Що робити після співбесіди

Зазвичай після співбесіди з роботодавцем настає етап очікування: у більшості випадків роботодавцю потрібен час на ухвалення рішення. Чи варто чекати, поки він зв'яжеться з вами з приводу вакансії, чи краще зробити це самостійно? Як довго потрібно чекати, перш ніж нагадати про себе за відсутності відповіді з боку роботодавця?
В ідеалі необхідно ще під час співбесіди чітко обумовити з роботодавцем терміни його відповіді. Якщо він не повідомив, коли слід чекати рішення, не бійтеся самі піднімати цю тему. Шаблонною фразою «Ми Вам зателефонуємо» або «Ми Вам напишемо" не задовольняйтеся: обов'язково уточніть дату.
Особливо це важливо, якщо у вас на прикметі кілька місць, адже поки ви будете чекати відповіді від роботодавця, який здається вам найбільш перспективним, ви можете втратити інші вакансії і опинитися біля розбитого корита, якщо довгоочікувана відповідь у підсумку виявиться негативною.
Протягом доби після співбесіди можна відправити роботодавцю лист подяки. У таких листах зазвичай дякують за проведене інтерв'ю і підтверджують свою зацікавленість у вакансії. Такий лист - це шанс зайвий раз нагадати про себе і справити на роботодавця сприятливе враження. Проте нав'язливий тон листа може, навпаки, відлякати. Якщо під час співбесіди ви забули домовитися про терміни ухвалення рішення, про це можна запитати саме в цьому листі.
Чи варто телефонувати роботодавцю після співбесіди? До настання обумовленої дати дзвонити однозначно не слід, це буде розцінено як показник нав'язливості й/або забудькуватості. А от якщо строк прийняття рішення підійшов, а з вами так і не зв'язалися, пора брати ініціативу в свої руки.
Зазвичай роботодавець не передзвонює з двох причин: або ваша кандидатура його не влаштувала, але він не бажає витрачати час на те, щоб повідомляти кандидатам про відмову, або він не встиг зробити остаточний вибір.
Дзвінок роботодавцю буде корисним в обох випадках. Якщо виявиться, що ваша кандидатура не підійшла, дзвінок розставить всі крапки над «i», тож ви зможете спокійно продовжувати пошук роботи. Якщо ж роботодавець не зміг визначитися у виборі, ваш дзвінок покаже, що ви зацікавлені у вакансії, і це може схилити чашу терезів на ваш бік.
Телефонуючи роботодавцю, в жодному разі не потрібно його ні в чому звинувачувати, особливо якщо дана вакансія вас іще цікавить. Ввічливо представтесь, нагадайте, в який день і на яку посаду ви проходили співбесіду, підтвердіть зацікавленість у даній посаді і запитайте, чи було прийнято рішення по вашій кандидатурі.
Якщо ж із якоїсь причини ви не хочете дзвонити, можна написати роботодавцю на електронну пошту. У листі потрібно повідомити те саме, що сказали б по телефону. Однак електронний лист не гарантує отримання відповіді, тому не виключено, що вам все-таки доведеться зателефонувати.
У тому випадку, якщо під час розмови або електронного листування з'ясується, що рішення ще не було прийнято, необхідно домовитись про новий термін. Але якщо наступного разу вам так і не повідомлять рішення, навряд чи вам по дорозі з цим роботодавцем.
Чекаючи відповіді після співбесіди, потрібно весь час бути на зв'язку, інакше можете просто пропустити повідомлення про те, що вас прийняли на роботу. Перевіряючи пошту, не забувайте заглянути в папку «Спам»: лист від роботодавця може виявитися там.
Отже, оптимальною схемою поведінки після співбесіди про прийом на роботу можна назвати наступну. На співбесіді з роботодавцем обумовлюйте термін, протягом якого вам повинні дати відповідь. Якщо після закінчення цього часу з вами не зв'язалися, доречно буде подзвонити або написати самому, а завчасно нав'язуватися роботодавцеві не варто.
Бажаємо успіху!

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад