Стажери: 14 програм для початківців фахівців від Google, Microsoft і українських ІКТ-компаній

Для випускника вишу немає нічого важче пошуку першого місця роботи. Впевненість у своїх силах і кваліфікації - це добре, але роботодавці шукають людей з досвідом. А як його отримати, якщо без нього не беруть? Замкнуте коло. Єдиний вірний спосіб - потрапити в компанію мрії на стажування. Часто воно неоплачуване, але з цим можна змиритися, враховуючи, що навчання не теорією, а практикою, проводиться безкоштовно. Спеціально для фахівців, які розпочинають свій шлях у IT- та телеком-галузях, AIN.UA зібрав добірку програм найбільш рейтингових українських компаній, які готові навчити студента або випускника, а потім, можливо, взяти його на роботу.
Телеком
Всі чотири найбільші телеком-компанії в Україні час від часу набирають інтернів. Наприклад, в «МТС Україна» з 2006 року існує програма підтримки студентів «Професіонали майбутнього», в рамках якої учасники навіть отримують стипендії. У програмі беруть участь 11 вишів з різних міст України, по п'ять осіб від кожного. Вони не тільки навчаються, а й працюють над науковими проектами на умовах змагання, а переможці (кожен з п'яти членів команди) отримують гранти в розмірі 25 000 грн.
З 2008 року схожа програма є і у life :), а називається вона «Стрибок у життя :)». Новий набір вже стартував. В рамках програми учасники відвідують професійні тренінги і, залежно від спеціалізації (телекомунікації, фінанси, маркетинг), беруть участь у щоденній роботі різних команд компанії. Протягом курсу кожен учасник проводить 128 годин в life :), а за результатами стажування отримає сертифікат, рекомендації від HR і, можливо, місце в компанії. Партнером life :) цього року стала компанія Huawei, яка також запропонує роботу найкращим інтернам. Цього року програма охопила студентів з Києва, Харкова, Одеси, Львова та Дніпропетровська.
Цього року таку програму запустив і «Укртелеком». В рамках проекту «Кращі з Укртелекомом» 25 інтернів пройдуть 5-ти тижневий безкоштовний освітній курс, працюватимуть над реальними проектами і, як обіцяють в компанії, зможуть отримати не тільки теоретичні знання, а й практичні навички вирішення бізнес-завдань. У програмі передбачені майстер-класи від топ-менеджерів і внутрішніх тренерів «Укртелекому». Після захисту бізнес-проектів учасники пройдуть стажування з перспективою подальшого працевлаштування в компанії. Програма орієнтована на студентів останніх курсів та випускників київських вишів в області телекомунікацій, IT, фінансів, продажів, менеджменту (HR, PR і т.п.). Набір ще триває - заявки можна подати до 7 березня 2015 року.
Глобальна програма стажування була запущена в «Київстар» у 2013 році. Першим пілотний проектом був проект IT-стажування, в рамках якого шестеро студентів навчалися протягом року. В результаті двоє фіналістів отримали пропозицію стати стажерами в департаменті управління відносинами з клієнтами. «Як правило, стажування в компанії оплачується, але може бути і на безоплатній основі, залежно від можливостей і потреб обох сторін. У стажиста є можливість узгодити індивідуальний графік відвідування. У нас немає квот на прийом стажерів так само, як і немає обмежень студентів яких вишів ми можемо брати, а яких ні. Для нас дуже важливий потенціал, здібності і бажання рости і розвиватися», - розповіла AIN.UA спеціаліст відділу підбору персоналу «Київстар» Ольга Косяк.
Є така програма і у «Волі» з березня 2014 року. «Завдяки цій ініціативі, у студентів з'явилася можливість спробувати свої сили при проходженні тримісячної практики в технічному, фінансовому, маркетинговому, а також HR- і PR-підрозділах компанії. На даний момент програмою вже скористалися понад 25 учасників, серед яких, як правило, студенти київських профільних вишів, а також Одеської академії зв'язку ім. Попова», - розповіла AIN.UA Оксана Олійник, директор з персоналу «Воля». Зараз компанія працює над регіональним розширенням програми. Щоб стати учасником програми, кандидату необхідно пройти конкурсний відбір, після чого він починає індивідуально працювати з наставником - діючим співробітником компанії. Кращі кандидати можуть розраховувати на роботу в компанії, якщо є відкриті вакансії.
Аутсорсинг
Одна з найбільших аутсорсингових компаній в Україні Luxoft також проводить набір в програму стажування для студентів і випускників. Найближчим часом програма стартує в Одесі, але загалом охоплює всі міста в Україні, де є офіси компанії (Київ, Дніпропетровськ). Програма включає в себе роботу над проектом в команді IT-фахівців і спеціалізовані тренінги від експертів-практиків Luxoft. Залежно від обраної спеціалізації (Java, C ++, Oracle, QA), учасники зможуть вивчитися програмування або тестування ПЗ. Старшокурсники можуть поєднувати роботу і навчання, приділяючи 30 годин на тиждень стажуванню в Luxoft. А після успішного закінчення стажування кращі студенти отримають оффер на позицію молодшого спеціаліста.
Також набирає студентів на стажування компанія EPAM Systems. Наприклад, зараз у Києві стартував відбір на практичний курс веб-додатків Java. Курс триває 120 годин по 4 години три рази на тиждень. Програму курсу вже можна завантажити на сайті. Набори в програму в різний час проводяться також у Львові та Харкові. Вибір дисциплін великий - PHP, .Net, веб і frontend-розробка і т.д. За умови успішного проходження навчання та стажування студенту можуть запропонувати роботу в компанії.
Аналогічна програма є і у компанії SoftServe - називається вона IT-Academy. Навчання проходить на базі представництв компанії у Львові, Дніпропетровську, Рівному, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві. Ми також раніше писали про ініціативу Global Logic у співпраці з найбільшими вишами України: GL BaseCamp передбачає безкоштовне навчання талановитих програмістів-початківців і тестувальників, щоб згодом запропонувати їм співпрацю з компанією GlobalLogic. Курс триває близько трьох місяців і завершується проходженням тесту або презентацією власного технічного проекту. Навчання проводиться за додатковою (не університетською) програмою в спеціальному приміщенні університету.
Міжнародні IT- та гейм-компанії
Найбільш амбітні і впевнені в собі можуть замахнутися на «Корпорацію мрії» і спробувати потрапити в Google. «Компанія була заснована студентами, тому у нас особливе ставлення до молодого покоління і дуже багато програм для студентів по всьому світу. Що стосується українського офісу, зараз у нас проходять стажування три інтерна безпосередньо в Києві, і є позиції для українських проектів у Польщі», - розповіла AIN.UA прес-секретар Марина Тарасова. Відслідковувати вакансії для студентів можна на google.com або в спеціалізованому блозі. На жаль, зараз всі позиції для України вже зайняті, але влітку відкриється нове вікно можливостей.
Минулого року компанія Ericsson запустила в Україні щорічну програму Young Professionals, яка спрямована на розвиток молодих фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Стажування розраховане на випускників технічних вишів, які навчаються на профільних спеціальностях, і молодих фахівців з досвідом роботи до трьох років. Курс триває 18 місяців і включає навчальні модулі, освітні комплекси розвитку лідерських якостей та активну проектну роботу. Характерною особливістю цієї програми є підтримка жінок, які обрали технічну професію - більше половини місць у конкурсі надається представницям жіночої статі.
У «Майкрософт Україна», так само як і в інших офісах Microsoft у світі, працює програма MACH (Microsoft Academy for College Hires). Це дворічна програма для кращих випускників українських вишів за напрямками маркетинг, продажі і технічний консалтинг. Програма включає тренінги та різні форми наставництва (менторинг, коучинг та ін.). А головне - реальний досвід роботи і спілкування з клієнтами. «Учасником програми може стати будь-який випускник українського вишу без досвіду роботи або з досвідом роботи не більше 36 місяців. Обов'язкова умова - відмінне знання англійської мови та діючий закордонний паспорт. Також студенти 3-4 курсів можуть пройти дво- або тримісячне стажування в компанії», - розповіла AIN.UA прес-секретар «Майкрософт Україна» Тетяна Плешивцева.
Стажування пропонують і в IBM. Вибір спеціальностей найрізноманітніший, починаючи від розробки ПЗ і закінчуючи продажами. Умов участі та структури відвідувань компанія не афішує. Щоб їх дізнатися, потрібно для початку відправити заявку.
І наостанок гарна новина для тих, хто мріє займатися розробкою комп'ютерних ігор: цього року київська студія компанії Ubisoft вперше приєдналася до міжнародної програми Ubisoft Graduate з працевлаштування випускників. В рамках дворічної програми стажери будуть працювати пліч-о-пліч з командою розробників геймстудіі, а тим, хто успішно пройде всі етапи відбору, компанія запропонує річний контракт на роботу. На жаль, набір цього року вже закінчено, але у тих, хто твердо хоче увірватися в команду творців Assasins Creed, є цілий рік, щоб як слід підготуватися до нового раунду.

www.ain.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад