Чи варто відкривати сімейний бізнес?

Сімейний бізнес має безліч переваг, але і в той же час у такого роду справи є свої недоліки. Працювати над його створенням, звичайно ж, простіше з людиною, якій ви добре довіряєте. Однак чи варто бути впевненим у тому, що сімейна справа приречена на успіх? Пропонуємо вам оцінити «плюси» та «мінуси» сімейного бізнесу.
Переваги:
В сімейній фірмі рідко виникають непередбачені ситуації на зразок термінового від'їзду одного з членів команди, народження дитини та ін., оскільки сім'я, як правило, в курсі справ один одного. Крім того, між родичами вже існує довіра, вам не доведеться сумніватися в своїх партнерах, що може істотно спростити ведення бізнесу.
Можна сміливо стверджувати, що кожен з членів сім'ї буде прагнути до того, щоб бізнес був успішним. У відмінності від співробітників звичайних фірм, родичі завжди будуть зацікавлені в успішності спільної справи.
Взаємини в колективі сімейної компанії завжди будуть теплими та довірчими. Це істотно знижує ризик витоку інформації до ваших конкурентів. Експертами доведено, що такі фірми довше «залишаються на плаву».
Недоліки:
Конфлікт кар'єрних і фінансових інтересів може спровокувати серйозні труднощі в бізнесі, які з великою ймовірністю можуть вплинути на сімейні стосунки.
Суперечки та розбіжності можуть виникати з приводу доходів. Часто родичі не можуть об'єктивно оцінити здібності один одного.
Деякі колеги сімейної фірми можуть загордитися, що такого роду бізнес є можливістю заробити, не докладаючи зусиль. Така проблема може бути викликана відсутністю ділового авторитету в очах один одного. Наприклад, члени сім'ї не можуть сприймати батька чи матір в якості директора, що тягне за собою порушення трудової дисципліни. Це може негативно позначитися на вашому бізнесі.
Оцінивши всі «за» та «проти» заздалегідь, ви зможете вирішити, чи буде ваша ініціатива успішною за тих чи інших обставин. Правильно організований сімейний бізнес буде не тільки стрімко розвиватися, а й зміцнить ваші родинні стосунки.

www.minfin.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад