Як організувати віддалену роботу: поради керівникові

Чотири поради для керівника, який збирається впроваджувати практику віддаленої роботи.
У сучасних умовах фінансової кризи віддалена робота – справа, вигідна як для працедавця, так і для самого співробітника. Зменшення кількості присутніх в офісі співробітників дає компанії можливість заощадити на оренді площі, комунальних витратах, постачанні оргтехнікою і канцтоварами, а співробітник у свою чергу економить на проїзді до роботи. Багато керівників побоюються віддаленої роботи передусім через те, що дистанційного співробітника складніше контролювати. Насправді віддалена робота цілком може порівнятися, а то й перевищити за ефективністю традиційне офісне проведення часу.
Навіщо потрібна віддалена робота?
Передусім треба визначитися з необхідністю впровадження віддалених співробітників. Як радить керівник відділу корпоративних комунікацій однієї із аудиторсько-консалтингових груп Галія Сайфутдинова, за проханням співробітників або щоб бути в тренді робити цього не варто. Доречніша ситуація – коли цінний фахівець мешкає в іншому місті. Його віддалена робота обійдеться компанії дешевше, ніж переїзд та оренда квартири за корпоративний рахунок. До того ж, якщо співробітник живе в периферійному місті, а працює на столичну компанію, його зарплата виграє на тлі місцевих.
Хто може працювати дистанційно?
Не менш важливо зрозуміти, які професії з вашого штату годяться для віддаленої роботи. Відразу викресліть посади, пов'язані зі спілкуванням з персоналом-HR, секретар. Здавалося б, системний адміністратор міг би обслуговувати офіс на дому, але хто ж тоді полагодить принтер у потрібний час? Ідеальна віддалена робота – робота, пов'язана тільки з Інтернетом або якими-небудь програмами. Наприклад, бухгалтер, програміст, коректор, редактор. На щастя, засобів для комунікації зараз вистачає, головне – якісний Інтернет у віддаленого співробітника.
Важливо оцінити й особисті якості кандидата на віддалену роботу – чи досить дисциплінований, чи є самомотивация, адже йому доведеться обходитися без традиційних в офісі "летючок".
Інфраструктура
Незважаючи на відсутність в офісі, віддалений співробітник має бути включений у колектив. За допомогою віддаленого доступу нескладно настроїти корпоративну пошту, доступ до мережевих тек; внести у скайп-чати ще простіше. Не перешкодить і навчання дистанційного співробітника корпоративним правилам – він повинен уміти відповідати на листи, користуватися чатами та відеоконференціями. Також віддалений співробітник повинен знати, що з комбінування роботи і домашніх справ нічого хорошого не вийде – або борщ згорить, або звіт не буде зданий вчасно.
Слід визначитися і з графіком – або йде робота на результат, без урахування часу, або віддалений співробітник сидить у затишному кріслі домашнього комп'ютера з 9 до 6. Перший варіант простіший, оскільки контролювати результат і терміни його виконання простіше, ніж присутність колеги в скайпі або чаті.
Зворотний зв'язок
Відчуття роботи в стіл – найбільш демотивуюче як для офісного, так і для віддаленого співробітника. Але якщо перший бачить роботу офісу зсередини і може наочно оцінити важливість своєї праці, то віддаленому співробітникові не перешкодить зайвий раз показати, наскільки потрібна його праця. Крім того, через зрозумілі обставини віддалений працівник не в курсі останніх подій в офісі – хто у відпустці, а хто пішов у декрет. Для більш налагодженої роботи не завадить надсилати віддаленим співробітникам графік роботи офісу.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад