Мотивація менеджерів, ключ до успіху

Мотивація менеджерів, ключ до успіху

Всім нам з дитинства повторювали, що поганий той солдат, який не бажає стати генералом, підсвідомо виховуючи прагнення керувати. Але чи то в останні роки повторювати це стали рідше, чи то прискорився в рази ритм життя, що не залишає часу ні на що, крім роботи, їжі та сну зробивши мрію про кабінет з великим шкіряним кріслом куди менш привабливою, але факт залишається фактом - середня ланка хоче залишатися середньою ланкою. І ні кроку нагору.

Причому це проблема не тільки українська, а загальноєвропейська, а то й світова. Згідно з результатами торішніх досліджень журналу Management Today, 69% менеджерів середньої і вищої ланки не відчувають бажання змінити свого керівника на його посту. Але якщо близько 50% не бажають рости саме в конкретно взятії компанії, так як вважають, що їх амбіції не можуть бути реалізовані в даній фірмі, то інші 50% не бажають ставати босами в принципі, ні на існуючому місці роботи, ні на якому іншому.

Але не варто одразу шукати заміну фахівцеві який не бажає рости. Таких менеджерів саме потрібно берегти як зіницю ока, якщо вони, звичайно, є хорошими професіоналами своєї справи. Адже такого співробітника значно складніше переманити за допомогою традиційних інструментів - більш високої посади і більш високої зарплати.

Однак це зовсім не означає, що такого фахівця не потрібно мотивувати. Просто інструменти підвищення лояльності до компанії для таких менеджерів варто використовувати переважно нематеріальні. Але для початку - головне розібратися - чому ж той чи інший співробітник не хоче йти на підвищення?

Покоління дауншифтерів
Не так давно одна дуже велика українська телекомунікаційна компанія мало не втратила свого HR-директора. Ні, HR-директора нікуди не переманювали, не пропонували великих грошей або квартиру в центрі міста - просто HR-директор ... захотів мати більше вільного часу. Компанії вдалося залишити одного з ключових топів, тільки пішовши на скорочення робочого дня для цього співробітника.

Саме боязнь втратити особисту свободу - ось що, на думку експертів, найбільше демотивує персонал дертися на гору кар'єрних сходів. Тому якщо вам вже пощастило мати співробітника, якого не стимулює ні перспектива підвищення, ні зростання зарплати - просто надайте йому більше вільного часу. Можливість відвести і забрати дитину з садка чи школи, сходити у фітнес-клуб у зручний для працівника час, або піти з роботи на годину раніше сьогодні стає все більш серйозними інструментами мотивації персоналу. Причому на ефективність роботи, за визнанням самих роботодавців, такий досить лояльний графік фактично не впливає.

А крім того, існує ще один, дуже економний, але більш ніж ефективний метод завоювати лояльність середньої ланки - подяка. Кожна людина хоче, щоб його оцінили за гарне виконання роботи. Один із способів заохочення співробітників без грошових витрат - публічна подяка за їх «самовіддану працю на благо компанії», яка може виражатися у вигляді грамоти, повідомлення про досягнення на загальних зборах або по електронній пошті з копіями для всіх інших працівників відділу або організації, саме такі інструменти є, як це не дивно, найбільш дієвими по відношенню до співробітників, не ганятися за грошима і посадами».

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад