Поради для тих, хто працює віддалено

Все частіше роботодавці пропонують фахівцям віддалену роботу. В цьому випадку корисно з самого початку узгодити з роботодавцем важливі нюанси. Краще про все домовитися «на березі», поки ви ще не почали працювати. Це позбавить вас від необхідності миритися з дискомфортом, порушенням планів, а згодом - від пошуків нових пропозицій від роботодавців.
Домовтеся конкретно про обсяг роботи
Зазвичай віддалено воліють працювати люди, яким потрібно вільний час або свобода пересування. Ви готові попрацювати вранці, в обід вирішити побутові питання, ще трохи попрацювати ввечері - і все, завдання на день виконані. Роботодавець говорить, що при співробітництві з ним у вас все вийде. Ваші завдання зажадають 3-4 годин роботи. Ось тут потрібно зупинитися та подумати.
3-4 години можуть виявитися усередненоюцифрою. Можливо, фахівець, який добре вміє користуватися необхідними для роботи інструментами (наприклад, комп'ютерними програмами), впорається за 3 години. А вам знадобиться 6 годин, щонаймеше, в перші 3-4 місяці.
Запитайте роботодавця конкретно, скільки задач потрібно виконати на день. Зіставте зі своїми вміннями - і отримаєте більш-менш достовірну цифру.
Довіритися середній цифрі - це ризик, що ваші плани обваляться. І замість роботи, що надає свободу пересування, ви отримаєте відсутність свободи і стрес.
Уточніть, чи повинні ви знаходитися за комп'ютером в певні години
В деяких випадках для роботодавця важливий не тільки обсяг роботи, але і ваша присутність за робочим місцем у певний час. Припустимо, це час, коли працює команда, що сидить в офісі, і ви повинні оперативно взаємодіяти з ними. Зрештою, так може бути зручно керівникові - щоб він знав, що за бажанням він може обговорити з вами робочі питання з 12:00 до 16:00.
Цей момент корисно обумовити заздалегідь, і згодом дотримуватися графіка. Також зробіть акцент на тому, що в інший час ви відчуваєте себе абсолютно вільно - за винятком форс-мажорів. Автор статті може сказати з власного досвіду: це дуже дивно, коли ти, працюючи дистанційно, не можеш вчасно вийти на зустріч і працюєш за більш жорстким графіком, ніж деякі співробітники в офісах. Дистанційна робота дає свої переваги - користуйтеся ними.
Якщо змінюються правила, змінюйте умови
Припустимо, ви якийсь час вже працюєте віддалено, і тут роботодавець говорить, що тепер правила змінилися. Раніше ви працювали, коли хотіли, а зараз йому потрібно, щоб ви були біля комп'ютера з 12.00 до 18.00, і щоб у вас ще був корпоративний телефон, і ви відповідали в цей час на дзвінки. Ми б порекомендували в такій ситуації говорити про підвищення оплати праці. Більш жорсткий графік виходить за межі попередньої домовленості, крім того, позбавляє вас деяких переваг віддаленої роботи. Роботодавець встановлює нові правила - чому б не відобразити це у зарплатні?
Визначте час зустрічей
Як правило, віддаленому співробітникові хоча б раз на місяць (або на тиждень) потрібно бачитися з роботодавцем (якщо вони знаходяться в одному місті). Добре, якщо ви визначите конкретний день для зустрічей і орієнтовний час. Звичайно, варто обумовити, що в разі крайньої виробничої необхідності ви можете приїхати, коли потрібно, але не рекомендуємо перетворювати це на систему. Одна з переваг віддаленої роботи - самостійне планування часу, гнучкий графік; чи варто його втрачати?

www.blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад