Листування з роботодавцем

Багато роботодавців віддають перевагу спілкуванню з шукачами в письмовому вигляді: при великій кількості кандидатів на вакансію особисте спілкування з кожним з них по телефону забирає досить багато часу. Листування з роботодавцем - це різновид ділового листування, тому лист роботодавцю складається за певними правилами. Залежать ці правила від різновиду листа. Традиція ділового листування шукачів та роботодавців прийшла до нас із Заходу. Листи шукачів роботодавцю не тільки допомагають заощадити час, але й дозволяють оцінити ряд якостей претендента, починаючи з грамотності і закінчуючи навичками ділового листування. Залежно від етапу спілкування роботодавця з претендентом виділяють різні різновиди листів.

Пробний лист
Пробний лист пишеться у тому випадку, якщо ви зацікавлені роботою в конкретній компанії, однак не впевнені, чи маються на даний момент відкриті вакансії (або знаєте про вакансію з неофіційних джерел).
Починається такий лист, як і будь-який інший, зі звернення до адресата. Якщо ви пишете у велику компанію, не потрібно відправляти лист відразу генеральному директору - навряд чи він його прочитає. Адресуйте ваше послання у відділ кадрів або начальнику того відділу, в який хочете влаштуватися.
На початку листа розкажіть, звідки ви дізналися про можливості роботи в компанії і чим саме вас зацікавила діяльність роботодавця. Потім коротко відзначте власні якості, навички та досягнення, які можуть бути корисні роботодавцю.
Пробний лист - це не автобіографія і не резюме, його не потрібно робити занадто докладним. Якщо потенційний роботодавець зацікавиться вами, він сам попросить розповісти про себе докладніше або надіслати резюме. Занадто довгий лист з великою ймовірністю відправиться у кошик.
Наприкінці листа подякуйте за увагу і обов'язково залиште контакти для зв'язку.

Супровідний лист
Супровідний лист відправляється разом з резюме на відкриту вакансію. Грамотно складений супровідний лист може підвищити ваші шанси бути запрошеним на співбесіду.
Завдання супровідного листа - пояснити роботодавцю, чому ви відгукнулися на дану вакансію, і звернути його увагу на найважливіші моменти у вашому резюме. Резюме зазвичай складається за стандартним зразком, а ось супровідний лист потрібно індивідуалізувати під конкретного роботодавця.
Він має бути коротким і ємним; не потрібно дублювати в листі все те, що ви вказали в резюме. На відміну від резюме, супровідний лист потрібно відправляти електронним листом, а не у вигляді приєднаного файлу.

Лист вдячності
Лист вдячності можна відправити роботодавцю після співбесіди. Його завдання -посилити позитивне враження про вас і згладити негативні моменти співбесіди, якщо такі були. Крім того, в цьому листі можна повідомити важливу на ваш погляд інформацію, яку ви не встигли або забули обговорити в ході співбесіди.
Сама назва говорить про те, що на початку листа ви повинні подякувати інтерв'юеру за витрачений час. Не забудьте вказати дату інтерв'ю та вакансію, на яку претендували: при великій кількості здобувачів без цієї інформації вас можуть відразу і не згадати.
Далі можна ще раз підкреслити вашу зацікавленість у вакансії і коротко згадати про достоїнства. Однак тут важливо не переборщити: роботодавець не повинен думати, ніби ви намагаєтеся ним маніпулювати. Якщо ви на інтерв'ю показали себе не з кращого боку, ніякий лист цього не змінить.
Якщо ви вирішили відправити лист роботодавцю після співбесіди, робити це потрібно якомога швидше: вже через три дні після співбесіди (можливо, що й раніше) ніякої користі від нього не буде.

Листи про прийняття пропозиції або відмову від вакансії
Якщо роботодавець письмово повідомив вам про те, що ви прийняті на роботу, потрібно відправити йому листа про згоду. У такому листі потрібно повідомити про те, що ви підтверджуєте прийняття пропозиції, вказавши повну назву вакансії, а також дату, з якою ви приступите до роботи. Такий лист - не лише данина ввічливості. Він чітко фіксує остаточну домовленість між вами і роботодавцем.
Також існують листи про відмову від пропозиції. Зазвичай необхідність написати такий лист виникає в тому випадку, якщо здобувач отримав вигіднішу пропозицію або передумав влаштовуватися на роботу в дану компанію з якої-небудь іншої причини.
Відмовляти роботодавцю потрібно акуратно і шанобливо: хто знає, може, ваші шляхи ще перетнуться. Подякуйте роботодавця за витрачений час, коротко поясніть причини відмови і чітко відмовтеся від вакансії.
Правильне ведення переписки з роботодавцем підвищує ваші шанси влаштуватися на бажану роботу. Листами про відмову від вакансії нехтувати теж не варто: розійшовшись з потенційним роботодавцем на позитивній ноті, ви зміцните свою позитивну ділову репутацію.

www.realna-robota.volyn.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад