Криза-2014: як стати "універсальним солдатом" на роботі

У той час, коли роботодавці почали урізати зарплати і скорочувати персонал на тлі нестабільної ситуації в країні, перед багатьма фахівцями виникло питання - як зберегти своє робоче місце. Адже в подібних обставинах утриматися на плаву дуже не просто. Як підвищити свою затребуваність і цінність на ринку праці?
Питання номер один
«Кризові ситуації в економіці розвиваючих країн трапляються все частіше. Невизначеність з планами по розвитку та зростання компаній, загальна геополітична напруженість, швидка зміна ситуації на світових ринках безпосередньо впливають на долі мільйонів людей», - говорить керуючий партнер рекрутингової компанії Marksman Михайло Торчинський.
Тому зберегти свою роботу в подібних обставинах для багатьох стає питанням номер один.
Для більшості організацій витрати на персонал є одними з головних, додав експерт. «І, звичайно, компанії прагнуть скорочувати витрати, за рахунок зменшення кількості співробітників. Так було, є і буде», - говорить він.
Але навіть у подібних обставинах у співробітників є можливість не тільки зберегти свої робочі місця, а й зміцнити свої позиції, отримати нові кар'єрні можливості.
«Для цього не варто чекати кризи. Кожен день, проведений на роботі, повинен приносити відчутний внесок у розвиток організації. Це і буде запорукою стабільного положення фахівця на роботі», - зазначає Михайло Торчинський.
Цінні співробітники та баласт
Будь-який керівник знає, кого, в разі необхідності він звільнить, а з ким віддасть перевагу залишитися. До другої категорії відносяться ефективні та продуктивні, працьовиті, активні, лояльні і прихильні цінностям організації співробітники. Якщо цих якостей не спостерігається, то співробітник переходить у категорію «баласту», як би грубо це не звучало.
Як правило, додає рекрутер, у кожного співробітника є можливість проявити себе з кращого боку. Але далеко не всі цією можливістю користуються. Замовчуючи проблеми, переносячи відповідальність, прикриваючись «папірцями» працювати в компанії теж можна. Але не довго. Особливо в періоди складної економічної ситуації.
«Час кризи - це час «універсальних солдатів» в бізнесі. Саме в такі періоди, коли в компаніях відбуваються оптимізації та скорочення чисельності персоналу, залишаються «універсальні солдати». Це фахівці, здатні об'єднати в собі декілька функцій одночасно, поєднувати декілька посад або вести декілька проектів», - пояснює керівник з підбору персоналу рекрутингової компанії Newbreed Вікторія Закарчевна.
Це не так просто, як здається, говорить вона. Тому для того, щоб зберегти роботу, спеціалісту варто озброїтися інструментами тайм-менеджменту, розставляння пріоритетів у роботі, швидкого навчання нової функції. Для успішного фахівця в своїй галузі ці інструменти не будуть новими та невідомими. У той час, як фахівцям початківцям, варто бути швидшими, активнішими, проявляти більше ініціативи і залученості в процес роботи.
Такої ж думки дотримується Михайло Торчинський. За його словами, кращим аргументом на користь фахівця можна вважати його важкозамінність на тій чи іншій позиції. «Якщо даний співробітник як ніхто інший справляється з поставленими завданнями і йому можна довірити найвідповідальніші і складні питання - це явна ознака того, що співробітник може не хвилюватися за своє майбутнє в компанії», - вважає він.
Ці якості потрібно проявляти знову і знову, і в цьому випадку збереження роботи практично гарантоване.
Водночас контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна додає, для тих, хто хоче залишитися в своєму сегменті, залишається варіант - підвищувати свою затребуваність.
«Нинішній тренд такий - кількість вакансій зменшується, кількість резюме зростає. Відповідно зростає конкуренція за робоче місце. Значить, воно дістанеться кращим кандидатам. Більш відповідним вакансії, більш успішним, більш ефективним тощо. Готовим не тільки відсиджувати покладене на роботі, але і демонструвати результат, нести відповідальність, бути лояльним і до студентів, готовим рости і розвиватися, незважаючи на труднощі», - говорить вона.
Експерт радить підвищувати свою цінність на ринку праці, починаючи від написання більш ефективного резюме до самовдосконалення в різних його формах.
«Тільки не треба говорити - немає грошей, та й часу не вистачає. Коли нас реально «притискає», ресурси знаходяться. Тим більше, що ніхто не заважає нам безкоштовно зайнятися самоосвітою - від читання книг з менеджменту, викачаних з інтернету до вивчення іноземних мов на онлайн-курсах. Було б бажання», - резюмує Тетяна Пашкіна.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад