Що робити, якщо ви вибрали не ту професію

Для повноцінного, наповненого життя дуже важливо займатися тим, що подобається. Люди, що знайшли себе в професії – щасливчики. Однак далеко не всі можуть похвалитися таким станом справ.
1. Переконайтеся в тому, що це точно помилка
Якщо вам здається, що 5 років роботи бухгалтером – марно прожиті роки, що ви просто механічно виконуєте свою роботу, не отримуючи ніякого задоволення. Якщо п’ятниця – ваш улюблений день, а вранці ви не можете змусити себе прокинутися, щоб йти на ненависну роботу, швидше за все пора щось змінювати.
Але якщо труднощі тимчасові, або, наприклад, вас розчарувала не професія, а керівництво або колеги, то не поспішайте вдаватися до радикальних кроків. Спробуйте знайти роботу на тій же посаді, але в іншій компанії або перегляньте своє ставлення до ситуації.
Головне – ви повинні бути на 100% впевнені, що причина не в поганому настрої, погоді, особистих переживаннях, а в тому, що ви займаєтеся не своєю справою.
2. Продумайте стратегію
Тепер, коли ви точно вирішили, що не хочете витрачати життя на невідповідне заняття, не поспішайте кидатися з вогню та в полум'я. Дайте відповідь собі на такі питання:
    Чим я хочу займатися?
    Що потрібно для цього зробити?
    Яку освіту або навички мені потрібно для цього отримати? Хто буде оплачувати навчання?
    Чи вистачить мені коштів на той час, коли я займуся пошуками себе?
    Чи впевнений я на 100%, що варто ризикнути?
3. Дійте
Якщо ви можете дозволити собі не працювати якийсь час – відмінно. Займіться власним розвитком і беріться за нову роботу.
Але що робити, якщо такої можливості у вас немає?
Ми згодні, що ситуація, яка описана вище, більше схожа на мрію. У житті люди найчастіше розуміють, що займаються не тим, чим потрібно, коли у них вже є сім'я, кредит, обов'язки. І рішення просто так кидати все і починати вчитися здається жартом, маренням або казкою. Але вихід є.
По-перше, ви можете перевчитися без шкоди для основної роботи. Є безліч курсів, тренінгів, семінарів, які проходять у неробочий час або у вихідні. І навіть безкоштовно.
По-друге, ви можете розглянути фріланс як підробіток для початку. Віддалено можна працювати в сфері реклами, маркетингу, програмування і не тільки.
По-третє, можна шукати нову роботу, не звільняючись із старої.
Якщо близькі вас підтримують – вам пощастило. Якщо ні – будьте готові доводити, що ваше бажання – не дурощі, а обдумане рішення.
4. Альтернативний варіант
Насправді можна обійтися і без радикальних рішень. У кожній професії можна розвиватися, розширювати обов'язки, підніматися кар'єрними сходами.
Якщо ви амбітні й перед вами є хоча б примарна перспектива розвиватися (всередині компанії або за її межами), можливо, варто докласти більше зусиль, тимчасово забути про мрію і наполегливо працювати.
Так з копірайтера можна вирости в маркетолога, а потім дорости до директора з маркетингу. З простого робітника можна стати фахівцем, керівником дільниці, заступником керівника.
У будь-якому випадку, шлях до мрії не простий, на ньому неодмінно зустрінуться перешкоди, ви будете сумніватися, втрачати віру, але якщо здаватися при першому зіткненні з реальністю, можна і зовсім не знайти себе.
Пам'ятайте, що по-справжньому безвихідні ситуації зустрічаються дуже рідко. Якщо у вас є прагнення і величезне бажання щось змінювати, все можливо.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад