Чиним компас: 11 тактик, які допоможуть знайти мету, якщо її поки немає

Добре тим, хто точно знає, чого хоче. Коли бачиш мету, можна бігти до неї, можна йти, в кінці кінців, можна лягти й лежати в напрямку мети. Шукати мотивацію і ресурси, опускати руки й починати спочатку – але все ж наближатися до мрії. А що робити тим, хто просто не знає, куди рухатися? Є декілька тактик, які допоможуть намацати провідну нитку. Розібратися в них допоможе експерт – кар'єрний консультант Ірина Андрєєва.

Тактика 1. Відділіть своє від чужого

Найважливіше в постановці мети – бути чесним з собою і реалізовувати свої бажання. Щоб шлях до мети і її досягнення приносив радість, мета повинна відображати ваші особисті цінності та очікування від життя. А для цього спочатку важливо розуміти: чи відображає справа, якою ви займаєтеся на даний момент, ваші прагнення? Може виявитися, що вибір заняття свідомо чи несвідомо «прищепили», наприклад, батьки. Вплинути на вибір могло й безліч інших чинників – шкільні вчителі або забобони про чоловічі та жіночі професії.

Відокремити свої прагнення від нав'язаних допоможуть емоції. Думаючи про свою справу, людина зазвичай відчуває прилив сил і натхнення. Якщо якесь заняття не є для вас «рідним», воно не буде приносити почуття задоволення і радості.

Тактика 2. Забудьте про гроші, хоча б на хвилину

Уявіть, що у вас більше немає потреби заробляти гроші й ви можете вибрати будь-яке заняття. Що це буде? Чи продовжите ви займатися тим, що робите зараз? Відшукавши улюблену справу, людина продовжує займатися нею, навіть якщо їй більше не потрібно піклуватися про фінанси. Вона стає більш перебірливою в формах реалізації – наприклад, в розподілі завдань і організації графіка, але сам вид діяльності залишається незмінним, тому що це – життєва потреба. Істинний письменник зазвичай не викидає клавіатуру, продавши бестселер.

Тактика 3. Відсічи зайве

Цей принцип можна застосувати й при пошуку мети. Якщо не знаєш, чого хочеш, можна піти від зворотного: зрозуміти, чим вже точно не хотів би займатися. Це полегшить подальші пошуки.

Подібно скульпторові, потрібно відсікати від «каменю» зайве, і поступово брила набуває обрисів. Наприклад, можна взяти перелік професійних областей, якими рясніють джоб-сайти та сторінки вузів, і проревізуйте всі варіанти. Відкиньте ті, які не до душі, і залишіть декілька можливих. Зафіксуйте їх – і поступово звужуйте коло: від галузі перейти до конкретної професії, а вже потім вивчати таємницю кожного ремесла. Поступово мета вималюється, і прийде час розробляти план її досягнення.

Тактика 4. Побудуйте фундамент зі своїх сильних якостей

Оцініть, що ви добре вмієте робити і які якості допомагають вам ефективно діяти. Наприклад, ви часто рекомендуєте колегам нові методи роботи, оптимізуєте процеси. Можна зробити висновок, що ви вмієте знаходити «вузькі місця» завдань і усувати проблеми. Можливо, в цій справі ви спираєтесь на впевненість, інноваційність, ефективність, вплив на кінцевий результат у своїй роботі. Або ж поза роботою ви маєте широке коло знайомств у різних сферах і можете звернутися до будь-якого фахівця за порадою. Швидше за все, це говорить про вашу комунікабельність. Спираючись на список з сильних якостей, можна зрозуміти, в яких сферах і професіях їх можна застосувати, і що саме допоможе вам у справі вашого життя, а що необхідно розвивати.

Тактика 5. Проведіть «дегустацію» професій

Дегустація – відмінний спосіб спробувати багато варіантів і зрозуміти, який подобається більше. Звісно, цей спосіб витратний за часом і більше підходить тим, хто тільки починає кар'єрний шлях. Але якщо поспішати нікуди – чому б і ні? Протестувати той чи інший вид зайнятості можна, не втягуючись у офіційні трудові відносини – сьогодні багато компаній запрошують студентів, випускників і тих, хто хоче спробувати себе в новій професії, на програми стажувань або інші короткострокові проекти.

Щоб бути не тільки успішним, але і щасливим у своїй справі, важливо вчитися і пізнавати світ нових можливостей. Підпишіться на оновлення тренінгових компаній, відвідуйте офлайн- і онлайн-заходи, вкладайте ресурси в свій розвиток – як мінімум час. Це дає шанс стати краще себе вчорашнього та відкриває двері в майбутнє.

Тактика 6. Запитайте про зворотний зв'язок

Будь-яким зручним способом. Головне - дізнатися думку оточуючих, які часом бачать те, що за собою не помічаємо ми самі. Можна опитати друзів у соцмережі. А можна роздрукувати примітивні анкети, де поставити декілька запитань: «Які мої переваги ви б відзначили?», «Які мої недоліки ви б відзначили?», «В якій професійній області, на ваш погляд, я можу домогтися успіху?», «Які професії, на ваш погляд, мені не підходять?» Бажано кожне питання супроводжувати варіантами відповіді. Корисно також попросити людей охарактеризувати вас, наприклад, за допомогою трьох прикметників. Така ініціатива не повинна вчити залежності від чужої думки. Але вона протвережує і допомагає побачити себе з боку.

Тактика 7. Поверніться в дитинство

Діти мріють, ким вони будуть, коли виростуть. І займаються тільки тим, що їм щиро подобається. Згадайте: що ви любили, про що саме мріяли, поки життя не внесло свої корективи?

Ця тактика може видатися фантастичною – де дитинство, а де ми. Але вона допомагає згадати свої ранні пориви й природні здібності. До того ж, дитячі мрії можна успішно трансформувати на дорослий лад. Можливо, в юному художнику дрімав дизайнер, а в любителя Lego – інженер.

Тактика 8. Зверніть увагу на хобі

Що з ваших занять приносить вам справжнє задоволення? Спробуйте скласти список. А раптом саме в ньому загубилася ваша мета?

Зробити вибір вам може заважати переконаність, що робота та захоплення – це взагалі про різне, і нема чого все заважати. Хобі – для душі, а робота повинна бути складною і трохи набридливою, до вихідних потрібно доживати, а не летіти. І взагалі, хіба якимись легковажним хобі можна заробити? Перш за все, важливо позбутися від цих помилок. Квентін Тарантіно колись працював у відеопрокаті тому, що обожнював кіно. А Джоан Роулінг просто подобалося писати історію про хлопчика-чарівника.

Тактика 9. Уявіть свій щасливий день

Який день свого життя ви легко назвали б ідеальним? Закрийте очі, розслабтеся і помрійте. Коли ви прокинулися? Що побачили насамперед? Чим займалися вранці? Пішли кудись або залишилися вдома? Які саме люди вас оточують – які у них характери й інтереси?

Продумуйте все в деталях, дуже корисно скласти їх список. Якщо пунктів багато, список можна «прорідити»: від чого з перерахованого ви зможете відмовитися? А що в ньому найцінніше? У когось це буде віддалений графік роботи, а у когось – навпаки, робота у великому різномасовому колективі. На яку професію це схоже? Підберіть декілька варіантів. Чи немає серед них того, що викликає ваш щирий інтерес?

Тактика 10. Почніть з малого

Пошук мети – завдання не з легких. Дозвольте собі почати з невеликих кроків. Для початку складіть список найпростіших і здійсненних бажань. Наприклад, ви давно хочете прочитати ряд книг. Виділіть на це годину перед сном – і читайте.

Головне почати. Це навчить вас діяти і закріплювати позитивний результат. Якщо ви почнете думати, чого хочете, і набереться список з 100 бажань, ви на правильному шляху.

До речі, багатьох збиває переконаність, що їх мета якась неправильна, тому що «дрібнувата». Немає поганих або хороших цілей. Не всі хочуть керувати корпораціями й блищати перед багатотисячною публікою – і це нормально. Багато з нас знаходять щастя в маленьких радощах, у тому числі й в професійному житті. Це неймовірно цінна якість – дозволяти собі бути собою.

Тактика 11. Виконуйте практику «розширення енергії»

Дана тактика актуальна, якщо вам здається, що вже є мета й вибір.

Сядьте зручно, закрийте очі й згадайте найприємніше відчуття. Можливо, це буде якесь свято, обійми коханої людини або подарунок у ваших руках. Зафіксуйте це почуття і насолоджуйтеся цим. Що відбувається з вашою свідомістю і тілом в даний момент? Трохи відпочиньте й подумайте про свій вибір або рішення. Тепер спробуйте відчути, що в даний момент відбувається з вами. Якщо цей ефект дорівнює тому прекрасному почуттю – дійте. Якщо ж ваша енергія не розширюється, це може означати, що вам не буде комфортно від даного рішення.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад