У Львові почали готувати тренерів праці для інвалідів

У Львові почали готувати тренерів праці для інвалідів

Сьогодні законодавство України зобов’язує працедавців приймати на роботу неповносправних. Крім того, є перелік громадських робіт, які можуть виконувати люди з вадами. Справлятись з певними складнощами у працевлаштуванні допомагають громадські організації. Наприклад, ГО «Зелений хрест», яка функціонує з 1995 року.

«Виконавчим комітетом ЛМР було прийнято рішення про організацію оплачених громадських робіт, які можуть застосовуватись впродовж 2011 року у Львові. Такий перелік нещодавно, у травні, був доповнений видами робіт, зокрема, це навчання роботи на персональному комп’ютері для осіб з особливими потребами, надання юридичних та консультаційних послуг, а також здійснення супроводу осіб з особливими потребами. Центром зайнятості та громадськими організаціями укладена семистороння угода, в якій визначено, що має бути обмін інформацією про наявні вакансії на підприємствах для інвалідів, а також про осіб з особливими потребами, які хочуть працевлаштуватися на підприємствах», - розповіла начальник відділу ЛМР Катерина Рибачок.

Крім розважальних, освітніх програм втілюються проекти, які допомагають людям з вадами знайти роботу. Тільки за останній час працівникам громадської організації вдалось посприяти у працевлаштуванні 60 неповносправним людям. За квотою у Львові працевлаштованими повинні бути 7822 інваліди, а працюють 9944, однак 1200 підприємств Львова досі не прийняли на роботу жодну особу з особливими потребами.

Один з найцікавіших проектів ГО – підготовка тренерів праці – людей, які супроводжують неповносправну людину на співбесіду, ведуть перемовини з працедавцем, слідкують за тим, щоб людині підходила вакансія.

«Перш за все ми готуємо не тільки тренерів праці, ми готуємо друзів, ніби старших товаришів для людей, які мають певні вади. Тренери праці є своєрідною посередницькою ланкою між неповносправною людиною та суспільством, сім’єю. Тренер праці попередньо контактує з працедавцем, з’ясовує яка людина потрібна роботу. В цьому випадку ми не можемо ризикувати, потрібно, щоб людина повноцінно могла впоратись зі своїми обов’язками, щоб працедавець був задоволений, бо інакше звільнення буде надтяжким ударом для неповносправної людини, який надовго відкине її від соціальної адаптації», - повідомила вчитель тренерів праці Соломія Нарольська.

Крім того «Зелений хрест» має безліч програм та проектів, які не тільки допомагають у працевлаштуванні, але й урізноманітнюють життя людей з вадами різних нозологій.

«Це і сплав по річці Дністер, і художні пленери і літні табори», - зазначив керівник ГО «Зелений Хрест» Олександр Волошинський.

Джерело: «Гал-інфо».

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад