Літній заробіток біля моря: де можна заробити та не потрапити в халепу

Після здачі літньої сесії студенти, відпочивши день-другий, приймаються шукати собі сезонну роботу. В Одесі зробити це зовсім нескладно. «Сьогодні» з'ясувала, де учні вишів можуть підзаробити, і як нині цінується праця енергійних, але ще не кваліфікованих людей.
Студент Політехнічного університету Олексій Лаврухин в темі річного заробітку вважає себе докою. За останніх три роки він перепробував все: розносив замовлення на пляжі, збирав гроші за під'їзд до моря, був екскурсоводом і навіть займався власним «бізнесом» - продавав пиво біля моря. Каже: поки не спробуєш, все здається простим і прибутковим.
«Але вже день на четвертий розумієш – заробити «мільйони» не вийде. На те вона і студентська робота, що інші люди на неї йти не хочуть. Я шукаю роботу офіціантом в літньому клубі, досвід у мене є. Важко, бувало, за три доби спав менше восьми годин, і платять там небагато. Наварити «лівими» можна на чайових», - ділиться він.
За словами студента, це єдина відома йому можливість заробити в місяць більше 4500 гривень. Ми, втім, зустрічали оголошення, де роботодавець обіцяв заробіток в 6000 і навіть 12 000 грн. Щоправда, під час телефонної розмови з'ясовувалося, що сума - гіпотетична. Щоб стільки заробити, лише потрібно продавати копійчаних сувенірів на 7-8 тисяч гривень на день або умовити кілька десятків клієнтів покататися в кареті за 1600 гривень.
«У нас були такі випадки, коли реалізатор робив таку касу. Це показує: якщо людина хоче працювати - він зможе забезпечити необхідний рівень продажів, а наприкінці місяця отримати винагороду», - запевнили нас в одному з агентств з набору персоналу.
Шахраї
Студенти, які не звикли влітку відпочивати, кажуть: у цей час чисельність шахраїв на ринку праці подвоюється. Ставку ті роблять на недосвідченість шукачів та на те, що робота їм потрібна сезонна. Такі кандидати не вимагають офіційного оформлення, та й заробітну плату їм можна затримати.
«Цим у нас грішать орендарі пляжів з платними послугами. Є місця, де біч-бої, які закривають сезон, взагалі не отримують зарплату або отримують лише частину грошей. Тому я завжди працюю тільки до початку серпня», - каже 22-річний Євген.
А студент Морської академії, який вже другий тиждень шукає роботу, Олег Чернецький, каже: якщо роботодавець, не поставивши елементарні питання про тебе, відразу записує на співбесіду, то це з великою ймовірністю «розлучення».
«Бо реально ніхто не зацікавлений втрачати час на відсів невідповідних претендентів», - вважає хлопець.
Юрист Ігор Лях для того, щоб не залишитися без грошей, радить укладати договір підряду, в якому обумовити обов'язки співробітника і його заробітну плату.

www.segodnya.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад