Інвалідність - не перешкода для працевлаштування

Як відомо, нині знайти офіційну та добре оплачувану роботу зовсім непросто. Тим паче людям з інвалідністю. Адже, зрозуміло, в умовах ринкової економіки працедавці висувають свої, інколи надто високі, вимоги до рівня кваліфікації та досвіду претендентів, обираючи з-поміж них найбільш талановитих та креативних. А тому особам з особливими потребами самотужки подолати бар'єри на шляху до продуктивної зайнятості проблематично.
Усіляко допомагають вирішити питання працевлаштування фахівці ЦЗ. Оскільки згаданій категорії осіб в силу об'єктивних обставин важко конкурувати з іншими, для них організовують спеціалізовані тренінги, тематичні семінари, а також ярмарки вакансій. Усе це сприяє підвищенню конкурентоспроможності, адаптації інвалідів до умов ринку праці та професійної інтеграції у суспільство.
Упродовж минулого року соціальними послугами центрів зайнятості Львівщини скористалися 2844 безробітних з обмеженою працездатністю, з котрих 791 вдалося працевлаштувати. Примітно, що 57 неповносправних отримали одноразову виплату допомоги з безробіття для започаткування підприємницької діяльності. Тепер вони самостійно визначають графік своєї роботи й будують кар'єру в бізнесі.
З урахуванням попереднього трудового досвіду, освіти, навичок, рекомендацій МСЕК, індивідуальних нахилів і здібностей у 2014 році 417 краян з інвалідністю охоплено професійним навчанням. Тішить, що 343 з них забезпечені місцем праці за здобутою професією чи підвищеною кваліфікацією. Показник працевлаштування після навчання доволі високий – 82,6%.
Для позитивного вирішення питання зайнятості осіб з обмеженою працездатністю багато уваги приділяється веденню інформаційно-роз'яснювальної роботи з представниками фірм і компаній, аби зруйнувати усталені стереотипи щодо їхнього професійного потенціалу. Торік відбулося 85 таких зустрічей. Для прикладу, Львівський міський центр зайнятості щомісячно проводив семінари для працедавців за участю спеціалістів Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на тему: «Забезпечення особам з інвалідністю рівних прав та можливостей у сфері зайнятості». На них присутні не тільки активно обговорювали питання виконання підприємствами нормативу робочих місць для неповносправних, а й ознайомлювалися з новаціями у трудовому законодавстві, ділилися досвідом тощо. Окрім того, на 25 тематичних заходах посадовці органів місцевої влади, активісти громадських організацій та суб'єкти господарської діяльності спільними зусиллями визначали оптимальні шляхи підвищення якості надання соціальних послуг інвалідам з метою повернення їх до трудової діяльності.
Як свідчить практика, укомплектувати вільні робочі місця працедавцям значно простіше після ділової співбесіди з пошуковцями роботи. Щоби заощадити дорогоцінний час працівників кадрових служб і водночас збільшити шанси працевлаштування пошуковців роботи, торік у центрах зайнятості області відбулося 20 ярмарків вакансій для інвалідів. Внаслідок успішних перемовин з представниками підприємств 74 неповносправних знайшли місце праці. А значить центр зайнятості виконав своє основне завдання: забезпечив одних роботою, а інших – потрібним персоналом.
Неля Демій, головний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштуванню Львівського обласного центру зайнятості

www.dcz.gov.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад