На що звертати увагу при працевлаштуванні

Ви – випускник ВУЗу з щойно отриманим дипломом або щойно звільнилися з попереднього місця за власним бажанням, або потрапили під скорочення, або компанія, де пропрацювали багато років, припинила своє існування, а може, ви мати, яка багато років провела з дитиною вдома. Загалом, вам потрібна нова робота. Експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua підібрали ряд порад, на що звертати увагу, обираючи нове місце роботи.

Для того, щоб порівнювати різні пропозиції, потенційний працівник повинен відвідати декілька співбесід у різних компаніях і отримати вичерпну інформацію про них.

Що ж слід враховувати, віддаючи перевагу тій чи іншій організації?

Стабільність і рівень компанії

Тут потрібно звернути увагу на те, скільки років фірма на ринку, яку діяльність веде, який штат її співробітників і чи немає великої плинності кадрів. Погодьтеся, не зовсім приємно, та й навряд чи дуже зручно влаштуватися у фірму-одноденку, нехай навіть із зарплатою, яка перевищує середньоринкову, а через декілька місяців знову пуститися на пошуки роботи.

Зарплата і соціальний пакет

Ще до написання заяви про прийом на роботу слід поцікавитися, як у цій організації дотримуються трудового законодавства чи передбачені відпускні та лікарняні, чи є страховка. Адже краще з'ясувати всі фінансові питання на початку, ніж у процесі, коли складніше відкоригувати подібні питання.

Організація робочого простору

Не бійтеся попросити показати вам робоче місце, кухню, їдальню, місце для відпочинку, якщо таке є. Тому що в перший робочий день може бути повною несподіванкою, що робочий ноутбук з інтернетом один на весь офіс, а для того, щоб роздрукувати документи, потрібно бігти в сусідній канцелярський магазин.

Зручність графіка роботи

Запитайте у майбутнього шефа, чи немає у компанії традиції перед святами працювати в авральному режимі й засиджуватися до півночі. Часом один цей фактор може звести нанівець всі попередні плюси у вигляді гарної зарплати й високої посади.

Мікроклімат в колективі

Зрозуміло, всіх нюансів вам ніхто відразу не відкриє, але варто звернути увагу на те, як з вами спілкувалися, наприклад, охоронці на вході, секретарі або офіс-менеджер, співробітник відділу персоналу й керівник. Атмосфера доброзичливості скаже сама за себе.

Чесно оцініть кожну компанію за значущими саме для вас аспектами. У справі вибору роботи не варто керуватися принципом «стерпиться злюбиться». І не забувайте, що вибирають не тільки вас, але й ви. Адже бажаючи зайняти вакансію у що б то не стало, ризикуєте погодитися на запропонований мінімум і в підсумку продати свої навички та час за менші гроші, ніж вони того варті.

Працевлаштовуючись, ви робите, умовно кажучи, «акт купівлі-продажу». І ви є не тільки продавцем своїх навичок і умінь, але й покупцем робочого місця, за яке платите своїми ресурсами. І, звісно ж, не хочете зробити необдуману й марну покупку.

А також зіставте свої цінності й способи досягнення результатів з цінностями і способами, які є у компанії. І якщо вас все влаштовує, починайте будувати трудові відносини.

https://hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад