Співробітник без досвіду бажає працевлаштуватися...

Насправді працювати і заробляти, не маючи досвіду за плечима, дуже навіть можна. Пробуємо ввести «робота без досвіду» в рядок інтернет-пошуку і отримуємо приголомшливий набір вакансій! Ось вже воістину ярмарок марнославства: прибиральниця, вантажник, різноробочий, кур'єри всіх мастей. Серед них, як самотня фіалка, «інтелігентська» посада - оператор ПК на складі... На жаль, всі ці варіанти для тих, хто не має не тільки досвіду, а й освіти і амбіцій. Отже, пошук роботи для будь-якого палаючого бажанням працювати - справа небезнадійна. Ті, хто університетів не закінчували і прагнуть не до кар'єри у високому розумінні цього слова, а просто до працевлаштування, досить швидко зможуть знайти собі найменший заробіток. Складніше двом іншим категоріям «професіоналів без багажу»: вчорашнім студентам, збройним теорією, не підкріпленою практикою, і зрілим особистостям, які мають (як мінімум) життєвий досвід, а іноді й непогану спеціальність, але з якоїсь причини вирішили або вимушеним змінити напрям діяльності.
Маленькі співробітники у «великому домі»
Досвідчені кадровики хором запевняють: ідеальний початок для молодого фахівця - маленька посаду у великих транснаціональних компаніях. В американців із цього приводу навіть приказка є: to be a little fish in a big pond («бути маленькою рибкою у великому ставку»). «Практика залучення молодих співробітників з їхнім подальшим навчанням і просуванням широко поширена серед великих західних компаній. Програми набору молодих фахівців (Graduate recruitment programs) висувають високі вимоги саме до освіти і інтелектуального рівня і направлені на відбір кращих з кращих. Пройшовши "відбірковий тур", співробітник перший час отримує скромну, за мірками таких компаній, винагороду. Протягом 2-3 років він, як правило, працює в різних відділах, поки не знайде ту справу, яку вдається йому найкраще. При цьому компанія надає можливості для зростання і розвитку працівника, з часом він може дорости навіть до рівня топ-менеджера. "Плюс" студента або випускника в тому, що він має достатньо свіжий запас знань, розуміння змісту роботи, а також час для росту і розвитку своєї кар'єри. Не маючи бекграунду, він не претендує на високий рівень заробітної плати. При цьому він креативний, енергійний, сповнений ентузіазму», - вважає Ірина Конина, психолог, консультант з управління персоналом компанії «VivАктів», що спеціалізується на тренінгах та кадровому і управлінському консультуванні.
Здебільшого вкладати кошти і час у розвиток новачків, набираючи їх на початкові професійні позиції, готові компанії «великої четвірки», що займаються аудитом, податковим та управлінським консультуванням: Deloitte & Touche, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, KPMG. Не відстають і «монстри» споживчого ринку, такі як Procter & Gamble, Mars, Nestle. Загалом, всі ті, хто впевнений у своїх позиціях на ринку і має вільні кошти і можливості, щоб не тільки купувати (читай: перекуповувати) фахівців на ринку, а й вирощувати їх на «власній галявині».
«Прийняти на роботу новачка і "виростити його під себе" для будь-якої компанії значно дешевше, ніж брати фахівця зі сторони», - впевнений Василь Проша, генеральний директор компанії «ЕНВІ Консалтинг», яка консультує HR-структури різних організацій. - Пояснюється це тим, що в цілому ринок праці, а значить, і фінансові запити його учасників ростуть швидше, ніж внутрішній ринок будь-якої, нехай навіть самої брендової компанії. До того ж «зі сторони» приходить спеціаліст зі своїми сформованими підходами, звичками і уявленнями і, як показує практика, найчастіше з великими амбіціями і завищеними зарплатними очікуваннями. У той же час людина, яка тільки починає кар'єру, часто готова працювати за меншу суму заради престижної запису в резюме. Вона рада «вбирати», слухати, вчитися і мислити в рамках корпоративної культури, що склалася в даній конкретній фірмі».
Звичайно, приймаючи новачків, компанії беруть на себе певні ризики . У реальності виростити з стажиста топ-менеджера - справа непроста і довга. Є й інший ризик: стажист може виявитися людиною для компанії неефективним.

http://megasite.in.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад