З ким можна поспілкуватися з приводу вибору майбутньої професії

1. З професіоналами. Перед днем відкритих дверей зателефонуйте до вишу і з'ясуйте, чи запрошені представники підприємств, установ, організацій, або ж присутні будуть тільки викладачі. Також по можливості влаштовуйте екскурсії на підприємства - самостійно, за допомогою знайомих або центру зайнятості.
2. З друзями. З близькими людьми варто спілкуватися з приводу вибору професії, розмовляючи про свої схильності, бажання, а також, звичайно, ведучи дискусії про своє професійне майбутнє. Зробіть свою дружбу більш «діловою».
3. З учителем. Поговоріть з цією людиною - звичайно, якщо ви вважаєте його авторитетним. Особливо варто поговорити з учителем, який вас надихає, тим більше, якщо ви хочете піти по його стопах.
4. З батьками. Більшість батьків можуть добре розуміти своїх дітей, але, на жаль, іноді вони прагнуть вирішувати за них. Як діяти в такій ситуації? Слідувати батьківської волі можна, якщо пропонований ними вибір обґрунтований на серйозному рівні. Переконайтеся, що батьки цікавляться вашими бажаннями, схильностями, проявляють інтерес до багатьох професій, а якщо ні - цікавтеся разом, всією родиною! Головне - віра у ваші здібності, підкріплена об’єктивними даними. А от вибір "на зло" краще не здійснювати, навіть якщо хочеться так зробити. Так, у вас може бути рішення, діаметрально протилежне запропонованим. Однак головним фактором має бути не його протилежність і навіть не те, що воно ваше власне і незалежно прийняте (порадами теж нехтувати не варто). Головне - те, що сама сутність майбутньої професії повинна бути близька вам на довгі роки.
5. З профконсультантом (зокрема, служби зайнятості), що проведе діагностику професійних інтересів, інтелектуальних здібностей, психологічних схильностей і за отриманими результатами дасть рекомендації щодо оптимального вибору професії.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад