Індивідуальне заохочення співробітників

Індивідуальна система заохочення співробітників є невід'ємною частиною роботи HR менеджера. Адже результативний співробітник - це, в першу чергу задоволений співробітник!
Щоб система заохочення співробітників враховувала їх індивідуальність і дозволяла адресно нагороджувати за результати праці та громадські успіхи, необхідно в першу чергу знати, що співробітники хочуть, і вже на підставі цієї інформації проявити креативність у виборі подарунка. Завдання не з легких, але цілком реальне.
Для початку виберіть кілька способів збору інформації про мотиватора, цінності, мрії, хобі та захоплення співробітників. Якщо індивідуальний спосіб заохочення планується зробити нормою мотивування співробітників, то рекомендується дізнаватися переваги співробітників ще на етапі їх найму. Після того як кандидат довів, що підходить за основними критеріями відбору, виявіть його основні мотиватори. Для цього:
використовуйте проектні методики, питання типу «Чому деякі співробітники люблять свою роботу, а деякі ні»;
«читайте між рядків» в оповіданні кандидата позитивні чи негативні емоції на події з попереднього досвіду;
безпосередньо запитайте, що кандидату в даний момент найбільш важливо в роботі;
розпитайте про найближчі плани та мрії кандидата, а також про захоплення та способах відпочинку.
Врахуйте, бажання сподобатися інтерв'юеру, а також стрес від співбесіди можуть «змусити» кандидата намалювати більш позитивну «картинку себе». Тому рекомендується отриману на відбірковому співбесіді інформацію перевірити і доповнити через якийсь час. Наприклад, у перші робочі дні, коли співробітник розташований до самопрезентації і з задоволенням ділиться інформацією про себе, або коли співробітник вже заслужив заохочення і необхідно вибрати його спосіб.
Не секрет, що найкраще всіх співробітників знають їхні колеги і безпосередній керівник. Тому підключіть їх до процесу, уточніть їхню думку і пропозиції з приводу варіанти нагородження. Колеги часто дають слушні поради, особливо якщо в колективі дружні стосунки.
Якщо в компанії проводяться сімейні корпоративні свята, завдяки яким HR-фахівець може познайомитися і подружитися з членами сім'ї співробітників, він може розпитати їх про побажання та хобі працівника.
Дізнатися про переваги співробітника, його захоплення, хобі також можна за допомогою аналізу особистих сторінок співробітника в соціальних мережах: у Вконтакті, Однокласниках, Твітері, Facebook та ін. Щоб оцінити профіль співробітник досить уважно вивчити його стіну, постери, фото, групи, коментарі, список друзів. Напевно ви побачите сліди прояву інтересу до тієї чи іншої теми: рукоділля, спорту, здорового харчування, саморозвитку, визначеної музики і т.п. Вся ця інформація може служити основою для вибору ідеї для заохочення.
І, звичайно ж, допомогти виявити мотиватори і дізнатися побажання співробітників допоможуть тестування і опитування. Для цього виберіть тести для оцінки мотиваторів і цінностей з вже існуючих або розробіть свою анкету, в якій можна запропонувати вже готові варіанти заохочення, придумані HR службою з розрахунку бюджету та інших можливостей компанії. Щоб спростити процес тестування - автоматизуйте його. Це дозволить легко зберігати отриману інформацію і скористатися нею у будь-який момент.
Коли інформація про співробітника зібрана, зробіть її аналіз. У вас буде перелік тем, які співробітнику цікаві та важливі. Це головна підказка. Далі на підставі бюджету виділеного на заохочення виберіть спосіб порадувати співробітника. Наприклад, якщо з'ясувалося, що співробітник потребує схвалення з боку колег, публічної подяки, при цьому думки колег і аналіз соцмереж виявили, що останнім часом співробітник інтенсивно займається своїм тілом, веде здоровий спосіб життя, то хорошим варіантом заохочення буде, наприклад, сертифікат на відпочинок в оздоровчому комплексі. При цьому саме вручення повинно відбуватися в урочистій обстановці, в колі колег, які заздалегідь підготували урочисту промову і додатковий подарунок, наприклад, колаж з фото співробітника, пісню на честь нього, намалювали з ним мультик або запропонували інший варіант колективної творчості.
Такий підхід до заохочення співробітників мотивує не тільки нагороджуваного, але і його колег, весь персонал в цілому. Бачачи бажання роботодавця віддячити співробітника за працю адресно і індивідуально, інші співробітники можуть перейнятися великою повагою до адміністрації, плюс будуть проектувати дану ситуацію на себе і думати, що за їхні успіхи їх теж винагородять.

http://www.1kadry.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад