Поради випускникам перед вибором ВНЗ

Зараз підходить період екзаменів, а незабаром і вступна кампанія. Отож, залишається мало часу, щоб зорієнтуватися в різноманітті вузів, форм навчання, пропонованих програм. Все ж до вибору вузу потрібно підходити з відповідальністю і серйозністю. Походження отриманого диплому, безсумнівно, буде грати суттєву роль у вашій майбутній кар'єрі.
Вибір професії
Перше, про що ви повинні задуматися - це про вибір професії. Рекомендуємо все ретельно зважити та вирішиш, ким бути і чому присвятити все своє життя. При виборі професії треба розглянути кілька критеріїв: ваші смаки, схильності, розумові здібності, уподобання, стан здоров'я та сімейний бюджет.
Пошук вишу
Після того як зроблений вибір професії, можна приступити до пошуку вишу. Якщо є бажання стати хірургом, педагогом або археологом - буде простіше, «асортимент» ВНЗ невеликий. Але якщо ви бачите себе економістом, юристом, інженером, менеджером - готуйтеся до стомлюючої, але необхідної процедури пошуку саме «вашого» ВНЗ серед десятків, а то і сотень подібних.
Державний чи приватний
Зараз багато хто йде навчатися у приватний виш, щоб здобути освіту, на їхню думку, не напружуючись. Однак, як стверджують викладачі, навіть якщо ви не пройшли на безкоштовне відділення в державний виш, то йдіть на платне відділення: це і престиж, і якість освіти. У державному виші є можливість вступити на бюджетне відділення. Крім того, диплом державного вишу більше цінується працедавцями.
Гуманітарний або технічний виш
Технічні виші вважаються досить важкими як для вступу, так і для освіти, але статистика каже, студенти цих вишів швидше за всіх вживаються в комерційні структури.
Що стосується гуманітарних, то тут ви будете більше читати і вивчати такі предмети як «Література», «Філософія» «Історія». Фахівці, що закінчили гуманітарний виш, найбільш здатні до творчої роботи.
Форма навчання
Найцікавіше навчання на денному відділенні. Там ви завжди в курсі останніх подій, постійно берете участь у різних заходах. Але якщо ж не хочете побути в колективі п'ять років, а заробляти, то краще вступати на заочне - це і час вільний, і можливостей більше.
Є ще один вид навчання - дистанційний. Він ще не сильно освоєний, але деякі виші вже в майбутньому повністю хочуть перейти на такий вид навчання. Його суть полягає в тому, що студент, не виходячи з дому, може не тільки працювати, але і здобувати освіту, сидячи за своїм комп'ютером. Щоб отримати залік в такому ВНЗ, потрібно буде надіслати викладачу на електронну скриньку лист з відповідями на надіслані вам питання.
На що ще слід звернути увагу при виборі вишу?
Якщо ви живете в іншому місті - дізнайтеся, чи є при навчальному закладі гуртожиток і які умови проживання в ньому. Для тих, хто збирається продовжити навчання на вечірньому або заочному відділенні, особливо актуальне значення матиме наявність у виші бібліотеки, адже Інтернет - не всезнаючий. Якщо її немає, то більшість підручників доведеться купувати за свій рахунок. Для хлопців однією з умов вибору може стати наявність військової кафедри. Також потрібно звернути увагу при виборі вищого навчального закладу - це якість навчання. Зберіть інформацію про репутацію вишу, професійний рівень викладачів, технічне оснащення і т.п.
Поради випускникам шкіл
1. Вам варто визначитися з вибором професії заздалегідь, тим паче, варто дізнатися якомога більше про майбутню професію.
2. При виборі майбутньої професії не орієнтуйтеся лише на її престижність. Юристами, банкірами, економістами ринок праці вже давно переповнений. Тож ви можете залишитись з гарним дипломом, але без роботи.
3. Не думайте, що ті люди, які отримали престижну професію, але нині сидять без роботи, просто невдахи, а з вами буде по-іншому.
4. Не ігноруйте «непрестижні» професії, думаючи про них, як про низькооплачувану роботу. Представники робітничих професій сьогодні на вагу золота. Відповідно й заробітна плата у гарних фахівців у цій сфері іноді навіть вища, ніж у деяких «престижних» спеціалістів.
5. Продивляйтеся оголошення роботодавців та зверніться за рекомендаціями до спеціалістів центрів зайнятості. Вам допоможуть зрозуміти, чи потрібна на ринку праці професія, яку ви обрали, а також при потребі допоможуть вам визначитися з вибором спеціальності, враховуючи ваші потреби і здібності.
Поради батькам абітурієнтів
1. Не намагайтесь нав'язати дитині те, чого ви колись хотіли, але не досягли. Пам'ятайте, що у неї є свої власні плани та мрії, з якими потрібно рахуватися. Не варто також змушувати нащадків йти вашим шляхом, навіть якщо у вашій родині усі до сьомого коліна були вчителями чи лікарями.
2. Не тисніть на дитину, якщо вважаєте її вибір майбутньої професії невдалим. Краще допоможіть їй розібратися, чи справді вона розуміє, чим буде займатися в майбутньому.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад