Як переконати рекрутера

Ви тільки що відповіли на дзвінок, якого довго чекали. Менеджер з персоналу хоче провести з вами співбесіду протягом наступних кількох днів. "Згоряти від нетерпіння" - ось підходяща фраза для опису вашого стану. Як і більшість шукачів, ви, швидше за все, гарячково підбираєте слова до майбутньої розмови - що потрібно сказати і як поводитися в процесі, про що слід промовчати та інше.
Правда, було б здорово залізти в голову рекрутера і дізнатися все, що він думає про співбесіди і про тремтячі від хвилювання претендентах? Це вже зробили до вас, пише rabota.ua.
1. Ми дізналися про вас все перш, ніж ви переступили поріг
У нинішню епоху соцмереж вас не повинно дивувати те, що менеджери з підбору ще до співбесіди риються в Інтернеті в пошуку даних про претендента. Деякі можуть навіть вимагати інформацію про вас у ваших віртуальних друзів. Це сприяє налагодженню особистого контакту.
Що це означає?
Будьте уважними, коли коментуєте або постите щось у соцмережах. Всі ці дії легко відстежуються. Якщо рекрутер, вбиваючи у пошук ваше ім'я та прізвище, натикається на фотографії з п'яної вечірки, незалежно від рівня кваліфікації ви вже не варіант. Якщо він отримує негативні відгуки від ваших віртуальних друзів, то це теж не додає вам балів.
Що робити?
Погуглити себе, щоб подивитися, яку інформацію видає пошуковик. Потім залізте в шкуру потенційного роботодавця і задайте собі просте запитання: "Найняв би я цю людину?" Якщо відповідь - обов'язково чесна - "ні", то в цьому випадку краще зайнятися видаленням всієї компрометуючої інформації - записів, фотографій, відео тощо.
2. Ми не візьмемо вас на роботу, якщо нас не влаштовує ваш зовнішній вигляд
Роздумуєте про те, щоб надіти міні-спідницю, або сукня з відвертим вирізом, або пофарбувати нігті в зелений колір? Забудьте.
"Нам слід переглянути установку "одяг для успіху", оскільки деякі кандидати перекручено її розуміють" - сказав якось якийсь нью-йоркський ейчар.
Що це означає?
Зовнішній вигляд може істотно похитнути ваші шанси отримати вакансію. Підбираючи одяг до співбесіди, відповідайте тому іміджу, який вітається в компанії. Наприклад, якщо це адвокатська контора або банк, то не слід надягати міні-спідницю або відверту декольтовану сукню.
Знаєте, яке найголовніше правило будь-якого менеджера? У разі сумнівів перестрахуватися. Так що не забудьте позбутися і від свого зеленого лаку для нігтів теж.
Що робити?
Перш ніж вирушити на співбесіду, проведіть розслідування щодо дрес-коду в цій компанії. Вивчіть її веб-сайт, розпитайте працюючих там людей. Наприклад: "Яка форма одягу вітається на співбесіді у вашій компанії?".
Ще раз: у разі сумнівів вибір робиться на користь помірності.
3. Ми втомилися чути про те, що ви "перфекціоніст" і "командний гравець"
Заучуєте напам'ять підходящі для співбесіди стандартні фрази? Забудьте про це. У ейчаров вже вуха болять від одних і тих же штампованих відповідей. Звичайно, співбесіда - не найпростіше випробування, але рекрутер засмучується, коли шукач поводиться, немов робот. Він хоче бачити навпроти себе живу людину, яка вміє підтримувати не штучну, а справжню розмова.
Що це означає?
Менеджера з персоналу ви цікавите таким, яким ви є. Він хоче переконатися, що за цим бездоганно випрасуваним костюмом і вискобленим резюме присутня особистість.
Що робити?
На черговій співбесіді просто розслабтеся і будьте собою. Так, це дуже важко, коли на кону трудове майбутнє, але найкраще, що ви можете зробити, це викинути з голови всі завчені мовні звороти і спробувати відповідати своїми словами.
Замість того, щоб оголосити себе перфекціоністом, краще розкажіть про те, як ви, застосувавши унікальні навички, доводили до розуму якийсь проект чи документ. Це напевно виділить вас серед безлічі стандартно мислячих конкурентів.
4. Ми не завжди шукаємо ідеальних кандидатів
У реальному світі, на відміну від ідеального, найбільш обдаровані й талановиті співробітники не завжди є пріоритетною метою для кадровика.
Наприклад, у якогось шукача зразкове резюме, червоний диплом, багатий трудовий досвід і бездоганні відповіді під час співбесіди. Але якщо в той же час у нього немає ентузіазму та поваги, якщо він недостатньо чесний, то на роботу його не візьмуть. Як одного разу сказав якийсь кадровик, якщо у претендента немає необхідного досвіду, але виявляється ентузіазм, то я віддам перевагу йому, а не тому, хто більше кваліфікований.
Що це означає?
Не думайте, що отримаєте місце тільки тому, що відповідаєте усім вимогам. Перш ніж прийняти рішення, менеджер з найму врахує всі фактори.
Що робити?
Попрацюйте над своїми слабкими рисами. Наприклад, у вас карколомне резюме, чудовий досвід, чудові особисті якості, але при цьому ви уникаєте зорового контакту на співбесіді - цей недолік потрібно усунути.
Можна потренуватися у співбесіді "навмисно" з людиною, якій ви довіряєте. А після запитайте, яке враження ви справляєте під час розмови. Чи сутулитеся ви? Чи відводите очі? Чи не розмовляєте плутано? Чим більше такої практики, тим простіше буде під час справжньої співбесіди.
5. Ми теж хочемо вам сподобатися
Менеджери з найму високо оцінюють тих претендентів, які з належною повагою ставляться до потенційного роботодавця і пояснюють, чому вони хочуть працювати саме тут, а не деінде ще.
Компанія не хоче бути просто черговим пунктом у списку тих, кому ви відправляєте резюме. Вона хоче бачити у вас людину, чесно зацікавлену в її розвитку. Тому вас не візьмуть на роботу, якщо ви керуєтеся виключно меркантильними мотивами.
Що це означає?
Під час співбесіди менеджер з найму захоче переконатися, що ви розумієте, куди наймаєтеся, усвідомлюєте ступінь відповідальності і готові сприяти зростанню компанії.
Що робити?
Банально, але факт: перш ніж прийти на співбесіду, дізнайтеся якомога більше про потенційно нове місце. Під час розмови з кадровиком застосовуйте вивчену інформацію як доказ власної зацікавленості та готовності допомогти. Інакше ви ризикуєте розчинитися в сірій масі шукачів без обличчя.

www.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад