Що потрібно говорити на співбесіді

Для багатьох претендентів співбесіда представляється можливістю розповісти свою біографію. Тільки роботодавці не хочуть чути історії з вашого шкільного чи особистого життя, їм потрібна інша інформація. Тоді що потрібно говорити на співбесіді?
Багато претендентів роблять одні й ті самі помилки на співбесіді: розповідають не зовсім ту інформацію, яка цікавить роботодавця. Після запитання розповісти про себе одні починають переказувати своє резюме, другі ж згадують історії з життя, мало пов'язані з роботою в компанії. Розповідь про себе на співбесіді не повинна містити ні того, ні іншого.
Якщо ви влаштовуєтеся на посаду, скажімо, менеджера з продажу, то у вашому оповіданні має бути чітко видно, що ви можете продати себе. Також ви повинні розповісти про ваш досвід у даній сфері (сюди входить інформація про останнє місце роботи, можна дати трохи інформації про компанію, в якій ви працювали), ваші навички. Дуже важливо, щоб ви говорили без перерв, запинок, повторень. Розповідь про себе слід вивчити заздалегідь, щоб на співбесіді ви могли подати себе з найкращого боку.
Важливо згадати свої сильні та слабкі сторони. Але й тут також є підводні камені. Багато претендентів починають так хвалити себе, що виходять далеко за рамки дозволеного. А ось про свої недоліки розповісти не можуть. Після такої розповіді роботодавець розуміє, що перед ним людина із завищеною самооцінкою, яка багато що може перебільшити, тому не треба хвалити себе занадто сильно. Але й недооцінювати себе, свої знання та вміння також не можна.
Про недоліки, як би вам цього не хотілося, також доведеться розповісти. Всі їх перераховувати не треба. Важливо перед співбесідою продумати ті недоліки, про які дійсно можете розповісти. Так, про небажання прокидатися рано-вранці варто промовчати, бо про вас складеться тільки негативне враження. Слід говорити про ті недоліки, які можуть виявитися вашими достоїнствами, якщо їх правильно подати. Наприклад, ви дуже переживаєте з приводу різних непорозумінь, затримок у виконанні роботи або ж невдалого завершення проекту, так як дуже відповідальні.
В жодному разі не говоріть неправду на співбесіді. Всю інформацію, яку ви розповідаєте, легко перевірити. До того ж, досвідченому роботодавцю легко помітити, що людина обманює. Мало хто стежить за мовою тіла, але саме завдяки їй можна дізнатися, як людина насправді себе почуває і що думає.
На будь-якій співбесіді вас чекатимуть складні і каверзні питання. Це нормальна практика, оскільки роботодавець хоче дізнатися ваші плани на майбутнє і побачити швидкість реакції на різні ситуації. Підготуйте таку відповідь, яка не повинна насторожити роботодавця, і тим більше, не повинна містити критику попереднього місця роботи. На каверзні питання на співбесіді відповідайте обережно. Запитаєте, яке відношення відповідь має до вашої професійної діяльності. Якщо співрозмовник настійно хоче отримати вашу відповідь, тоді треба обмежитися загальними фразами і тим, що у вас індивідуальне ставлення до певних речей, а щоб його зрозуміти, доведеться розповідати дуже довго.
Наостанок варто сказати, що під час співбесіди не можна використовувати різні жаргонні або сленгові слова, лайку, розмовну мову. Ваші відповіді повинні бути чіткими і по суті. А наприкінці співбесіди обов'язково задайте кілька запитань роботодавцю. Відсутність запитань або ж несуттєві запитання говорять про те, що ви не підготувалися до співбесіди і навіть не спробували знайти інформацію про компанію, де хочете працювати. А це не сприятиме вашому працевлаштуванню.
Врахуйте наші поради – і ваші шанси на працевлаштування збільшаться.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад