Внутрішній імідж, керівнику на замітку

Внутрішній імідж, керівнику на замітку

Імідж — це думка, що містить оцінку, а оцінка формує готовність діяти — психологічну установку. Працюючи над іміджем, свідомо управляючи враженням про себе, керівник формує у підлеглих, колег, клієнтів психологічну установку відносно себе, яка може працювати як на благо компанії, так і навпаки. Цією установкою може бути, наприклад, намір вибудовувати ефективні відносини, довіряти, поважати, більше спілкуватися, бути відкритим, лояльним, старанним. Або навпаки, прагнути до конфронтації, грубити, підозрілим, плести інтриги і ін.

Якщо імідж позитивний, що означає позитивну установку, то результати діяльності, переговорів, проектів будуть успішнішими. Якщо ж імідж негативний, зрозуміло, що це негативно впливає на результати діяльності.

Таким чином, імідж керівника в очах своїх співробітників може вплинути на компанію в економічному сенсі.

Питання створення іміджу, управління враженням, формування «правильного» іміджу — вельми багатогранний і складний процес.

Грамотне вибудовування іміджу — наука і мистецтво одночасно. У діловому спілкуванні, в управлінні людськими ресурсами немає дрібниць. Важливо все — як керівник одягнений, що транслює його зовнішній вигляд що оточує, як пахне керівник, яка його зачіска, як він рухається, з якою силою потискує руку. Отже, імідж керівника — це ціла структура, що складається з окремих деталей. Спробуємо розглянути їх окремо.

Зовнішній вигляд
Професійна діяльність в діловій сфері передбачає дотримання норм ділового етикету. Етикет — правила поведінки, встановлені норми звертання в якому-небудь соціальному середовищі, своєрідні інструкції по поведінці, стилю, манерам, що прийнято, а що ні, що схвалюється в даному середовищі або організації, а що — ні.

Тому неможливо стверджувати, що це лише особиста справа кожного, як він виглядає на роботі, як оформлена його зовнішність. Особливої важливості набуває грамотне вибудовування і підтримка позитивного іміджу з урахуванням корпоративної культури компанії.

Що робити, наприклад, якщо менеджер — чудовий управлінець і фахівець, приходить на роботу в несвіжій сорочці, іноді в майці — лякаючи клієнтів... Вже і говорять йому прямо, що треба надягнути діловий костюм, а він неначе не чує. У такій ситуації допоможуть корпоративні стандарти зовнішнього вигляду (корпоративний дресс-код). Або, наприклад, жінка, носить на роботу спідницю завдовжки 30 см. Її не сприймають серйозно як співробітницю через «неділовий зовнішній вигляд», і переносять таку думку на всю компанію.

Нав'язувати нічого не потрібно. Необхідно усно, а краще у вигляді внутрішньофірмового стандарту раз і назавжди домовитися, як прийнято одягатися і оформляти зовнішність в компанії. Якщо це бізнес-організація, то це, безумовно діловий стиль. Такий підхід допоможе уникнути непорозумінь і конфліктів.

Вдома як в офісі
Є частими випадки, коли начальник втручається в особисте життя підлеглих в неробочий час (наприклад, пізній дзвінок додому з метою «негайно обговорити невідкладне питання»). І тут встає питання про те, наскільки це правомірно, особливо якщо такі випадки частішають.

Керівнику важливо мати на увазі, що робота — це ще не все життя підлеглого. І чим різноманітнішим, повноцінним, насиченим буде неробоче життя співробітника, тим він буде ефективніший на роботі. Якщо ж у співробітника нічого окрім роботи немає, наприклад, сім'ї, друзів, захоплень, то це для професійного керівника — тривожний сигнал. Це може означати, що в особі такого підпорядкованого є якісь дефіцити, дуже вузька картина світу, якісь психологічні складнощі.

Якщо керівник дзвонить підлеглому додому і пропонує обговорити невідкладне питання — це поганий тон і зневага особи співробітника, відмова йому в повазі. Це говорить і про те, що такий керівник неефективний. Така ситуація можлива тільки у разі крайньої необхідності, форс-мажору.

На нараді
Стиль поведінки на нараді залежить від особистості першої особи, корпоративної культури і культури проведення нарад.

Золоте правило критики: критикувати наодинці, причому не особу, а її дії. Важливо зберігати гідність співробітника: принизити людину легко, а що далі? Швидше за все, принижена людина — навіть якщо його правильно критикували, але при всіх, — буде деморалізованою і малоефективною.

Навпаки, підтримка, бесіда про шляхи рішення питання, конструктивна розмова, спокійний обмін думками — ось що дає управлінський ефект.
А от хвалити, навпаки, важливо при всіх і за щонайменші успіхи! Підкріплення успішної поведінки — це стимул для подальших трудових подвигів. Похвала ніколи не буває зайвою. Дати підлеглому знак, що його праця і успіхи відмічені, — дуже важливо.

На корпоративній вечірці
Здавалося б, відпочинок є відпочинок, навіть для великого начальника. Але це не зовсім так. Для глави фірми корпоративна вечірка — це теж частина роботи, тому на ній має сенс підкорятимуться деяким правилам і продумувати кожну дрібницю, починаючи від місця проведення заходу і закінчуючи часом свого відходу.

Пити краще в міру — це аксіома, причому не тільки для начальників. Де проводити вечірку — залежить від корпоративної культури і ступеня багатства фірми. Розважатися краще активно, а не в ході гуляння. Йти краще раніше інших і непомітно. Хай люди зітхнуть вільно. Адже яким би чудовим не був керівник, все одно всі співробітники розуміють, «хто в домі хазяїн, хто тут платить» і завжди відчувають (усвідомлено або неусвідомлено) око начальника. Часто в ході моїх консультацій керівники це заперечують. Але це факт.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад