«Опять 25!» Як раз і назавжди перестати спізнюватися

Часті запізнення – ознака необов'язковості й безвідповідальності. Той, хто не цінує чужий час, рано чи пізно ризикує втратити повагу колег і близьких. Тому від звички спізнюватися потрібно позбавлятися. І чим швидше, тим краще.
Чому люди спізнюються
Найголовнішою причиною є не підвищена зайнятість, не затори і не погода. Найчастіше люди спізнюються через те, що не вміють правильно розрахувати час. А точніше – правильно оцінити час.
Звична фраза «Буду через 15 хвилин» взагалі не несе ніякого смислового навантаження. Ви говорите її на автоматі, навіть не враховуючи, скільки реально часу знадобиться, щоб дістатися з пункту А в пункт Б. Ще гірше, коли ви навмисне обманюєте співрозмовника. Наприклад, стоячи в заторі говорите, що вже підходите до місця зустрічі, або, доїдаючи сніданок, запевняєте, що вже вийшли з дому.
Таким обманом ви лише погіршуєте стан. Людина, яка телефонує думає, що через 5 хвилин ви будете на місці, але вас немає ні через 5, ні через 15. Це дуже дратує і зовсім не налаштовує на позитивний діалог.
Отже, основною причиною, через яку люди спізнюються, є невміння чітко розрахувати час.
Як навчитися розраховувати час
По-перше, не потрібно боятися називати реальні терміни. Тобто коли вас питають, через скільки хвилин ви зможете бути на місці, не бійтеся розчарувати співрозмовника, назвавши відрізок у 40 хвилин. Так, це багато, але така людина буде точно знати, коли ви з'явитеся, і зможе зайняти себе іншими справами, а не нудитися в очікуванні.
По-друге, потрібно програвати в голові сценарій ваших зборів. Не обманюйте себе, що прокинетеся за першим дзвінком будильника, за 5 хвилин впораєтесь з сніданком, за 15 зберетеся і вийдете з дому, а за 20 хвилин доберетеся до місця. Подумайте, ви дійсно поїсте за 5 хвилин? Вам не потрібно прогрівати автомобіль, чекати громадський транспорт, стояти в заторі, шукати місце на автостоянці? Враховуйте дійсно весь час на збори, і оперуйте реальними термінами.
По-третє, потрібно провести експеримент. У звичайний день, коли вам не потрібно сильно поспішати, засічіть час, який ви витрачаєте на сніданок, на збори, на дорогу. Скільки проходить часу з моменту, коли ви прокидаєтеся або вирішуєте почати збори до моменту, коли ви опиняєтеся на роботі або на місці зустрічі. Це дозволить мати більш точні дані, від яких ви зможете відштовхуватися у майбутньому.
Що ще?
    Не призначайте час зустрічі, якщо не впевнені, що встигнете до потрібної години. Краще візьміть півгодини про запас і прийдіть трохи раніше.
    Пам'ятайте, що ви витрачаєте не тільки свій час, але і час інших людей.
    Майте на увазі, що запізнення – це ознака вашого безвідповідального ставлення до справи.
https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад