Професійні захворювання офісних працівників

Професійні захворювання офісних працівників

Синдром сухого ока
Одна з найпоширеніших офісних проблем - так званий синдром сухого ока. Якщо до кінця робочого дня виникає відчуття піску в очах, вони втомлюються, сверблять, червоніють, з'являється підвищена чутливість до світла - отже, ти маєш справу з цим гостем. За статистикою, із синдромом сухого ока зіштовхується кожен двадцятий житель Землі. Причина нездужання криється в тривалій роботі за комп'ютером. Адже коли уважно дивишся на монітор, моргаєш в три рази рідше, ніж зазвичай. У результаті очі відчувають нестачу слізної рідини. Додай до цього працюючий кондиціонер, який сушить повітря, і картина вийде зовсім сумною.

Методи боротьби. Намагайся не включати кондиціонер або обігрівач без крайньої необхідності. Раз на годину влаштовуйте десятихвилинну перерву. Погуляйте в цей час далеко від монітора. А раз на п'ятнадцять хвилин слід робити ковток чаю або води, щоб зсередини заповнити дефіцит вологи в рогівці. Якщо після цього неприємні симптоми не зникнуть, скористайтеся краплями «штучна сльоза».

Остеохондроз
Останнім часом Ви часто відчуваєте ломоту в шиї, та й поперек іноді болить? Якщо вас це трохи втішить, половина працездатного населення страждає від тієї ж проблеми. Головними причинами його виникнення є малорухливий спосіб життя і звичка подовгу сидіти в одній позі. Все це призводить до порушення кровообігу, обміну речовин у хребті і накопиченню в клітинах шкідливих продуктів метаболізму. В результаті відбуваються патологічні зміни в міжхребцевих дисках і суглобах, страждають хрящові поверхні хребців. Звідси - ниючий біль і почуття ломоти.

Методи боротьби. Намагайтеся стежити за поставою і частіше міняти позу. Сидіння комп’ютерного крісла має бути достатньо жорстким, а спинка - мати вигин в області попереку. Щоранку починай з гімнастики: запрокиньте голову назад і постарайтеся торкнутися вухом плеча. І так п'ять разів.

«Тунельний» синдром
Ви інколи відчуваєте оніміння долонь, біль і дискомфорт у зап'ястях? Причина в тому, що, набираючи тексти на клавіатурі і клацаючи мишкою, тривалий час виконуються одноманітні рухи. Типове захворювання друкарок і програмістів, а тепер і всіх людей.

Методи боротьби. Пам'ятате, як у початковій школі після кожного уроку ви всім класом влаштовували розминку для кістей рук, примовляючи: «Ми писали, ми писали, наші пальчики втомилися»? Пора до цього повернутися.

Варикоз
Напевно з курсу анатомії пам'ятаєте, що кров тече по венах ніг знизу вгору, постійно долаючи силу тяжіння Землі. Стікати вниз їй не дозволяють клапани, які знаходяться у венах. Через постійне сидіння і тісне взуття навантаження на них збільшується, і вони починають барахлити. У результаті кров застоюється, вени розширюються, стають звитими, на шкірі виступають вузлуваті темно-фіолетові «мотузки».

Методи боротьби. Для профілактики варикозу корисно хоча б три рази протягом робочого дня робити наступні вправи. Стати на носочки, відірвавши п'яти від підлоги на 1-2 см, і різко опусти їх вниз. І так 30 разів підряд. Дієта при перших ознаках варикозу - максимум овочів і фруктів, мінімум тваринного білка, жирів, простих вуглеводів, копченого і соленого.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад