Як перевірити підозріле посилання, не натискаючи на нього?

Ви напевне вже добряче наслухались про комп’ютерні віруси та з недовірою дивитесь на кожне посилання. Чи є якісь ознаки того, що гіперпосилання може нанести шкоду вашому комп’ютеру або вести на фішинговий сайт? Давайте розберемось, як відрізнити погані посилання від звичайних; і оглянемо сервіси, які допоможуть перевірити його безпечність, не переходячи по ньому.

Ознаки потенційно небезпечних посилань:

·         Скорочене посилання

Активним користувачам Твітера добре знайомі сервіси на зразок Bitly, що дозволяють скоротити посилання, аби воно помістилось в пост з обмеженою кількістю символів. На жаль, скорочення посилань також користується популярністю серед розповсюджувачів шкідливого програмного забезпечення та фішерів, які таким чином маскують справжню адресу посилання.

Звичайно ж, сам факт того, що посилання скорочене, ще не означає, що воно веде на сайт з вірусом. Є сервіси, які дозволяють переглянути повну адресу посилання, не клікаючи по ньому: CheckShortURL, LongURL та їм подібні. Так ви знатимете точно, куди саме воно веде.

·         Посилання прийшло електронною поштою

Якщо, наприклад, ви отримали несподіваний лист від вашого банку з проханням «підтвердити ваші дані», швидше за все, ви стали жертвою фішингової атаки. Навіть якщо посилання в листі здається вам абсолютно нормальним, переходити по ньому не варто, адже воно може бути просто добре замаскованим. Завжди заходьте на вебсайт вашого банку самостійно, вводячи адресу в адресну строку, або ж скориставшись зробленою вами закладкою в браузері. Ні в якому разі не довіряйте посиланням, які отримуєте електронною поштою, смс-ками, повідомленнями через месенджери, тощо.

·         Посилання містить низку дивних символів

Хакери та розповсюджувачі шкідливих програм часто маскують адреси фішингових сайтів та сайтів з вірусами за допомогою так званого URL-кодування. Наприклад, літера «А», що пройшла таке кодування, матиме вигляд «%41».

За допомогою URL-кодування хакери можуть замаскувати адресу, команду та інші неприємні речі так, щоб ви не могли їх прочитати і розпізнати. Отже, якщо побачите низку символів «%» в посиланні, будьте насторожі.

Як перевірити підозріле посилання, не переходячи по ньому?

Отже, тепер ви знаєте, коли слід бути особливо обережним з посиланнями. Як же тепер перевірити чи дійсно вони несуть у собі загрозу?

·         Перегляньте повну адресу посилання

Це можна зробити за допомогою сервісу CheckShortURL, про що вже йшла мова вище. Також можете завантажити плагін для браузера, який показуватиме куди веде посилання при натисканні на нього правою клавішою мишки. Деякі сервіси також дозволяють перевірити, чи повне посилання є в списку відомих шкідливих сайтів.


·         Проскануйте посилання за допомогою спеціальних сервісів

Norton SafeWeb, URLVoid, ScanURL та їм подібні сервіси дозволяють перевірити безпечність посилання, не клікаючи по ньому.

·         Не вимикайте в своєму антивірусі опцію роботи в режимі реального часу

Для того, аби підвищити шанси на виявлення шкідливих програм, коли вони намагаються проникнути на ваш комп’ютер, не нехтуйте функцією сканування в режимі реального часу, яке пропонує ваш антивірус. Для роботи цієї опції потрібні додаткові ресурси системи, однак, краще виявити вірус до того, як він інфікує ваш комп’ютер, аніж вже після.

·         Оновлюйте ваше антивірусне програмне забезпечення

Для своєчасного виявлення шкідливих програм ваш антивірус потребує найновіших версій даних з вірусних баз. Переконайтесь, що його антивірусні бази даних оновлюються автоматично і регулярно.

·         Встановіть допоміжний сканер шкідливих програм

Він стане другим бар’єром для шкідливих програм у випадку, якщо ваш основний антивірус з ними не впораэться (а це стається набагато частіше, аніж ви думаєте). Таких допоміжних сканерів є досить багато: MalwareBytes, Hitman Pro та інші.

http://cikavoznaty.com.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад