5 аргументів на користь оригінальності вашого резюме

Припустимо, вам потрібно знайти роботу. Ви ретельно, з особливою ретельністю складаєте резюме, вивчаєте інструкції та поради щодо його написання - що потрібно пропустити, а що підкреслити. У підсумку, після всіх правок ви справляєтеся із завданням, але ваше резюме виглядає, як мільйони інших. А тепер потрібно якось додати йому деяку індивідуальну особливість.
Тільки без паніки. Нижче - п'ять слушних порад, за допомогою яких ваше резюме зможе здивувати навіть самого вимогливого кадровика.
1. «Досвід роботи» виглядає занадто узагальнено
Якщо найбільший блок вашого резюме називається «Досвід роботи» або «Професійний досвід» (звучить трохи краще, але, по суті, точно так само невиразно), то ви втрачаєте можливість персоніфікувати резюме.
Спробуйте озаглавити цей блок «шапкою» типу «Досвід організації заходів» або «Редакторський досвід» - це набагато краще відображає ваші навички та визначає коло посад, на які ви претендуєте. Правильно підібрана назва блоку надає позитивний іміджевий ефект для всього резюме.
Це тим більш зручно, якщо ви володієте цілим набором «дослідів», але хочете особливо підкреслити якийсь один. В такому випадку озаглавьте блок відповідним чином, а для всього іншого створіть розділ «Додатковий досвід».
2. Ви робите акцент на обов'язках замість того, щоб підкреслити досягнення
Ввідні фрази на кшталт «У числі моїх обов'язків на попередньому місці були ...» виглядають кошмарно. Їх ми не пишемо, а відразу починаємо з переліку пунктів. Але навіть у цьому випадку є спокуса впасти у опис щоденної рутини замість того, щоб розповісти про результати своєї діяльності. Пропоную наочний приклад.
Список обов'язків по пунктах:
- Складав прес-релізи;
- Обробляв поштові замовлення;
- Створював фотозвіти;
- Займався копірайтінгом для радіо;
- Виконував інші завдання за дорученням;
Список досягнень по пунктах:
- Становив прес-релізи, в результаті чого щорічний прибуток компанії збільшився на 14 відсотків;
- Обробляв поштові замовлення дванадцяти тисяч клієнтів, що є рекордом;
- Створював фотозвіти для центральних каналів телебачення;
- У співпраці з трьома колегами написав для радіо рекламу по 16 заходам;
Різниця відчутна, чи не так? У першому випадку - перелік того, чим ви займалися на попередньому місці, а в другому - докладний результат, що дає уявлення про ваших реальних можливостях.
3. Ви використовуєте купу кліше
Роботодавці ненавидять читати в резюме слівця на кшталт «енергійний» і «креативний». Набагато краще за допомогою прикладів довести наявність у вас цих якостей. Забезпечивши резюме списком досягнень, ви тим самим повніше розкриєте свої достоїнства і, зрештою, додасте документу оригінальний, що запам'ятовується вигляд.
4. Ваше резюме виглядає так, як ніби у вас немає життя поза роботою
Щоб цього не відбувалося, рекомендуємо скласти додатковий блок «Громадські ініціативи», за допомогою якого у роботодавця складеться більш повне про вас враження. Альтернативний варіант: перетворити блок «Навички» в «Навички та інтереси». Що б ви там не написали - будь то вишивання хрестиком або викладання математики по вихідним - це скаже про вас більше, ніж суха констатація факту приходу на роботу і виконання різного роду завдань.
5. Ви не доклали супровідний лист
Ви ненавидите писати супровідні листи? Чи не ви перший, не ви останній. Власне, саме тому тільки одиниці осилюють цю ділянку робіт - і це в кращому випадку. Найчастіше керуються принципом «Мій досвід скаже сам за себе» або «Усе, що я маю сказати про себе, є в резюме». Це спрацьовує лише в дуже рідкісних випадках. Жорстка структура резюме не передбачає повного розкриття вашої індивідуальності. Супровідний лист - це можливість явити себе в якості повноцінної особистості, а не набору навичок.
Наступного разу, коли будете писати супровідний лист, спробуйте уявити, що ви його пишете тому, хто вже обізнаний про ваші достоїнства. Повірте в себе, знайдіть впевненість - і вперед.
Прислухатися до порад під час складання або коригування резюме - дуже важливо, проте не менш важливо зберегти те, що робить його по-справжньому особливим. Який-небудь оригінальний штрих або родзинка - і ваші шанси отримати заповітне місце помітно зростуть.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад