготувати з брокколі, гарбуза, цвітної капусти, з додаванням йогурту.
Варто пам'ятати, що і перекуси повинні бути корисними. Підійдуть фрукти, сухофрукти, овочева закуска, наприклад, з хумусом, шматочок гіркого шоколаду.
Пийте достатню кількість води, в ідеалі – півтора літри в день. До спраги потрібно себе «привчити», оскільки відчувається вона тільки через 3-4 тижні регулярного водного режиму. Щоб не забувати пити, найпростіше поставити нагадування у вигляді будильника на телефоні. Також можна поставити півлітровий стакан на робочий стіл і стежити, щоб випита кількість води за день складала 3 склянки мінімум.
Один з улюблених «офісних» напоїв – кава – зовсім не зло, якщо пити її в міру, до 2 чашок на день. Краще без молока, цукру і вершків. Така доза кави не сушить, не зневоднює, не впливає негативно на концентрацію. Але якщо потрібно прокинутися – фокусуйтеся на зеленому чаї. Майте на увазі, що лате або американо з молоком – це вже повноцінний перекус, а не доповнення до обіду або сніданку. Не зловживайте кавою з цукром: на якийсь час напій дійсно додасть бадьорості за рахунок підйому рівня глюкози в крові, але за ним обов'язково послідує його зниження, що спричинить бажання нової порції. Такі «інсулінові гойдалки» не просто шкідливі, а можуть бути небезпечні для організму.
О, це смачне слово – солодощі. Вони в офісі, як правило, не переводяться, колеги без кінця приносять до чаю булочки, пиріжки, тістечка, вдячні клієнти презентують цукерки, партнери привозять з-за кордону ексклюзивний шоколад... Намагайтеся утриматися від спокус, відмовтеся від десертів з білого борошна, рафінованого цукру, маргарину і замінників цукру. Віддайте перевагу зефіру і гіркому шоколаду. І виключіть чаювання «за компанію».
Зміна харчування – дуже серйозний крок на шляху до здоров'я. Але, крім правильного харчування, необхідний рух. Якщо на спортзал часу не вистачає зовсім, можна відмовитися від ліфтів на користь підйомів-спусків по сходах; ходити пішки до зупинок громадського транспорту, яким ви користуєтеся; активно бігати від кабінету до кабінету навіть з одним документом, не чекаючи, поки їх накопичиться велика кількість; періодично виконувати прості вправи на робочому місці.
https://khmelnitsky.hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад