"Молодіжні тенденції": компанії активно шукають студентів

Сьогодні на українському ринку праці новий тренд - роботодавці почали активно наймати молодь. До того ж пропонують не тільки початкові, а й досить серйозні позиції. Тому у студентів і випускників є всі шанси знайти бажану роботу. Про те, які вакансії і в яких сферах пропонують молодим фахівцям, дізнавався UBR.ua.
"Ситуація для студентів найсприятливіша - є можливість вибрати вакансії і зайнятість за смаком - або короткострокове стажування для ознайомлення з новою посадою, або стажування більш тривале або повноцінне працевлаштування. При цьому можливі варіанти з гнучким графіком і погодинною оплатою", - говорить контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.
За її словами, кількість вакансій зросла в рази, серед роботодавців - імениті компанії. "Якщо говорити про цифри - за 30 днів на нашому порталі було розміщено понад 26 000 вакансій для фахівців початкового рівня без досвіду роботи", - зазначає експерт.
За даними дослідження rabota.ua, у першому кварталі 2014 кількість вакансій для молодих фахівців зросла не тільки абсолютно, але і в порівнянні з вакансіями на інші рівні посади з 11% до 17%.
"Цікавий тренд - фахівцям початкового рівня пропонують не тільки звичні вакансії типу торгових представників і операторів контакт-центру, а й досить серйозні позиції на кшталт: бренд-менеджера або менеджера з продажу медичного обладнання із зарплатою в 8000 гривень і пристойним соцпакетом (ноутбук, паливо, моб зв'язок тощо) і навіть заступника директора (за наявності невеликого досвіду за професією)", - розповідає Тетяна Пашкіна.
Тому, додає вона, якщо у студента під час навчання є час для підробітків, є шанс отримати дуже пристойну роботу практично разом з дипломом.
Як вибирають роботодавця
Згідно з результатами щорічного дослідження EY "Кращий роботодавець на думку студентів", більше 90% опитаних студентів назвали можливості кар'єрного зростання найвпливовішим фактором привабливості роботодавців у 2013 році.
Крім того, респонденти відзначили особистісний та професійний ріст, рівень заробітної плати, можливості отримання міжнародного досвіду та імідж компанії на ринку серед факторів, які значно впливають на вибір ними роботодавця. До того ж, майже 80% студентів розглядають офіційне оформлення трудових відносин в якості важливого критерію вибору потенційного місця роботи.
"Зараз питання управління брендом роботодавця мають ключове значення для компаній, що прагнуть до сталого розвитку, адже для випускників та молодих спеціалістів бренд є одним з основних факторів привабливості", - говорить партнер, керівник практики Human Capital компанії EY Ольга Горбановська.
Інтернет-ресурси є найбільш популярним джерелом інформації про роботодавців серед студентів і молодих фахівців. З них найчастіше використовуються портали з працевлаштування - їх згадали більше 80% респондентів. Крім того, дуже важливим онлайн-джерелом інформації є корпоративні сайти - майже 65% респондентів відвідують їх з метою пошуку інформації про роботодавців і можливості працевлаштування.
Труднощі при пошуку роботи
"Складність у студентів одна - роботодавці хочуть, щоб у молодого фахівця крім диплома було кілька років успішного досвіду роботи - щоб було менше ризиків при працевлаштуванні. Хоча, за словами одного з HR-директорів, іноді начальники просять навмисне недосвідчених фахівців - "Він не знає , що завдання нездійсненне - і успішно справляється з ним", - розповідає Тетяна Пашкіна.
У рамках дослідження EY тільки 21% студентів вказали на відсутність труднощів у процесі працевлаштування. У той час, як майже половина студентів вважає основною перешкодою до набуття роботи незрозумілий процес відбору кандидатів на вакансію.
Більшість студентів також зазначили, що готові змінити роботодавця, якщо їм запропонують більш вигідні умови. Так, майже половина респондентів з числа студентів, які звільнилися з попереднього місця роботи, зробили це через незадовільні умови оплати праці.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад