Як розпізнати підроблені резюме

На просторах Інтернету і в ЗМІ є маса інформації про те, як ефективно шукати роботу, як прикрасити своє резюме і відповісти на найважчі питання на інтерв'ю. Але мало хто пише, як роботодавцю врятувати себе від нещирих шукачів або ще краще - як виявляти обман відразу і не витрачати час даремно.

За відгуками роботодавців, за останнє десятиліття кількість резюме з неправдивими даними зросла мінімум удвічі. За нашою власною статистикою, сьогодні у 7 з 10 кандидатів у резюме є відомості, що не цілком відповідають дійсності.

Для професійного рекрутера відноситися до таких моментів як до дрібниць було б дуже необачно. Адже це може виявитися ознакою звички, м'яко кажучи, прибріхувати постійно. У підсумку неточна інформація "на вході" може призвести до того, що невідповідність кандидата позиції з'ясується на випробувальному терміні.

Часто претенденти приховують від потенційного роботодавця місця роботи, де затриматися, як мовиться, не вдалося. При цьому відрізки без роботи просто не вказують, приписавши кілька місяців до попереднього місця роботи і кілька - до наступного. Це зазвичай робиться, щоб приховати періоди вимушеного простою через скорочення або звільнення.

Один з найбільш поширених випадків - це приписування собі чужого функціоналу, як колег по відділу, так і з суміжних департаментів. За статистикою, хоча б раз додавали собі обов'язків в резюме не менше 50% кандидатів. Побувавши на нараді, де обговорювалися деталі проекту, вони вірять, що вже стали учасниками, якщо не ініціаторами, його успішного запуску.

До числа найпоширеніших "неточностей" і трюків в резюме відноситься і завищення попередніх посад. У трудовій книжці не завжди вказується, чи була людина фахівцем або, скажімо, старшим фахівцем. Заміщення керівника теж не завжди відбивається. Розуміючи це, деякі шукачі "реалізують" в резюме мрію про підвищення. І чим більше часу пройшло з моменту роботи, тим більше фантазії може бути ними застосовано.

Не рідкість і перебільшення знання англійської, а знання другої іноземної мови можуть і зовсім приписати. Люди користуються тим, що деякі агентства або рекрутери попросту не перевіряють знання заявників або роблять це дуже поверхово. І це стосується не тільки знання мов. Тому завжди краще перевірити самим.

Багато складають собі виняткові і унікальні навички, психологічні якості і професійні вміння, більшість з яких навіть перевірити на інтерв'ю не представляється можливим. Траплялися навіть шукачі, які спотворювали свій сімейний статус - щоб виглядати солідніше. Але зловживати довірою не варто: адже на співбесіді, а гірше, якщо вже безпосередньо на новій роботі, брехня обов'язково розкриється, і ставлення до нової людини буде вже зовсім інше.

Які саме моменти є значущими при вивченні резюме на предмет ознак неправдивої інформації? Необов'язково робити повноцінний контент-аналіз – будь-які гучні слова, пафосні епітети і красиві визначення самі кинуться в очі: "чудові результати", "успішне виконання плану", "регулярне перевиконання". Також розмиті, неясні фрази, в дусі "участь у проектах", "в.о. керівника відділу в його відсутність", "координація роботи колег", "контроль за виконанням" можуть стати сигналом для менеджера з персоналу. В одному резюме на посаду операційного директора сусідило: "КМС з північного багатоборства, закінчив музичну школу з класу акордеон, захоплююся історією Стародавньої Греції, граю в хокей". Дуже ймовірно, що вся ця інформація абсолютно правдива, але можна припустити, що кандидат вельми неординарний, не факт, що він завжди оцінює доречність такого повідомлення тій чи іншій ситуації, можливо навіть звик багато "заважати в купу". Чи буде така унікальна неординарність перевагою або, швидше, недоліком - залежить від конкретної вакансії і компанії.

Ось вельми показовий приклад: "Сучасна бізнес-освіта, активна життєва позиція, досвід і навички з організації "з нуля", розвитку і керівництва різнопрофільних бізнесом на різних сегментах ринку і в різних посадах незалежно від профілю компанії". Ніби людина спеціально зібрала всі "маячки" для HR! Не будемо говорити про випадки, коли графа "Про мене" за обсягом виливається в піврезюме. В принципі ухил у бік "все можу", занадто великий функціонал або тим більше різноманіття в розглянутих посадах сильно підвищують ймовірність того, що шукач прибріхує і мотивований зовсім не на конкретну компанію і вакансію, а на аби якусь роботу.

Якщо вам важлива лояльність і передбачуваність, а показником якоїсь стабільності людини, як відомо, може стати тривалість роботи на одному місці не менше 2, а краще 3-5 років, то простіше відслідковувати цей момент відразу. Якщо мова про західну компанію, роботу під експатом, то 4-5 років - це часто мінімум, а японцям, наприклад, і цього може виявитися замало. Втім, обмовимося, в деяких випадках експати вже адаптувалися і ставляться до нашої специфіки з розумінням. Час, що витрачається на особисті зустрічі, можна заощадити в тому числі і за рахунок "літунів".

Якщо залишаються сумніви, є один ефективний спосіб зрозуміти, наскільки кандидат сам впевнений в тому, що вказує в резюме, і в тому, що про нього думає його попередній роботодавець. Потрібно просто коротко написати або зателефонувати з проханням надати контакти колишніх безпосередніх керівників, а також керівників рівнем вище для отримання рекомендацій. Якщо претендент відмовиться - робіть висновки. Якщо погодиться - у вас з`явиться відмінна нагода отримати компетентний відгук від його колишніх колег. Заради економії часу можна направити письмовий запит - при цьому варто врахувати рівень позиції і ступінь інтересу до претендента, оскільки результативність шаблонного питання по пошті нижче, але свій час вдасться зберегти.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад