Резюме і профіль в LinkedIn: одне і те саме?

Багато хто вважає, що резюме і профіль в LinkedIn - це одне і те саме. Часто в LinkedIn вставляють відомості з резюме - і вважають, що на цьому робота виконана. Якщо ви теж так думаєте - саме час змінити думку. Від профілю в LinkedIn роботодавці хочуть більшого: дізнайтеся, чого саме, щоб підвищити свої шанси на працевлаштування.

Зазвичай рекрутер знайомитися з кандидатом (ще до зустрічі) в такому порядку:

  • спочатку резюме,
  • потім профіль в LinkedIn і в інших соціальних мережах.

У резюме рекрутер шукає найголовнішу інформацію: про кваліфікацію та досвід шукача, його найсильніші сторони. Тут підхід «технічний»: рекрутер сканує очима резюме, зупиняється поглядом на датах, посадах, навичках і досягнення. Кілька хвилин - і висновок готовий: чи підходить шукач  на вакансію, чи варто запрошувати його на співбесіду.

Якщо претендент цікавий, рекрутер постарається знайти більше інформації: в інтернеті, в соціальних мережах і в LinkedIn зокрема. Якщо він побачить в LinkedIn те ж саме, що в резюме - буде трохи розчарований. Перше знайомство відбулося - рекрутер має уявлення про ваш досвід; тепер він хоче дізнатися про вас дещо як про людину.

1. Фото

У резюме фото не обов'язково. У LinkedIn воно вкрай бажано: ваше справжнє фото, витримане в діловому стилі. Не аватарка.

2. Рекомендації

У резюме цього немає: тут ви самі описуєте себе; LinkedIn дає можливість розмістити у вашому профілі рекомендації інших людей. Не нехтуйте цією можливістю. Для рекрутера рекомендації – одне з найнадійніших джерел про вас.

Написати для вас рекомендації можуть ваші нинішні і колишні колеги, колишні керівники, партнери, підрядники, рекрутери, у яких ви приходили співбесіди. Попросіть цих людей додати рекомендації в ваш профіль; якщо буде потрібно, через час нагадайте. Звичайно, не всі знайдуть для цього час. Але наявність навіть 5-ти тлумачних рекомендацій - це краще, ніж нічого.

3. Загальні відомості

У LinkedIn ви можете дати собі більш розширену характеристику, ніж в резюме - у розділі «Загальні відомості». Нехай це буде 1-2 абзаци (на противагу 1-2 рядкам в резюме).

Цим невеликим текстом ви повинні «зачепити» роботодавця. У ньому має бути відображений ваш професійний профіль, досвід роботи (яка її тривалість, значимість); в чому ваша основна перевага перед іншими претендентами.

Якщо результати вашої роботи можна оцінити кількісно, ​​додавайте цифри - про зростання продуктивності завдяки вашій діяльності, про підвищення доходів компанії, зростання частки ринку, зростання мотивації співробітників; про розміри команд, з якими ви працювали; про бюджети, якими ви управляли; використовуйте цифри скрізь, де можете - це найбільш переконливі відомості, що підтверджують вашу кваліфікацію і цінність.

Секрет: у розділі «Загальні відомості» повинно бути не менше 40 слів. Якщо ви залишите поле порожнім, або в ньому буде занадто мало тексту, ваш профіль не буде потрапляти в результати пошуку (пошуку всередині самого LinkedIn).

4. Кількість контактів

Профіль в LinkedIn наочно показує, наскільки активно ви спілкуєтеся з представниками професійного співтовариства. Якщо ваш список контактів пустий, гарно оформлений профіль втрачає сенс - відсутність контактів красномовно свідчить, що ваша персона мало кому цікава.

5. Підтверджені навички

Внесіть в профіль свої навички і попросіть ваших колег їх підтвердити. Чим більше іконок з фотографіями ваших колег поруч з кожним навичкою, тим переконливіше ваш профіль.

Зверніть увагу на важливий момент: дані у вашому резюме і в LinkedIn повинні збігатися.

Розбіжність назв компаній і посад, періодів роботи, функціонала та іншої конкретної інформації - мінус для претендента. З погляду рекрутера, розбіжності у відомостях свідчать або про недбалість шукача, або про бажання щось приховати.

Зверніть особливу увагу на збіг в резюме і профілі LinkedIn наступної інформації:

  • періоди роботи на конкретних посадах,
  • назви компаній,
  • назви посад;
  • завдання для кожної посади;
  • назви проектів, організацій, імена та прізвища, інші власні назви;
  • дані про ваші досягнення (показники кількості, частки/відсотки, бюджети та інше).

Актуалізуйте ваш профіль в LinkedIn: додавайте нові контакти та навички, відзначайте нові досягнення. Ваш профіль завжди повинен бути у всеозброєнні, навіть коли ви не шукаєте роботу. Адже робота може знайти вас сама - якщо ви заявляєте про себе в Інтернеті і використовуєте сучасні інструменти для формування та підтримки професійного іміджу (такі, як LinkedIn).


http://blog.trud.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад